Теми статей
Обрати теми

Відпустка при народженні дитини: Кабмін затвердив Порядок

Кучерова Оксана, юрист
Новий вид відпустки «відпустка при народженні дитини» з’явився в законодавстві ще в травні цього року. Відтоді почалися нескінченні дебати: надавати таку відпустку чи ні, адже всі очікували, коли Кабмін затвердить правила її надання. І ось, нарешті, Уряд затвердив Порядок надання відпустки при народженні дитини. Давайте знайомитися з новим документом.

Нагадуємо, 9 травня набув чинності Закон України від 15.04.2021 р. № 1401-IX. Його основна мета — забезпечити рівні можливості догляду за дитиною для обох батьків. Для цього було запроваджено низку відпускних новацій (див. статтю «Нові відпустки для татусів» // «ОП», 2021, № 9).

Однією з таких новацій стала відпустка при народженні дитини. Незважаючи на те, що основні нюанси її надання були прописані в Законі про відпустки, Кабмін у місячний строк мав розробити та затвердити окремий порядок під цю новинку.

Із запізненням, 7 липня Порядок надання відпустки при народженні дитини було затверджено постановою КМУ від 07.07.2021 р. № 693 (далі — Порядок № 693). Він набрав чинності 10.07.2021 р. і запроваджує такі правила її надання.

Надаємо за бажанням працівника

Ініціатором оформлення такої відпустки має бути сам працівник, адже це право, гарантоване йому законодавством. Якщо він такого бажання не виявив, то примусово відправити в таку відпустку не можна і, звісно ж, жодних штрафів для роботодавця за її невикористання працівником не може бути.

Визначаємо статус працівника

Відпустка при народженні дитини надається лише одній з таких осіб:

• чоловіку, дружина якого народила дитину;

• батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови, що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;

• бабі або діду, або іншому повнолітньому родичу дитини (тобто повнолітньому рідному брату або сестрі), які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю / одиноким батьком.

Перевіряємо документи

Відверто кажучи, це найпроблемніше місце в порядку надання такої відпустки. І як не намагався Уряд його врегулювати, питань залишилося все ж багато.

У Законі про відпустки зазначено, що така відпустка надається на підставі письмової заяви, а вже потім, після виходу у відпустку, протягом 30 календарних днів потрібно надати роботодавцю копії документа, необхідного для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтва про народження дитини.

З одного боку, на момент виходу у відпустку у працівника може ще не бути зазначених документів.

З іншого — як же пересвідчитися, чи має він узагалі право на таку відпустку?

Тож Порядок № 693 має інше бачення порядку надання таких документів (див. таблицю).

Документи для отримання відпустки

Статус працівника

Документи

Чоловік, дружина якого народила дитину

1) заява про надання відпустки;

2) документ, необхідний для державної реєстрації народження дитини (тобто медичне свідоцтво про народження), або свідоцтво про народження дитини;

3) свідоцтво про шлюб

Батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі

1) заява про надання відпустки;

2) документ, необхідний для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтво про народження дитини;

3) довідка про реєстрацію місця проживання

Баба або дід, або інший повнолітній родич дитини (тобто повнолітній рідний брат або сестра), які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати якої є одинокою (батько якої є одиноким)

1) заява про надання відпустки;

2) документ, необхідний для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтво про народження дитини;

3) заява одинокої матері (одинокого батька), в якій зазначається особа, що фактично здійснюватиме догляд за дитиною (дід, баба, повнолітні рідні брат або сестра). Одинокому батьку потрібно ще зазначити в заяві про невикористання ним такої відпустки;

4) для одинокої матері — копія витягу з Реєстру про державну реєстрацію народження дитини чи довідки про народження із зазначенням відомостей про батька дитини відповідно до ст. 135 СКУ або свідоцтво про смерть батька дитини чи рішення суду про позбавлення його батьківських прав, визнання безвісно відсутнім чи оголошення померлим. А для одинокого батька — свідоцтво про смерть матері дитини або рішення суду про позбавлення її батьківських прав, визнання безвісно відсутньою чи оголошення померлою

Як бачите, Порядком № 693 батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, доведеться подавати ще й довідку про реєстрацію місця проживання. Очевидно, автори Порядку № 693 вважають, що якщо батьки дитини не перебувають у зареєстрованому шлюбі, але проживають разом, то місце їх реєстрації має збігатися. І саме цей факт має підтвердити зазначена довідка. Але сама довідка не містить такої інформації. Крім того, батьки можуть бути зареєстровані за різними адресами, але проживати разом.

На нашу думку, факт спільного проживання батько має підтвердити у своїй заяві. І як доказ того, що ця інформація правдива, він повинен надати довідку про реєстрацію свого місця проживання. Звісно, якщо працівник виявить бажання підтвердити цей факт ще й довідкою про місце реєстрації дружини, це було б чудово, але цього не вимагається Порядком № 693.

І це ще не все. Якщо протягом 3 місяців з дня народження дитини працівник встиг звільнитися та знову працевлаштуватися, потрібно додати ще й довідку про невикористання такої відпустки на попередньому місці роботи.

Отже, як бачите, паперового клопоту урядовці додали чимало.

Тривалість відпустки

Тривалість такої відпустки — не більше 14 календарних днів. Це фактично означає, що можна брати і меншу кількість днів, але навряд чи хтось із працівників виявить таке бажання. Ба більше, така відпустка надається одноразово і не підлягає поділу, тож «добрати» її залишок уже не вийде.

При цьому майте на увазі, що на тривалість відпустки не впливає кількість діточок у працівника. Тож якщо у новоспеченого татуся народилася двійня, тривалість такої відпустки не збільшуватиметься.

Святкові та неробочі дні не враховуємо

Така відпустка надається без урахування святкових та неробочих днів (ст. 73 КЗпП). Простіше кажучи, тут діють схожі звичні правила, як і з продовженням щорічної відпустки на святкові та неробочі дні.

Дотримуємося строків давності

За задумом законодавця, при наданні такої відпустки одночасно повинні виконуватися дві умови:

1) вона надається не пізніше ніж протягом 3 місяців з дня народження дитини;

2) має бути використана не пізніше 104-го дня з дня народження дитини.

Як бачите, фактично встановлено строки давності, після яких утрачається право на таку відпустку. Як же працюють ці вимоги на практиці?

Передусім для того, щоб визначити можливу кінцеву дату, з якої ще можна буде взяти таку відпустку, звернемося до ст. 2411 КЗпП:

ЦИТАТА

Строк, обчислюваний місяцями, закінчується у відповідне число останнього місяця строку. Якщо кінець строку, обчислюваного місяцями, припадає на такий місяць, що відповідного числа не має, то строк закінчується в останній день цього місяця.

Наприклад, якщо дитина народилася 10 травня, то строк, протягом якого батько може піти у відпустку при народженні дитини, закінчується 10 серпня. Тобто з 10 серпня він ще може піти у відпустку, а з 11 серпня він втратить таке право.

Але не радимо відкладати все на останній день. Річ у тім, що потрібно ще виконати правило про її використання протягом 104 днів з дня народження дитини. Отже, відпустка має закінчитись 22 серпня. Виходить, якщо працівник вирішить її оформити з 10 серпня, то матиме право відпочити тільки 13 календарних днів.

Не компенсуємо

У разі якщо працівник не встиг використати таку відпустку протягом дозволеного законодавством часу, право на таку відпустку у працівника «згорає», а отже, і жодної грошової компенсації за неї не буде.

Оплачуємо відпустку

Така відпустка є оплачуваною. Про це прямо сказано в ст. 191 Закону про відпустки.

При цьому в Порядку № 693 чітко зазначено, що граничний строк виплати заробітної плати працівникам за час відпустки не може перевищувати трьох днів з дня її початку.

Як бачите, Порядок допускає можливість виплати відпускних після початку відпустки, а не як ми звикли — не пізніше ніж за три дні до її початку.

Це логічно, оскільки таку відпустку важко спланувати.

Але й тут не все так гладко. Як бачите, формулювання «з дня її початку» досить розпливчасте. Тож сподіваємося, що компетентні органи нададуть роз’яснення, включати день початку такої відпустки чи ні. Хоча в ст. 2411 КЗпП чітко прописано: якщо строки визначаються днями, то їх обчислюють з дня, наступного після того дня, з якого починається строк.

Тож якщо прямо слідувати цій нормі, виходить, що якщо працівник пішов у відпустку з 19.07.2021 р., відпускні йому належить виплатити не пізніше 22.07.2021 р.

Проте, оскільки в самій нормі зазначено «не пізніше трьох днів з дня її початку», то безпечніше було б не затягувати та виплачувати, наприклад, 21.07.2021 р, доки не з’являться офіційні роз’яснення.

Не вказано, і про які дні йдеться: календарні чи робочі. Якщо слідувати роз’ясненням як Мінсоцполітики, так і Мінекономіки, то для «звичайної» відпустки строк виплати відпускних — не пізніше ніж за три календарних дні до її початку (див. лист Мінсоцполітики від 02.10.2019 р. № 1432/0/206-19, лист Мінекономіки від 31.03.2020 р. № 3512-06/21620-07). Тож вважаємо, що цей підхід можна застосовувати і в цьому випадку.

Як бачите, довгоочікуваний Порядок хоча й був прийнятий для врегулювання питань надання відпустки при народженні дитини, але поки що запитань залишилося багато.

Тож рекомендуємо діяти обережно та за можливості не затягувати як із наданням відпустки, так і з виплатою відпускних.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі