Теми статей
Обрати теми

До «червоної» зони і назад: проблемні точки відряджень

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Не видно кінця карантину. Та ще й ситуація постійно змінюється — кожного тижня то тут, то там з’являються нові спалахи захворювання. Як відправити працівника у відрядження в такій ситуації? Раптом виявиться, що він направлений у відрядження в місце зі статусом «червоної» зони. Або, навпаки, він спробує поїхати з місця основної роботи, якому присвоєний «червоний» рівень небезпеки. З якими проблемами в цьому разі доведеться зіткнутися роботодавцеві та як їх вирішити — поговоримо в сьогоднішній статті.

Причина всіх лих — зонування

У липні 2020 року Кабмін своєю постановою від 22.07.2020 р. № 641 не лише продовжив дію карантину, а й поділив територію України на зони залежно від епідеміологічної ситуації в регіонах. Так, були встановлені «зелений», «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епідеміологічної небезпеки поширення COVID-19.

Який регіон належить до тієї чи іншої зони, вирішує Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (далі — Комісія з ТЕБ та НС). А рішення щодо «червоної» зони — Державна і регіональна комісії з ТЕБ та НС спільно.

Рішення переглядається 1 раз на сім днів.

Для кожної із зон (залежно від кольору) прописано низку обмежень. Зокрема, на території регіону (адміністративно-територіальної одиниці), на якій установлено «червоний» рівень епідемічної небезпеки, припиняються:

• регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним, залізничним транспортом, міським електротранспортом, метрополітеном у міському сполученні (за деякими винятками);

• посадка пасажирів у транспорт приміського, міжміського, внутрішньообласного та міжобласного сполучення.

Причому це може бути одномоментне припинення або поступове обмеження роботи транспорту.

Для відрядженого працівника з’являється ризик потрапити в одну з таких ситуацій:

• коли неможливо дістатися до місця відрядження;

• коли зриваються плани з повернення з місця відрядження.

Що робити в кожній із зазначених ситуацій — розповімо далі.

Якщо не можна поїхати

Уявіть, що наказ про направлення у відрядження працівника оформлено, кошти на витрати на відрядження і добові видано, проїзд і проживання оплачено, але… за спільним рішенням Державної і регіональної комісій з ТЕБ та НС місце відрядження (чи місце основної роботи) раптом опинилося в «червоній» зоні. Потяги туди (звідти) не ходять, автобуси не доїжджають.

Що робити?

Вихід один — скасувати відрядження.

Оформляємо документи. Для цього оформляють наказ про скасування відрядження. У документі зазначають:

• реквізити наказу про відрядження, що скасовується;

причину скасування відрядження (у нашому випадку — встановлення на території місця відрядження (місця основної роботи) «червоного» рівня епідеміологічної небезпеки) з посиланням на постанову Кабміну від 22.07.2020 р. № 641 та спільне рішення Державної і регіональної комісій з ТЕБ та НС;

• дії, які повинен виконати працівник у зв’язку зі скасуванням відрядження (повернути кошти, видані на відрядження, добові, відзвітувати про витрачені суми тощо);

• обов’язки бухгалтера у зв’язку зі скасуванням відрядження (прийняти авансовий звіт, відшкодувати понесені працівником витрати тощо).

Важливо! Працівника обов’язково ознайомлюють із наказом під підпис.

Після цього протягом 3 банківських днів з дня прийняття рішення про скасування відрядження (абз. 5 п. 11 розд. II Інструкції № 59*):

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

повернути аванс, отриманий на відрядження;

подати Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, додавши до нього розрахункові документи, що підтверджують понесені витрати.

Повертаємо аванс на відрядження. Повернення квитків / скасування бронювання номера в готелі зазвичай не проходить безслідно**. При проведенні таких операцій зазвичай утримується комісія/компенсація за бронювання. Тому працівник не зможе повернути витрачені кошти в повному обсязі.

** Повну вартість залізничних квитків можна повернути без справляння додаткових зборів лише на рейси внутрішнього сполучення, скасовані через введення карантину починаючи з 18.03.2020 р.

Незважаючи на це, роботодавець може компенсувати витрати, понесені у зв’язку з поверненням відрядженим працівником квитка на потяг, літак або інший транспортний засіб (тобто кошти, витрачені на придбання квитків з урахуванням комісійного збору), без будь-яких податкових наслідків для такого працівника (п. 12 розд. II Інструкції № 59).

Але тільки при дотриманні таких умов:

• на те була поважна причина (у нашому випадку — наказ про скасування відрядження);

• за наявності документів, що засвідчують вартість цих витрат. Якщо дотримуватися вимог п. 12 розд. II Інструкції № 59, це мають бути оригінали документів, а саме: транспортних квитків, рахунків, отриманих із готелів (мотелів) або від інших осіб, які здійснюють послуги з розміщення та проживання відрядженого працівника, тощо.

Але ось заковика. Такі документи працівник, навпаки, зобов’язаний повернути для отримання компенсації від перевізника/готелю. Як бути?

У такому разі підтвердити понесені витрати можна за допомогою (п. 12 розд. II Інструкції № 59):

на бронювання готельного номера — акта (рахунку або довідки) про суму, утриману за бронювання, а також розрахункового документа на повернення коштів (чека РРО, розрахункової квитанції, виписки з карткового рахунку);

на придбання залізничних квитків — допоміжного документа із зазначенням суми, що повертається, і комісійного збору (при готівковому розрахунку), а також роздрукованого в паперовому вигляді електронного документа на повернення (при поверненні електронного проїзного/перевізного документа);

на придбання авіаквитка — листа (акта, довідки) про повернення авіаквитка, складеного компанією-продавцем, і розрахункового документа, що підтверджує повернення грошей (чека РРО, розрахункової квитанції, виписки з карткового рахунку);

на придбання квитка на автобус — роздрукованого в паперовому вигляді документа на повернення або листа (акта, довідки) про повернення проїзного документа, складених компанією-продавцем; а також розрахункового документа, що підтверджує повернення грошей (чека РРО, розрахункової квитанції, виписки з карткового рахунку).

Увага! Витрати, понесені у зв’язку з відрядженням, не підтверджені відповідними документами (крім добових витрат), працівникові не компенсуються (п. 12 розд. II Інструкції № 59).

Документи зібрано? Переходимо до наступного етапу.

Подаємо авансовий звіт. Працівник, службова поїздка якого так і не відбулася, все одно повинен відзвітувати про грошові кошти, видані (не видані) йому на відрядження.

Єдиний виняток — якщо аванс був перерахований на корпоративну банківську картку, при цьому не було ані зняття коштів, ані проведення розрахунків із використанням картки. У такому разі аванс вважається не виданим. Відповідно подавати авансовий звіт не потрібно.

Ну а якщо аванс на відрядження був виплачений у готівковій формі або перерахований на особисту картку працівника, то про такі кошти працівник повинен обов’язково відзвітувати в загальному порядку.

При складанні звіту працівник, який витратився на проїзні квитки, обов’язково зазначає суму, частково повернену перевізником, а також суму комісійного збору.

Якщо працівник не встиг ще понести жодних витрат (придбати квитки, забронювати житло тощо), то в авансовому звіті він повинен заповнити лише один рядок — із сумою виданого йому авансу.

Строк подання звіту — 3 робочих дні з дня прийняття рішення про скасування відрядження (див. дату відповідного наказу) (п. 11 розд. II Інструкції № 59; категорія 103.17 ЗІР).

Зверніть увагу: якщо аванс на відрядження не видавався (тобто працівникові довелося спочатку витрачати власні кошти, розраховуючи на подальшу компенсацію таких витрат підприємством), то законодавством не встановлені строки для подання авансового звіту в такому разі.

Проте податківці вважають, що в разі витрачання власних коштів працівника у відрядженні діє такий же строк звітності, як і при використанні виданого на відрядження авансу. Тобто — 3 робочих дні.

А якщо працівник не встигає подати авансовий звіт у відведений строк? Наприклад:

• перевізник/готель ще не встигли повернути працівникові гроші після скасування броні / повернення квитків і не надали всі необхідні підтвердні документи. На наш погляд, тут головне — встигнути все зробити до закінчення місяця, на який припадає граничний строк подання звіту. Інакше роботодавець буде вимушений оподаткувати всю суму отриманих працівником коштів ПДФО і військовим збором як надміру витрачені кошти (п.п. 170.9.1 ПКУ);

• на період карантину на підприємстві, в установі, організації оголошено простій (на роботі нікого немає). У такому разі, на нашу думку, працівник повинен скласти авансовий звіт у встановлений строк, а надасть його в перший робочий день підприємства, установи, організації після завершення простою.

Якщо складно повернутися

Протилежна ситуація — коли працівник у відрядження поїхав, а ось повернутися — ну ніяк. Рейси, на які були придбані квитки, скасовано, потяги не зупиняються або не беруть пасажирів. Поїхати можна або пізніше (після того, як Державна і регіональна комісії з ТЕБ та НС переглянуть своє рішення), або тільки тими рейсами і транспортом, які ще доступні.

Залишається один вихід — продовжити відрядження.

Оформляємо документи. У разі вимушеної затримки у відрядженні з незалежних від працівника причин (у нашому випадку — установлення «червоного» рівня небезпеки на відповідній території) керівник може прийняти рішення про продовження строку відрядження (п. 10 розд. II Інструкції № 59).

Рішення про продовження відрядження оформляють наказом (лист ДПСУ від 18.03.2013 р. № 1597/В/17-1114). У ньому зазначаємо:

причину продовження відрядження з посиланням на документи, які вводять обмеження для транспортного сполучення (постанова Кабміну від 22.07.2020 р. № 641, спільне рішення Державної і регіональної комісій ТЕБ та НС про встановлення «червоної» зони на відповідній території);

• про перерахування працівникові додаткової суми авансу* (на проживання, додаткові добові тощо) або про відшкодування працівникові додаткових витрат у зв’язку з продовженням відрядження (якщо працівник витрачатиме власні кошти з подальшою компенсацією таких витрат підприємством);

* Додатковий аванс на відрядження можна видавати без звіту за попередній, оскільки такі дії проводяться в межах однієї службової поїздки (лист Мінфіну від 14.03.2011 р. № 31-18030-07-10/6681).

строки продовження (кількість календарних днів, на які продовжується відрядження). Нагадаємо: максимальний строк відрядження з урахуванням строків його продовження по Україні не може перевищувати 30 календарних днів (абз. 2 п. 1 розд. ІІ Інструкції № 59). Хоча госпрозрахункові підприємства можуть продовжити відрядження й на інший (більш тривалий) строк.

А ось для бюджетних підприємств, установ, організацій виняток лише один — якщо працівник затримався у відрядженні з причини хвороби. Тоді дні тимчасової непрацездатності не включаються до строку відрядження.

Наказ про продовження відрядження оформляють:

• або відразу, щойно працівник повідомить про необхідність продовжити відрядження (щоб забезпечити працівника додатковими коштами на харчування, проживання і проїзд);

• або вже після прибуття працівника до місця його постійної роботи. Підставою для продовження буде доповідна записка працівника або його безпосереднього керівника з причинами затримки в поїздці понад установлений строк.

Відшкодовуємо витрати. Після видання наказу про продовження відрядження добові, витрати на проживання, витрати на проїзд до місця постійної роботи та інші витрати за дні затримки у відрядженні мають бути відшкодовані працівникові на загальних підставах. Тобто в такому ж порядку, як і за інші дні відрядження.

Ба більше, згідно з п. 6 розд. II Інструкції № 59 витрати на проїзд до місця відрядження і назад відшкодовуються в розмірі вартості проїзду повітряним, залізничним, водним і автомобільним транспортом загального користування (крім таксі) з урахуванням УСІХ витрат, пов’язаних із придбанням проїзних квитків та користуванням постільними речами в потягах, і страхових платежів на транспорті.

Крім того, за наявності декількох видів транспорту, що сполучає місце постійної роботи з місцем відрядження, працівник самостійно вирішує питання про вибір виду транспорту (якщо адміністрація підприємства не запропонує інший варіант).

Тому якщо працівник вимушений був повертатися з відрядження іншим видом транспорту (а не тим, на який був первісно куплений квиток) з причини встановлення «червоної» зони, роботодавець зобов’язаний відшкодувати йому всі витрати на проїзд у зворотному напрямку (тобто вартість первісно придбаного квитка та всіх інших квитків, які він придбав, щоб повернутися до місця роботи).

Але попереджаємо: у керівника є право встановлювати додаткові обмеження щодо сум і цілей використання коштів, наданих на відрядження (п. 5 розд. I Інструкції № 59). А отже, питання про те, яка саме сума витрат на зворотний проїзд буде відшкодована працівникові, залежить від рішення керівника.

На відміну від бюджетних установ, госпрозрахункові підприємства вирішення таких питань можуть передбачити у своїх локальних актах (а точніше, в Положенні про відрядження). Якщо таких положень немає — зазначені питання можна врегулювати в окремому документі (наказі чи розпорядженні).

Подаємо авансовий звіт. Після повернення з відрядження працівник у звичайні строки повинен подати один авансовий звіт, зазначивши в ньому:

• і кошти, видані йому перед поїздкою;

• і кошти, отримані (витрачені) у зв’язку з її продовженням.

Звіт працівник подає в загальні строки — протягом 5 робочих днів з дня повернення з відрядження (п.п. 170.9.2 ПКУ). Додавши до нього всі документи, що підтверджують понесені витрати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі