Теми статей
Обрати теми

Звільнення в декреті: заповнюємо ЄСВ-звіт

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
З 1 грудня 2020 року звільнена за власним бажанням працівниця (для неї це основне місце роботи, працівниця без інвалідності), яка перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. При проведенні остаточного розрахунку їй нарахована компенсація за невикористану відпустку в сумі 1576,88 грн. Як заповнити таблиці 5 і 6 ЄСВ-звіту за грудень 2020 року?

Спочатку трохи теорії. Працівниця має право звільнитися за власним бажанням (ст. 38 КЗпП) в період її відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. І тут немає жодних перешкод. Трудове законодавство забороняє звільняти таких осіб тільки за ініціативою роботодавця (ст. 184 КЗпП).

При розрахунку відпускного стажу врахуйте, що період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами включається до відпускного стажу (п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки), а ось період відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років — ні.

Виходить, що при звільненні право на компенсацію буде тільки у тих працівників, які не використали щорічну відпустку (відпустка працівникам, які мають дітей) до початку відпустки для догляду за дитиною.

У нашому випадку у працівниці залишилися невикористані дні відпустки і нарахована компенсація.

Переходимо до заповнення ЄСВ-звітності.

Таблиця 5 ЄСВ-звіту. У ній за місяць звільнення (грудень 2020 року) на працівницю треба заповнити два рядки:

• перший — з датою закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років (у графі 8 зазначте категорію «6»);

• другий — з датою припинення трудових відносин і підставою звільнення (у графі 8 зазначте категорію особи «1»).

Зауважте, якщо працівниця звільняється:

• під час відпустки для догляду (тобто до її закінчення), то в графі 16 таблиці 5 по двох рядках документом-підставою буде наказ (розпорядження) про припинення трудового договору;

• в останній день відпустки, то в таблиці 5 ЄСВ-звіту по рядку з датою закінчення відпустки в графі 16 зазначаєте реквізити останнього наказу (розпорядження) про надання (продовження) такої відпустки, а по рядку з датою звільнення — реквізити наказу (розпорядження) про звільнення.

Зверніть увагу! У рядку з інформацією про закінчення відпустки для догляду за дитиною до трьох років кадрові графи 12 — 15 не заповнюємо.

Заповнимо таблицю 5 ЄСВ-звіту на умовному прикладі (див. рис. 1).

img 1

Рис. 1. Фрагмент таблиці 5 ЄСВ-звіту за грудень 2020 року

Приклад. Сова Ольга Іванівна (основне місце роботи, економіст із збуту, код КП 2419.2, код ЗКППТР 25371) звільнена 31.12.2020 р. за власним бажанням (ст. 38 КЗпП) в період відпустки для догляду за дитиною до 3 років (наказ про звільнення від 29.12.2020 р. № 135-ос).

Таблиця 6 ЄСВ-звіту. У ній, на відміну від відпускних, компенсацію за дні невикористаної відпустки відображаємо з КЗО «1» як зарплатну виплату поточного місяця. Інакше кажучи, зарплату за фактично відпрацьовані дні в місяці звільнення і компенсацію відображайте в одному рядку. У нашому випадку нарахована тільки грошова компенсація, тому використовуємо зарплатне кодування, а не КТН «10» у графі 10.

При цьому в графі 15 зазначаємо кількість календарних днів у трудових відносинах по дату звільнення, попри те, що працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років (трудові відносини не переривалися). Виходячи з умов, зазначених у запитанні читача, зазначаємо «31» к. дн.

Усі інші графи заповнюємо в загальному порядку. Зверніть увагу: працівниця звільняється останнім числом місяця і база нарахування ЄСВ (1576,88 грн) менше розміру МЗП (5000 грн), встановленої законом за місяць, за який отриманий дохід. Отже, необхідно виконати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Нагадаємо, що дотримуватися цього правила зобов’язані основні роботодавці (тобто ті, які виплачують дохід за основним місцем роботи застрахованої особи і ведуть її трудову книжку) при розрахунку ЄСВ за ставкою 22 % з бази нарахування ЄСВ працівника за повністю відпрацьований місяць.

Зазначимо: на осіб з інвалідністю, до доходів яких за місяць застосовується ставка ЄСВ 8,41 %, а також на сумісників вимога про нарахування ЄСВ з МЗП не поширюється. Укотре акцентуємо увагу на необхідності у нашому випадку доплати з ЄСВ. Навіть притому, що працівниця не відпрацювала в місяці звільнення жодного дня, але була звільнена останнім днем місяця, тобто вона увесь місяць перебувала в трудових відносинах із роботодавцем.

Якби працівниця звільнялася не останнім робочим днем місяця, наприклад 30 грудня, то роботодавцеві розраховувати додаткову базу і нараховувати на неї ЄСВ не довелося б. ЄСВ стягувався б із фактичної бази нарахування (п. 8 розд. III Інструкції № 449*).

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

Враховуючи вищесказане, на працівницю, крім рядка із сумою нарахованої компенсації за дні невикористаної відпустки, формуємо рядок з додатковою базою з ЄСВ.

Заповнення таблиці 6 ЄСВ покажемо на рис. 2.

img 2

Рис. 2. Фрагмент таблиці 6 ЄСВ-звіту за грудень 2020 року

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі