Теми статей
Обрати теми

Лікарняний у вихідний день між двох відпусток

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
З 1 по 19 листопада 2021 року працівниця перебувала у щорічній основній відпустці. 20 і 21 листопада у неї вихідні дні за графіком роботи. З 22 листопада по 1 грудня (10 календарних днів) вона була у відпустці на дітей. Але з 16 по 23 листопада у неї хворіла дитина і їй відкрили е-лікарняний по догляду за хворою дитиною. Чи оплачувати лікарняні за два дні між відпустками? Адже вони припадають на вихідні дні.

Нагадаємо, що допомога по догляду за хворою дитиною не надається за дні, коли працівник під час хвороби дитини перебував у будь-якій відпустці. І ось чому.

Щорічна відпустка та відпустка на дітей повинна бути перенесена на інший період або продовжена в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку (ч. 2 ст. 11 та ч. 7 ст. 20 Закону про відпустки). Отже, відпустки переносимо або продовжуємо в разі хвороби саме працівника, а не його дитини.

У наведеному випадку відпустки працівниці не переносяться і не продовжуються на дні збігу із хворобою дитини. Дні хвороби дитини, що збігаються з відпусткою, оплачуються як відпустка.

А як же бути із днями хвороби, які припали на вихідні дні?

Тимчасова непрацездатність обчислюється в календарних днях (п. 3 розд. 1 наказу № 1066*).

* Наказ МОЗ «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки» від 01.06.2021 № 1066.

Пригадаємо алгоритм розрахунку лікарняних. У загальному випадку суму лікарняних обчислюємо шляхом множення суми денної виплати на кількість календарних днів, що підлягають оплаті (п. 2 Порядку № 1266).

Отже, оплаті підлягають календарні дні тимчасової непрацездатності, незалежно від того, на які дні припадає період хвороби — робочі, неробочі, вихідні чи святкові (див. лист ФСС від 18.08.2016 № 2.4-46-1431). За дні тимчасової непрацездатності у вихідні дні лікарняні нараховуються в загальному порядку.

Тоді за два дні 20 і 21 листопада працівниці потрібно нарахувати допомогу по тимчасовій непрацездатності (див. рисунок).

img 1

Оплата лікарняного по догляду за дитиною між двома відпустками

Зверніть увагу: при визначенні розрахункового періоду зарплати відштовхуємося від першого дня лікарняного, а не від першого дня, який підлягає оплаті. Це важливо, оскільки можлива ситуація, коли лікарняний розпочнеться в одному місяці, а дні, які підлягатимуть оплаті, в іншому місяці. У наведеній ситуації «лікарняний по догляду» розпочався 16.11.2021. Отже, розрахунковим періодом для обчислення середньої зарплати буде листопад 2020 — жовтень 2021 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі