Теми статей
Обрати теми

Сумісництво в терцентрі: правила, обмеження та альтернатива

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
У комунальній установі районного терцентру є вакантна посада соцпрацівника. Чи можна прийняти на цю посаду особу з умовами роботи за сумісництвом і чи є якісь обмеження щодо цього?

Сумісники — бюджетники

Територіальний центр надання соціальних послуг (далі — терцентр) є бюджетною установою, рішення щодо утворення, ліквідації або реорганізації якої приймає місцевий орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування (п. 1 Типового положення № 1417*).

* Типове положення про територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) затверджене постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1417.

Терцентри утримуються за рахунок коштів місцевого бюджету (п. 12 Типового положення № 1417).

Оплатні умови працівників установ соцзахисту, у тому числі й працівників терцентрів, затверджені Умовами № 308/519**.

** Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я і установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.

Сумісництво (як внутрішнє, так і зовнішнє) передбачає роботу за окремим трудовим договором. Бюджетникам законодавство також дозволяє працювати за сумісництвом, але з деякими обмеженнями***. Для бюджетних установ правила роботи за сумісництвом чітко регулює Положення № 43**** та постанова № 245***** (див. лист Мінсоцполітики від 08.08.2008 р. № 243/06/186-08).

*** Загальні правила роботи за сумісництвом ми розглядали у статті «Сумісництво: види та правила роботи» // «ОП», 2021, № 15.

**** Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затверджене спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43.

***** Постанова КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245.

Поряд з цим соціально-економічні, виробничі та трудові відносини терцентру повинні бути урегульовані у внутрішніх нормативних документах, зокрема у колективному договорі. Де і передбачити можливість прийняття на роботу за «сумісницькими» трудовими договорами.

Отже, терцентри не обмежені у можливості укладання трудових угод на роботу за сумісництвом із дотриманням норм чинного законодавства.

Правила «сумісницької» роботи

Терцентр може прописати у колдоговорі можливість і умови прийняття на роботу осіб за «сумісницьким» трудовим договором. При роботі за сумісництвом варто урахувати такі моменти:

• наявність у сумісника вільного від роботи за основним трудовим договором часу;

• установлення робочого часу за сумісництвом не більше ніж 4 години на день та повного робочого дня у вихідний день.

Тут важливо ще враховувати такий момент: робота за сумісництвом повинна вписуватися у правила внутрішнього трудового розпорядку та режиму роботи установи.

Наприклад, якщо відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку тривалість робочого часу працівників терцентру становить з понеділка по п’ятницю 8 годин (з 8:00 до 17:00 з перервою з 13:00 до 14:00) із двома вихідними (субота та неділя), то робота за сумісництвом не може виходити за рамки встановленого часу роботи терцентру і виконуватися до 8:00 та після 17:00 з понеділка по п’ятницю, а також у вихідні дні установи.

Також не забуваємо про урахування обмежень на роботу за сумісництвом окремим категоріям працівників згідно із законодавством.

Оплата праці за сумісництвом

Відповідно до п. 1.7 розд. 1 Умов № 308/519 визначення розміру заробітної плати проводиться у всіх випадках окремо за основною посадою і при роботі за сумісництвом.

Схема тарифних розрядів посад (професій) соціальних працівників терцентрів визначається згідно з п.п. 2.2.12 Умов № 308/519 (ср. ).

Тарифний розряд визначається залежно від наявної кваліфікаційної категорії: соцпрацівникам першої кваліфікаційної категорії — 10-й; другої — 9-й і без категорії — 8-й тарифний розряд за ЄТС розрядів і коефіцієнтів. Крім того, соціальні працівники терцентрів згідно з п. 2.6 додатка 3 до Умов № 308/519 мають право на підвищення на 15 відсотків посадових окладів у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці.

Конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці, затверджується керівником закладу, установи за погодженням із профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи у шкідливих та важких умовах праці.

Зауважте, зарплата за повністю відпрацьований місяць не повинна бути нижчою за МЗП пропорційно зайнятості — це правило поширюється також і на сумісників.

При цьому за внутрішнім сумісництвом порівняння з МЗП (пропорційно зайнятості) здійснюємо окремо за нарахуваннями за кожним трудовим договором.

Альтернатива сумісництву

Як обійтися «своїми» кадрами? Додаткову роботу за вакантною посадою «свій» працівник може виконувати протягом основного робочого часу. Тут можливі два варіанти:

1) суміщення посад;

2) розширення зони обслуговування (збільшення обсягу виконуваних робіт).

Повернемося до умов наведеного запитання і нормативки, що регулює оплату праці у терцентрах. Соціальним працівникам (посада яких класифікується як професіонали), які виконують у тій же установі поряд зі своєю основною роботою додаткову роботу за іншою професією (посадою) без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професії (посади) в розмірі до 50 відсотків посадового окладу за основною посадою (п.п. 3.1.1 Умов № 308/519).

Разом з тим відповідно до п.п. 3.1.2 Умов № 308/519 доплати за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт встановлюються працівникам за умови виконання ними роботи меншою чисельністю працівників, ніж за встановленими нормами (нормативами) у розмірі до 50 % посадового окладу працівника.

Усі ці види робіт допускаються в одній установі:

• за згодою працівника;

• протягом установленої тривалості робочого часу, якщо це економічно виправдано та не призводить до погіршення якості роботи за основною посадою.

Конкретний розмір зазначених доплат установлюється керівником закладу, установи залежно від кваліфікації працівника, складності та обсягу виконуваних робіт.

Доплати за виконання додаткової роботи за вакантними посадами (за обома наведеними варіантами) встановлюють до посадового окладу за основною посадою та — у межах економії за вакантною посадою. Це підтверджує і Мінпраці у листах від 25.03.2010 р. № 319/13/84-10 та від 07.09.2010 р. № 784/13/84-10.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі