Теми статей
Обрати теми

Нараховуємо ЄСВ на додаткову базу за минулий період

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
У вересні 2020 року виявили помилку в ЄСВ-звіті за червень. По одному працівникові (він працював у режимі неповного робочого часу) не донарахували ЄСВ з додаткової бази і не показали у Звіті. Як виправити помилку? Чи будуть штрафні санкції при донарахуванні ЄСВ за минулий місяць?

Нагадаємо, що за загальним правилом, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру МЗП, установленої законом на місяць, за який отриманий дохід, суму ЄСВ розраховують як добуток розміру МЗП і ставки ЄСВ (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

У цьому питанні за червень забули нарахувати додаткову базу за ЄСВ. Як же це виправити? Зараз розповімо.

Донарахування ЄСВ до мінімального розміру за минулі періоди треба відобразити в поточному місяці — місяці виправлення помилки (вересень 2020 року). Для цього в таблиці 6 ЄСВ-звіту передбачений код типу нарахувань «2» (графа 10).

Врахуйте, що КТН «13» не використовується! Оскільки його застосовують в поточному за попередні звітні місяці у зв’язку з нарахуванням сум лікарняних та/або допомоги по вагітності та пологах за попередні місяці (п. 9 розд. IV Порядку № 435).

При цьому в таблиці 6 ЄСВ-звіту треба зазначити:

• у графі 9 — код категорії застрахованої особи «1»;

• у графі 11 — місяць, за який донараховуємо ЄСВ (у нашому випадку «06.2020»);

• у реквізиті 19 — суму додаткової бази, на яку донарахований ЄСВ;

• у реквізиті 21 — суму донарахованого ЄСВ.

Зверніть увагу: виправлення такої помилки призведе до необхідності заповнення рядків 4.1, 4.1.1 (сума донарахованого ЄСВ) і рядка 4.4 (сума виплат, яку раніше помилково не включили до бази нарахування ЄСВ) таблиці 1 ЄСВ-звіту.

Також треба заповнити й рядок «Зміст помилки», зазначивши зміст помилки, яка призвела до заниження суми ЄСВ.

Розглянемо на умовному прикладі порядок заповнення таблиці 6 ЄСВ-звіту.

Приклад. Працівник без інвалідності оформлений за основним місцем роботи на неповний робочий час (0,75 штатної одиниці). Оклад — 6000 грн. Червень і вересень 2020 року ним відпрацьовані повністю. Сума зарплати з урахуванням зайнятості становить 4500 грн (6000 х 0,75).

Виходить, що сума зарплати за червень була менше МЗП (4723 грн). Це означає, що в цій ситуації необхідно було виконати вимогу щодо сплати ЄСВ з МЗП.

Зокрема, при виконанні вимоги про сплату ЄСВ з МЗП за вересень не забудьте, що у вересні діє новий розмір МЗП (5000 грн).

Тому в таблиці 6 ЄСВ-звіту, крім рядка із зарплатою за вересень — 4500 грн, треба сформувати два рядки з додатковою базою за ЄСВ:

• за вересень — 500 грн (5000 - 4500), нарахувати і сплатити ЄСВ з додаткової бази 110 грн (500 х 22 %);

• за червень — 223 грн (4723 - 4500), нарахувати і сплатити ЄСВ з додаткової бази 49,06 грн (223 х 22 %).

При цьому у рядку з додатковою базою за червень 2020 року в графі 10 ми зазначаємо КТН «2» (донарахування за минулий місяць), а в рядку з додатковою базою за вересень 2020 року проставляємо КТН «13» (донарахування поточного місяця).

Порядок заповнення таблиці 6 ЄСВ-звіту покажемо на рисунку нижче.

img 1

Фрагмент таблиці 6 ЄСВ-звіту за вересень 2020 року

Переходимо до відповідальності. Тут відразу ж хочемо зауважити, що мораторій на штрафи з ЄСВ, установлений Законом України від 17.03.2020 р. № 533-IX (ср. ), не поширюється на штрафи за донарахування своєчасно не нарахованого ЄСВ. Під час карантину не штрафують тільки за несвоєчасну сплату ЄСВ і несвоєчасне подання ЄСВ-звітності (п.п. 911.1 розд. VIII Закону про ЄСВ).

Якщо підприємство самостійно виявить помилку, що призвела до заниження ЄСВ (чи це зроблять податківці), то штрафні санкції застосовуватимуться, навіть якщо такої помилки припустилися в період дії карантину.

За донарахування ЄСВ як контролюючим органом, так і страхувальником, загрожує штраф 10 % донарахованої суми ЄСВ за кожен повний або неповний звітний період, за який донарахована така сума, але не більше ніж 50 % сум донарахованого ЄСВ (п. 3 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ, п.п. 3 п. 2 розд. VII Інструкції № 449*). Розрахунок здійснюється починаючи з місяця, на який припадає строк подання звітності за період, за який донараховані суми ЄСВ, і закінчуючи місяцем, в якому ви подали звітність, де зазначили донарахований ЄСВ (п.п. 3 п. 2 розд. VI Інструкції № 449).

* Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

Нагадаємо, що, крім зазначеного вище штрафу, передбачено нарахування пені у розмірі 0,1 % від суми недоплати за кожен день прострочення платежу (ч. 10 ст. 25 Закону про ЄСВ).

Але! Протягом періодів з 1 березня і по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, платникам ЄСВ не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню (п.п. 911.2 розд. VIII Закону про ЄСВ).

На жаль, законодавець забув передбачити звільнення від адмінвідповідальності за згадані вище порушення (штраф у розмірі від 510 до 680 грн, за повторне порушення протягом року від 680 до 1360 грн). Підстава — ст. 1651 КУпАП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі