Теми статей
Обрати теми

Педстаж керівника гуртка: чи враховувати військову службу спортсмена-стажера

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
До нас звернулась читачка з проханням допомогти розібратись у такій ситуації.
1. У навчальному закладі працює працівниця на посаді керівника гуртка з березня 2018 року. З цього періоду ми і рахуємо їй педагогічний стаж. Оскільки працівниця нам не подала при прийнятті на роботу трудову книжку (сказала, що та загубилася), ми відкривали їй нову.
2. У даних про трудовий і страховий стаж, взятих із реєстру Пенсійного фонду, зазначено, що вона працювала в такі періоди: 09.2014 — 03.2015; 06.2016 — до сьогодні (ким і де — невідомо).
3. Диплом про вищу педагогічну освіту працівниця отримала у 2013 році (вчитель фізичної культури).
4. Працівниця надала нам копію військового квитка, у якому зазначено, що вона перебувала з травня 2009 року на військовій службі на посаді «спортсмен-стажер», склад «рядовий». Чи потрібно зараховувати їй військову службу до педагогічного стажу за таких умов? Якщо так, чи маємо ми виплатити їй надбавку за вислугу років за минулі періоди?

Частиною 4 ст. 61 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII передбачено, що педагогічним працівникам встановлюються щомісячні надбавки за вислугу років у розмірах:

• понад три роки — 10 відсотків;

• понад 10 років — 20 відсотків;

• понад 20 років — 30 відсотків посадового окладу.

На сьогодні діє Порядок виплати надбавки за вислугу років педагогічним і науково-педагогічним працівникам, затверджений постановою КМУ «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78).

Згідно з Порядком до стажу педагогічної роботи зараховується час роботи на посадах, передбачених у переліку, затвердженому постановою КМУ «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» від 14.06.2000 р. № 963, до якого, зокрема, включено посади керівника гуртка, а також деякі інші види роботи, служби тощо.

Зокрема, п. 5 Порядку № 78 встановлено, що до стажу педагогічної роботи зараховується час перебування громадян України на військовій службі.

Згідно з ч. 6 ст. 2 Закону України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII (далі — Закон № 2232) до видів військової служби віднесено як строкову військову службу, так і військову службу за контрактом на посадах солдатів і матросів, сержантів і старшин.

Частиною 12 ст. 1 Закону № 2232 передбачено, що в мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

Частиною 4 ст. 6 цього Закону передбачено, що окремі військові посади в мирний час можуть заміщатися (на умовах строкового трудового договору) цивільними особами в порядку, встановленому Міністерством оборони України.

Порядок заміщення в мирний час окремих військових посад у Збройних Силах України цивільними особами (на умовах строкового трудового договору) затверджено наказом Міністерства оборони України від 29.05.2017 р. № 292.

Зазначеним наказом затверджено також Тимчасовий перелік військових посад Збройних Сил України, які в мирний час можуть заміщатися цивільними особами (на умовах строкового трудового договору).

У розділі «ІІІ. Посади рядового, сержантського і старшинського складу» відповідно до Переліку військово-облікових спеціальностей штатних посад, які в мирний час можуть заміщатися цивільними особами (на умовах строкового трудового договору), передбачено найменування посади «спортсмен-стажер» (код посади 927).

У спільному листі МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 11.06.2001 р. № 1/11-2660, № 02-8/268 роз’яснюється, що час військової служби зараховується до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років педагогічним і науково-педагогічним працівникам установ та закладів освіти, незалежно від того, передувала чи ні цьому періоду педагогічна діяльність, а також місця та часу проходження військової служби.

Згідно з п. 6 Порядку № 78 основним документом для визначення стажу педагогічної роботи є трудова книжка та інші документи, що відповідно до законодавства підтверджують стаж роботи. Тобто для підтвердження стажу військової служби можуть слугувати записи у військовому квитку.

Тому заміщення військової посади «спортсмен-стажер» слід вважати часом перебування громадян України на військовій службі та зараховувати до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років педагогічним працівникам.

Відповідно до п. 7 Порядку № 78 зміна розміру надбавки за вислугу років провадиться з місяця, що настає за місяцем, коли виникло таке право, якщо документи, необхідні для своєчасного і правильного обчислення стажу, знаходяться в навчальному закладі чи установі освіти, або з дня подання таких документів працівником.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі