Теми статей
Обрати теми

Відпустка за свій рахунок: нова порція «карантинних» запитань

Кучерова Оксана, юрист
До карантинного режиму всі вже звикли настільки, що його чергове продовження вже не викликає значного ажіотажу серед населення. Проте головним завданням кадровиків у таких умовах залишається правильне оформлення трудових відносин протягом усього карантинного періоду. Це стосується й «карантинної» відпустки за свій рахунок, щодо особливостей надання якої щоразу виникає багато запитань від наших читачів. Далі розглянемо найпопулярніші з них.

Яку підставу слід зазначити в заяві/наказі про надання «карантинної» відпустки за свій рахунок: за сімейними обставинами та/або у зв’язку із запровадженням карантину?

Така плутанина виникла через те, що надання «карантинної» відпустки за свій рахунок фактично прив’язано до порядку надання звичайної відпустки за свій рахунок. А остання, нагадуємо, надається за сімейними обставинами та з інших причин. Саме через це на практиці деякі заяви та накази про надання «карантинної» відпустки за свій рахунок містили посилання одночасно і на сімейні обставини, і на карантин. Так би мовити, задля перестрахування.

Держпраці розвіяло сумніви роботодавців з цього питання і радить зазначати в заяві (а отже, і в наказі) тільки «у зв’язку із запровадженням карантину», а також робити посилання на постанову КМУ, за якою вводиться карантин (див. офіційний сайт Держпраці в Кіровоградській області: kr.dsp.gov.ua/index.php/5392-vi20-08-10).

Карантин знову продовжено тепер уже до 31 жовтня. Як бути з «карантинною» відпусткою за свій рахунок?

Надання такої відпустки прив’язано до періоду дії карантину. У зв’язку з тим, що Уряд продовжив дію карантину на всій території України до 31 жовтня, відповідно й тривалість такої відпустки теж можна продовжити.

Але спочатку треба звернути увагу на заяву працівника про надання такої відпустки. Якщо заява та наказ оформлені так, як радить Держпраці, тобто є посилання на конкретну постанову КМУ (наприклад, попередню «карантинну» постанову КМУ від 20.05.2020 р. № 392), то необхідно отримати від працівника нову заяву про надання відпустки без збереження зарплати. У свою чергу, це означає, що потрібна не тільки заява від працівника, але й згода роботодавця на надання такої відпустки.

А ось якщо в заяві та наказі зазначена постанова КМУ від 22.07.2020 р. № 641, то, на нашу думку, нічого перероблювати не треба, ця постанова є зараз чинною і саме до неї були внесені зміни щодо продовження карантину до 31 жовтня.

Щоб ви краще орієнтувалися в усьому «карантинному» масиві нормативних актів, ми підготували їх вибірку за весь період карантину з березня 2020 року.

«Карантинні» постанови КМУ

Дата початку карантину

Дата закінчення карантину

Реквізити постанови КМУ

12.03.2020 р.

До 03.04.2020 р.

від 11.03.2020 р. № 211

Внесення змін до цієї постанови

До 24.04.2020 р.

від 25.03.2020 р. № 239

До 11.05.2020 р.

від 22.04.2020 р. № 291

До 22.05.2020 р.

від 04.05.2020 р. № 343

22.05.2020 р.

До 22.06.2020 р.

від 20.05.2020 р. № 392

Внесення змін до цієї постанови

До 31.07.2020 р.

від 17.06.2020 р. № 500

01.08.2020 р.

До 31.08.2020 р.

від 22.07.2020 р. № 641

Внесення змін до цієї постанови

До 31.10.2020 р.

від 26.08.2020 р. № 760

Якщо підприємство працює, а один працівник захотів піти у «карантинну» відпустку за свій рахунок, чи є це порушенням?

Це не вважається порушенням, оскільки це право працівника. Тож надати таку безоплатну відпустку можна лише за бажанням працівника, а не з ініціативи роботодавця (див. лист Мінсоцполітики від 19.09.2013 р. № 416/13/116-13). Ба більше, Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 530-IX зазначає:

ЦИТАТА

Установити, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) роботодавець може … надавати працівнику, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, за його згодою відпустку.

Як бачимо, ні в цьому Законі, ні в Законі про відпустки умови щодо зупинення або скорочення діяльності роботодавця для надання «карантинної» відпустки за власний рахунок немає. Ця відпустка прив’язана до періоду карантину в Україні, а отже, скільки триватиме карантин, стільки за працівником і зберігатиметься право піти у таку відпустку.

Але, нагадуємо, що така відпустка надається за домовленістю між працівником та роботодавцем. Якщо роботодавець проти, самовільно піти у таку відпустку працівник не має права! Навіть незважаючи на те, що зараз карантин і всіх закликають залишатися вдома.

Якщо працівник перебуває на військовій службі під час карантину, а всі інші працівники підприємства перебувають у «карантинній» відпустці за свій рахунок, чи зберігаються за ним гарантії за КЗпП?

В Україні, крім карантину, продовжує тривати особливий період, який ніхто не скасовував. Тож усі передбачені трудовим законодавством гарантії для «солдатів підприємства» продовжують діяти і в умовах карантину. Саме на цьому наголошує Держпраці у Закарпатській області (див. офіційний сайт: uz.dsp.gov.ua/index.php/statti-interv-iu/1418-chy-diiut-v-umovakh-karantynu-harantii-shchodo-osib-pryzvanykh-na-viiskovu-sluzhbu).

Те, що всі інші працівники конкретного підприємства перебувають у «карантинній» відпустці за власний рахунок, не впливає на гарантії «солдата підприємства». Ба більше, примусово відправляти його у «карантинну» відпустку за власний рахунок роботодавець взагалі не має права. Нагадуємо, що «карантинна» відпустка без збереження зарплати, передбачена ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки, надається на підставі заяви працівника. Тобто перш за все повинне бути щире бажання працівника сходити у відпустку за свій рахунок у цей нелегкий час.

Якщо працівник перебуває у «карантинній» відпустці за свій рахунок до 31 жовтня, але вирішив звільнитися у вересні? Чи можна так робити?

Перебування у «карантинній» відпустці без збереження заробітної плати жодним чином не обмежує працівника у праві подати заяву про звільнення за власним бажанням (ст. 38 КЗпП) або за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП). Це право працівника, гарантоване законодавством. Заборона на звільнення у відпустці (крім повної ліквідації підприємства) встановлена ст. 40 КЗпП лише для випадків звільнення за ініціативою роботодавця. Отже,

УВАГА!

роботодавець має право розірвати трудовий договір з працівником на підставі ст. 36 КЗпП або ст. 38 КЗпП під час відпустки без збереження зарплати.

Йдемо далі. Законом не передбачено обов’язкового двотижневого відпрацювання після подання заяви. Річ у тім, що ст. 38 КЗпП говорить лише про попередження про таку ініціативу. Якщо говорити про неповажні причини звільнення, то сторони можуть домовитися про будь-який строк «відробітку» в межах двох тижнів або про повну його відсутність. Тобто у працівника є шанс звільнитися навіть у день подання заяви, якщо на це згоден роботодавець.

Такий же шанс є й у разі звільнення за угодою сторін. У цьому разі законодавство не містить обмежень щодо строку повідомлення та наявності поважних причин для припинення трудових відносин у більш короткий строк. Таким чином, за п. 1 ст. 36 КЗпП трудовий договір може бути припинено у будь-який строк, стосовно якого досягли домовленості працівник та роботодавець.

При цьому спеціально переривати відпустку за свій рахунок, виходити на роботу і працювати в день звільнення працівникові не треба.

У день звільнення працівника роботодавець зобов’язаний видати йому трудову книжку і провести з ним остаточний розрахунок. А якщо працівник у день звільнення відсутній на роботі? Тоді йому цього дня надсилають поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримати трудову книжку. Хочете переслати трудову книжку поштою за зазначеною адресою? Знайте: ви можете зробити це тільки з письмової згоди працівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі