№23

Оплата праці, грудень, 2021/№ 23 Інші номери журналу ›
  • Декретні & нова мінімалка 1 грудня 2021 року розмір мінзарплати збільшився до 6500 грн. Услід за ним змінилися й окремі показники, які прив’язані до мінімалки. Серед них — обмежуючі показники для розрахунку допомоги по вагітності та пологах. Як розрахувати декретні після грудневого підвищення мінзарплати, покажемо на конкретних прикладах.
  • Держбюджет-2022 прийнято: чи зростуть мінзарплата і прожитмінімум 2 грудня 2021 року Верховна Рада ухвалила Закон України «Про Державний бюджет України на 2022 рік».
  • Звільняєте за прогул? Тільки за відсутності поважних причин Такого висновку дійшов Верховний Суд у своїй постанові від 15.11.2021 у справі № 212/9516/19.
  • Карантин: Кабмін посилює правила Кабмін своєю постановою від 24.11.2021 № 1240 уніс зміни до умов адаптивного карантину (затверджені постановою КМУ від 09.12.2020 № 1236), доповнивши їх новими карантинними обмеженнями.
  • е-Лікарняний для сумісників Право сумісників на допомогу по тимчасовій непрацездатності прямо прописане в абз. 2 ч. 1 ст. 30 Закону про соцстрахування.
  • Держпраці затвердила план перевірок на 2022 рік Держпраці затвердила річний план перевірок на 2022 рік (наказ Держпраці від 29.11.2021 № 183).
  • ПЛР-тест замість вакцинації: відстороняти працівника чи ні? Із 08.11.2021 викладач був відсторонений від роботи у зв’язку з відсутністю щеплення від COVID-19. Чи має право викладач, окрім сертифіката чи довідки про протипоказання, надати ПЛР-тест чи тест на антиген для допуску до роботи?
  • «Шо, опять?»*: приймаємо після звільнення Працівника звільнили, а потім невдовзі знову прийняли на роботу до того ж роботодавця. На такого працівника можна продовжувати вести «стару» особову картку № П-2 чи потрібно заводити нову? Чи можна після прийняття на роботу надати йому повну відпустку без відпрацювання шестимісячного терміну? Давайте розбиратись.
  • Розраховуємо «середню» для працівника, прийнятого після звільнення Старій валізі немає місяця на новій полиці… Так і у випадку, коли після звільнення працівника знову прийняли на роботу до того ж роботодавця. Працівник не може розраховувати на зароблений «багаж» за попереднім трудовим договором при розрахунку середньої зарплати.
  • Лікарняний у вихідний день між двох відпусток З 1 по 19 листопада 2021 року працівниця перебувала у щорічній основній відпустці. 20 і 21 листопада у неї вихідні дні за графіком роботи. З 22 листопада по 1 грудня (10 календарних днів) вона була у відпустці на дітей. Але з 16 по 23 листопада у неї хворіла дитина і їй відкрили е-лікарняний по догляду за хворою дитиною. Чи оплачувати лікарняні за два дні між відпустками? Адже вони припадають на вихідні дні.
  • Перерахунок ПДФО: контрольна перевірка А ось уже й грудень. 2021 рік непомітно добіг кінця. А для бухгалтера настає саме той час, коли слід перевірити ще раз, чи правильно було розраховано ПДФО за кожен місяць звітного року. І якщо виявляться якісь помилки — швиденько їх виправити. Усі нюанси проведення такого річного перерахунку ПДФО ми зібрали у сьогоднішній статті.
  • І знову здрастуйте: оподатковуємо виплати вдруге прийнятого працівника Розглянемо нюанси оподаткування та справляння ЄСВ у ситуації, коли працівника звільнено та прийнято протягом місяця в одного роботодавця.
  • Звільнений і прийнятий працівник в Об’єднаному звіті Працівник протягом місяця звільнився, потім прийшов знову до вас на роботу. Розрахували, знову оформили, зарплату нарахували… І поступово підбираємося до моменту відображення цієї «історії» в Об’єднаній звітності…
  • Об’єднаний звіт: виправляємо помилки в Д1 та Д5 Ситуація: податковий розрахунок за звітний квартал прийнято контролерами. Проте після завершення граничного строку звітування виявлено, що в Д1 та Д5 помилково не зазначили працівника, а в Д2 забули зазначити працівницю, яка пішла у відпустку для догляду за дитиною. Як виправити такі помилки звичайному роботодавцю, запитує читач. Відповідаємо.
  • Працівник просить трудову книжку: видавати чи ні Чи може роботодавець за заявою працівника видати йому паперову трудову книжку для зберігання?
  • Індексуємо зарплату за грудень 2021 року На грудневу індексацію впливає індекс споживчих цін за жовтень 2021 року. Він становить 100,9 %. Якими будуть коефіцієнти та суми поточної індексації зарплати за грудень 2021 року, дізнаєтеся зі статті.
  • Оклади бюджетників, які зросли з 1 грудня 2021 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі