Теми статей
Обрати теми

Місяці ЄСВ-звільнення & лікарняний страховий стаж

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Лист, що коментується, є відповіддю на наш запит Мінсоцполітики щодо включення місяців звільнення від сплати ЄСВ до страхового стажу для оплати лікарняних листів.

Чому, власне, виникло таке запитання? Річ у тому, що у 2020 році (у період дії карантинних обмежень) з метою підтримки бізнесу законодавці вирішили додати до Прикінцевих положень Закону про ЄСВ такі норми:

1) п. 910, завдяки якому низку платників ЄСВ (у тому числі ФОП) тимчасово звільнили від нарахування і сплати ЄСВ «за себе» в період з 1 березня по 31 травня 2020 року;

2) п. 910.1, яким ФОП-єдиноподатників групи 1 тимчасово звільнили від нарахування і сплати ЄСВ «за себе» в періоди:

• з 1 по 31 грудня 2020 року;

• з 1 січня по 31 травня 2021 року.

Водночас Прикінцеві положення Закону про пенсійне страхування* також були доповнені новими нормами. А саме:

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

1) п. 145, згідно з яким для осіб, які не сплачували ЄСВ за період з 1 березня по 31 травня 2020 року на підставі п. 910 розд. VIII Закону про ЄСВ:

• такі періоди включаються в пенсійний страховий стаж;

• вважається, що за такі періоди страхові суми сплачені в розмірі мінімального страхового внеску;

2) п. 145.1, відповідно до якого для ФОП-єдиноподатників групи 1, які не сплачували страхові внески за періоди з 1 грудня по 31 грудня 2020 року і з 1 січня по 31 травня 2021 на підставі п. 910.1 розд. VIII Закону про ЄСВ:

• такі періоди включаються в пенсійний страховий стаж;

• вважається, що за такі періоди страхові суми були сплачені в розмірі мінімального страхового внеску.

Увага! А ось у Закон про соцстрахування аналогічні норми внесені не були.

Що ж тоді виходить? Виходить, що:

• періоди, за які не сплачувалися суми ЄСВ відповідно до п. 910 або п. 910.1 розд. VIII Закону про ЄСВ, НЕ включаються в страховий стаж для оплати листків непрацездатності?

• НЕ вважається, що страхові суми за такі періоди були сплачені в розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів?

На жаль, Мінсоцполітики в листі, що коментується, підтвердила такі висновки.

Фахівці цього відомства нагадали, що право на матеріальне забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності виникає з настанням страхового випадку, у тому числі в період зайняття підприємницькою діяльністю (ст. 19 Закону про соцстрахування). Тобто ФОП має право розраховувати на отримання лікарняних. Ось тільки однією з обов’язкових умов отримання матеріального забезпечення за рахунок коштів ФСС є сплата ЄСВ у розмірах та в строки, визначені Законом про ЄСВ.

Якщо ж у місяці настання страхового випадку ФОП не сплатив ЄСВ, така особа втрачає статус застрахованої і, як наслідок, право на отримання матеріального забезпечення відповідно до Закону про соцстрахування за рахунок коштів ФСС**. А те, що такі періоди включаться в страховий стаж згідно з положеннями Закону про пенсійне страхування, впливає лише на порядок призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг за рахунок коштів ПФУ.

Як вийти із ситуації, що склалася? Є два варіанти.

img 1Відновити статус застрахованої особи, заплативши ЄСВ добровільно. Тобто:

• подати декларацію з єдиного податку за І півріччя 2021 року із типом «Звітна» і «Довідкова» (заповнюємо обидва типи відразу), заповнивши в ній додаток 1 із січня по місяць, в якому ФОП виходить у декрет / на лікарняний;

• сплатити ЄСВ за всі місяці із січня 2021 року по місяць виходу в декрет / на лікарняний, незважаючи на звільнення.

Що стосується сплати ЄСВ за грудень 2020 року, то тут сплатити ЄСВ замало. Щоб змінити дані в поданій за 2020 рік звітності, доведеться замовити перевірку (подати уточнюючу нову декларацію з єдиного податку за 2020 рік не вийде). І вже на підставі акта перевірки — форму № Д6 із заповненою таблицею 2.

img 2Спробувати оскаржити відмову.

Тобто подати документи на отримання допомоги в загальному порядку. Після отримання письмової мотивованої відмови з обґрунтуванням причин відмови її оскаржити.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі