Теми статей
Обрати теми

Секретар і керівник гуртка: як поєднати роботу на двох посадах

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Який обсяг гурткової роботи може виконувати секретар закладу позашкільної освіти, що працює на 0,5 штатної одиниці, та протягом якої тривалості робочого часу?

Умови роботи за сумісництвом врегульовано постановою КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245) та спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28.06.93 р. № 43.

Відповідно до п. 1 постанови № 245 робітники, спеціалісти і службовці державних підприємств, установ і організацій мають право працювати за сумісництвом, тобто виконувати, крім своєї основної, іншу роботу на умовах трудового договору.

На умовах сумісництва працівники можуть працювати на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина у вільний від основної роботи час.

Відповідно до п. 2 постанови № 245 тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати 4 годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу.

При цьому не встановлено вимоги, за якою посадою має визначатися така місячна норма робочого часу, зокрема за посадою секретаря чи керівника гуртка.

Згідно зі ст. 50 КЗпП нормальна тривалість робочого часу становить 40 годин на тиждень. Тому норма робочого часу секретаря становить 40 годин, а з обсягом роботи на 0,5 штатної одиниці посади — 20 годин на тиждень, або 4 години щодня за 5-денного робочого тижня.

Відповідно до ст. 22 Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 р. № 1841-III та п.п. «а» п. 64 Інструкції № 102* ставка заробітної плати виплачується керівникам гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи за 18 годин на тиждень.

* Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102.

Згідно з п. 11 додатка до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій не вважається сумісництвом інша робота, яка виконується в тому разі, коли на основній роботі працівник працює неповний робочий день і відповідно до цього отримує неповний оклад (ставку), якщо оплата його праці за основною та іншою роботою не перевищує повного окладу (ставки) за основним місцем роботи.

Важливо!

Отже, робота в закладі позашкільної освіти в обсязі 0,5 посади секретаря та на посаді керівника гуртка в обсязі, за який заробітна плата за цими обома посадами не перевищує посадового окладу секретаря, не вважається сумісництвом.

Розмір посадового окладу за посадою секретаря становить з 1 вересня 2020 року за 4-м тарифним розрядом 2826 грн, а за 5-м тарифним розрядом — 3026 грн, залежно від того, який саме посадовий оклад установив керівник закладу.

Тому робота секретаря закладу позашкільної освіти, який працює на 0,5 посади та ще на посаді керівника гуртка, отримуючи заробітну плату за обома посадами у сумі 2826 чи 3026 грн (без урахування доплати до мінімальної заробітної плати), не вважається сумісництвом.

Крім того, згідно з п. 91 Інструкції № 102 працівникам закладів освіти дозволяється вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями у цьому ж закладі освіти, але в середньому не більше 2 годин на день (12 годин на тиждень), якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад (ставку). Передбачено, що у випадках, коли керівні працівники отримують за основною посадою 0,5 посадового окладу, їм дозволяється вести викладацьку роботу в середньому не більше 3 годин на день (18 годин на тиждень), а при виконанні цієї роботи в I — IV класах — до 20 годин на тиждень.

Щодо інших працівників, які працюють на не повну ставку, то таких обмежень для них не встановлено.

Але зважаючи на специфіку роботи секретаря, що передбачає його щоденну роботу, працівник практично не зможе виконувати гурткову роботу протягом цього робочого часу.

Увага!

Окрім роботи за посадами секретаря та керівника гуртка, яка не вважається сумісництвом, працівник ще має право працювати за сумісництвом, тобто поза межами основного робочого часу, на посаді керівника гуртка в цьому самому закладі в обсязі не більше половини місячної норми робочого часу, або 4 годин на день.

З 1 вересня розмір мінімальної заробітної плати встановлено на рівні 5000 грн, до якого мають встановлюватися доплати за фактичний обсяг роботи пропорційно нормі робочого часу за обома посадами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі