Теми статей
Обрати теми

Додаткові підстави для звільнення працівників

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Окрім підстав, передбачених ст. 40 КЗпП, у ст. 41 КЗпП установлено додаткові підстави для розірвання трудового договору. Проте застосовувати їх можна не до всіх, а лише до окремих категорій працівників. Про найпоширеніші підстави для звільнення зі ст. 41 КЗпП ми й поговоримо в цій статті*.

* Про звільнення у зв’язку із втратою довір’я читайте в статті «Звільнення через втрату довір’я» // спецвипуск «ОП», 2020, № 16/1, с. 19.

Критерії

Пояснення

Одноразове грубе порушення трудових обов’язків (п. 1 ч. 1 ст. 41 КЗпП)

Кого можна звільнити?

Ця підстава для звільнення може бути застосована до:

керівника підприємства, установи, організації (філії, представництва, відділення та іншого відокремленого підрозділу) та його заступників. При цьому під заступниками тут розуміють не лише осіб, у назві посади яких є слово «заступник», але й тих осіб, які виконують функції заступника керівника на підставі відповідних наказів, розпоряджень, статуту тощо;

головного бухгалтера та його заступників.

Зверніть увагу: за п. 1 ч. 1 ст. 41 КЗпП можна звільнити особу, яка згідно з посадовою інструкцією виконує обов’язки головбуха, незалежно від того, як називається посада (наприклад, старший бухгалтер);

службових осіб податкових і митних органів, яким присвоєні спеціальні звання, та службових осіб центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сферах державного фінансового контролю та контролю за цінами

За що звільняємо (підстава)?

Щоб звільнити працівника за п. 1 ч. 1 ст. 41 КЗпП, він повинен вчинити порушення, яке є:

одноразовим. За триваючі, систематичні порушення трудових обов’язків за п. 1 ч. 1 ст. 41 КЗпП звільнити не можна, для цього використовують інші підстави (наприклад, п. 3 ч. 1 ст. 40 КЗпП). На це звертають увагу й суди (див. постанови ВС від 22.08.2019 р. у справі № 309/3460/16-ц та від 20.06.2019 р. у справі № 759/10569/16-ц);

грубим. Тут виходять із характеру проступку, обставин, за яких його вчинено, яку шкоду завдано чи могло би бути завдано (абз. 2 п. 27 постанови № 9**);

** Постанова Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9.

винним, тобто працівник міг виконати трудові обов’язки в конкретній ситуації, але цього не зробив. При цьому в наявності причинно-наслідковий зв’язок між невиконанням трудових обов’язків і його негативними наслідками, які настали або могли настати (див. постанови ВС від 07.04.2020 р. у справі № 816/364/16, від 26.11.2019 р. у справі № 806/590/16).

Увага! Рішення компетентного органу, власника і наказ (розпорядження) про звільнення повинні містити чітко сформульоване одноразове грубе порушення конкретних трудових обов’язків, що стало підставою для звільнення працівника

Звільнення за п. 1 ч. 1 ст. 41 КЗпП — це дисциплінарне стягнення

Це означає, що при звільненні потрібно:

• отримати від працівника письмові пояснення щодо факту виявленого грубого порушення трудової дисципліни (ст. 149 КЗпП);

• дотриматися строків звільнення: не пізніше за 1 місяць із дня виявлення грубого порушення трудових обов’язків, не враховуючи час звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або перебуванням у відпустці, і не пізніше 6 місяців із дня вчинення проступку (ст. 148 КЗпП).

Важливо! Звільняти працівника в період тимчасової непрацездатності або відпустки не можна (ч. 3 ст. 40, ч. 3 ст. 41 КЗпП)

Без профспілки

Для звільнення за п. 1 ч. 1 ст. 41 КЗпП отримувати згоду первинної профспілкової організації (профспілкового представника) не потрібно

Попрощатися по-джентльменськи

У день звільнення з працівником проводять остаточний розрахунок, видають копію наказу (розпорядження) про звільнення і трудову книжку. У трудовій книжці роблять запис: «Звільнений за одноразове грубе порушення трудових обов’язків, п. 1 ч. 1 ст. 41 КЗпП України»

Вчинення аморального проступку (п. 3 ч. 1 ст. 41 КЗпП)

Хто?

Під звільнення за п. 3 ч. 1 ст. 41 КЗпП можуть потрапити лише працівники, які виконують виховні функції, у випадку якщо вони вчинили аморальний проступок, не сумісний із продовженням цієї роботи (вихователі, вчителі, викладачі, практичні психологи, соціальні педагоги, майстри виробничого навчання, методисти, педагогічні працівники позашкільних закладів)

За що?

Звільнити можна за вчинення аморального проступку не лише при виконанні трудових обов’язків, але й у громадських місцях або в побуті. При цьому аморальний проступок має бути підтверджений фактами і не сумісний із продовженням виховної роботи.

Наприклад, якщо педагог негідною поведінкою скомпрометував себе перед учнями (або іншими особами), порушив моральні норми, таким чином утративши авторитет, дискредитувавши себе як вихователь, він може бути звільнений на підставі п. 3 ч. 1 ст. 41 КЗпП (постанова ВС від 29.08.2018 р. у справі № 712/1998/17*)

* reyestr.court.gov.ua/Review/76261851

Як?

Розірвання трудового договору за п. 3 ч. 1 ст. 41 КЗпП не є заходом дисциплінарного стягнення і тому «дисциплінарні» вимоги на цей випадок не поширюються (п. 28 постанови № 9). Проте в разі судового спору суд братиме до уваги час, що пройшов з моменту вчинення аморального проступку, подальшу поведінку працівника та інші конкретні обставини, які мають значення для правильного вирішення спору.

Перш ніж звільняти за п. 3 ч. 1 ст. 41 КЗпП, отримайте згоду профспілки.

У наказі (розпорядженні) про звільнення обов’язково зазначте фактичні дані, що стали причиною звільнення, підтверджені документально або іншими допустимими засобами доведення.

У трудовій книжці зробіть запис: «Звільнений за вчинення аморального проступку, не сумісного з продовженням цієї роботи, п. 3 ч. 1 ст. 41 КЗпП України».

Трудову книжку разом із копією наказу (розпорядження) про звільнення видайте працівникові в день розірвання трудового договору (ст. 47 КЗпП)

Припинення повноважень посадових осіб (п. 5 ч. 1 ст. 41 КЗпП)

Кого звільняємо?

У трудовому законодавстві немає визначення терміну «посадові особи». Тому звернемося до ГКУ. Так, згідно з ч. 6 ст. 73 і ч. 7 ст. 78 ГКУ до посадових осіб державних і комунальних підприємств належать керівники та наглядова рада (якщо вона створюється).

Таким чином, звільнити на підставі п. 5 ч. 1 ст. 41 КЗпП абсолютно точно можна керівника і членів наглядової ради. В іншому разі потрібно дивитися на організаційно-правову форму юрособи та її статут

За що?

Для звільнення за п. 5 ч. 1 ст. 41 КЗпП достатньо прийняття рішення про припинення повноважень посадової особи загальними зборами (іншим уповноваженим органом). Тобто припинення трудового договору залежить тільки від волі власника.

Звільнити за цією підставою можна в будь-який момент, навіть коли працівник не порушував своїх трудових обов’язків, без пояснення причин (див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 31.05.2017 р. у справі № 273/211/16-ц)

Як?

При звільненні за п. 5 ч. 1 ст. 41 КЗпП не потрібно:

• отримувати згоду профспілки;

• попереджати посадову особу про майбутнє звільнення (див. постанову ВС від 11.07.2018 р. у справі № 724/140/16-ц).

Врахуйте! Якщо ви звільняєте посадову особу на цій підставі, виплатіть їй вихідну допомогу в розмірі не менше 6-місячного середнього заробітку (ст. 44 КЗпП).

У період тимчасової непрацездатності та відпустки звільняти працівника заборонено (ч. 3 ст. 40, ч. 3 ст. 41 КЗпП).

У день звільнення у звичайному порядку проведіть з працівником остаточний розрахунок, видайте копію наказу (розпорядження) про звільнення і трудову книжку із записом: «Звільнений у зв’язку з припиненням повноважень, п. 5 ч. 1 ст. 41 КЗпП України»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі