Теми статей
Обрати теми

Компенсація відпустки новачка: прийнятий не з першого дня місяця

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівник, якого прийняли на роботу 5 травня 2021 року, звільняється за власним бажанням 30 липня 2021 року. Графік роботи — стандартна п’ятиденка, щорічна основна відпустка — 24 календарних дні. За скільки днів невикористаної відпустки нараховувати компенсацію? Які місяці включати до розрахункового періоду?

Кількість «компенсованих» днів

Щорічна основна відпустка надається за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору. За умовами наведеного запитання — це 5 травня 2021 року.

І першим робочим роком, за який працівник отримав би відпустку повної тривалості, є 5 травня 2021 року — 4 травня 2022 року. Повну щорічну основну відпустку (24 календарних дні) працівник не заробив, але він має право на частину такої відпустки, тривалість якої ми зараз визначимо покроково.

img 1Розраховуємо кількість календарних днів щорічної основної відпустки, що припадають на один календарний день поточного робочого року (5 травня 2021 року — 4 травня 2022 року).

Для цього 24 календарних дні відпустки поділимо на загальну кількість календарних днів у робочому році, зменшену на кількість святкових і неробочих днів:

24 : (365 - 11) = 0,0678 (к. дн.).

img 2Визначимо «відпускний» стаж. Працівник перебував у трудових відносинах 87 календарних днів із 5 травня по 30 липня 2021 року. Виключаємо 3 календарних дні, які припадають на цей період: 2 святкових (9 травня та 28 червня) і 1 неробочій день (20 червня — Трійця). І отримуємо:

87 - 3 = 84 (к. дн.).

img 3Визначаємо кількість днів щорічної відпустки, які потрібно компенсувати, перемножуючи показники, знайдені у двох попередніх кроках:

84 х 0,0678 = 5,695 ≈ 6 (к. дн.).

Отже, працівнику потрібно компенсувати 6 днів щорічної відпустки.

Розрахунковий період

З умов запитання виходить, що працівник:

а) прийнятий не в перший календарний день місяця, але в перший робочий день (!) за графіком його роботи;

б) звільнений не в останній календарний, але в свій останній робочий день місяця.

При визначенні розрахункового періоду для обчислення відпускних звернемося до Порядку № 100. Згідно з абз. 1 та 2 п. 2 Порядку № 100 обчислення середньої зарплати для оплати часу відпусток або для виплати компенсації за невикористані відпустки проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки. Працівникові, який пропрацював менше року, середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку.

Якщо працівника прийнято (оформлено) на роботу не з першого числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця, то цей місяць враховується до розрахункового періоду як повний місяць.

За допомогою цих правил «розрулимо» ситуацію, яка наведена у запитанні. У працівника немає стажу 12 календарних місяців перед місяцем звільнення за місцем роботи, з якого він звільняється. До розрахункового періоду включаємо фактично відпрацьовані повні місяці роботи, що передують місяцю нарахування відпускної компенсації.

Те, що червень 2021 року входить до розрахунку середньої зарплати при обчисленні відпускних, запитань не викликає. А чи включати до розрахункового періоду травень (місяць прийняття на роботу) та липень (місяць звільнення) як повністю відпрацьовані за графіком роботи працівника?

Зараз розповімо. Тут є два важливих моменти, на які ми звернемо вашу увагу.

Місяць прийняття. До розрахункового періоду місяць прийняття на роботу (травень 2021 року) включаємо як повний (!), оскільки працівник прийнятий на роботу з першого робочого дня місяця (з 5 травня). Тобто до розрахунку середньої зарплати увійде 31 календарний день повного місяця, без урахування 2 святкових (1 та 9 травня) і 1 неробочого дня (2 травня — Великдень). Тобто 28 календарних днів.

Місяць звільнення. Оскільки працівник звільняється 30 липня 2021 року, то місяць звільнення не потрібно включати до розрахункового періоду, навіть якщо 30 липня є останнім робочим днем місяця за графіком роботи працівника.

Також не входить до розрахункового періоду для обчислення відпускної компенсації останній місяць роботи працівника в разі його звільнення в останній календарний день цього місяця. Тому що за правилами Порядку № 100 до розрахункового періоду для обчислення середньої зарплати для розрахунку відпускної компенсації включаються місяці, що передують місяцю її виплати.

Таким чином, до розрахункового періоду включаємо травень і червень 2021 року.

Для прикладу до наведених умов додамо сумові значення і покажемо, як розрахувати відпускну компенсацію звільненому працівнику.

Приклад. Припустимо, що прийнятий 5 травня і звільнений 30 липня 2021 року працівник відпрацював за цей період усі дні за графіком роботи. За травень і червень йому нарахована зарплата по 6000 грн відповідно.

Дані, які увійдуть до розрахункового періоду, зведемо в таблицю.

Дані про зарплату в розрахунковому періоді

Місяці розрахункового періоду

Календарні дні розрахункового періоду

Сума нарахованої зарплати, грн

Усього

Святкові, неробочі

Включаються до розрахунку

Травень 2021 року

31

3

28

6000,00

Червень 2021 року

30

2

28

6000,00

Разом

61

5

54

12000,00

Середньоденну зарплату для обчислення відпускної компенсації розраховуємо діленням нарахованої зарплати розрахункового періоду на кількість календарних днів розрахункового періоду без урахування святкових і неробочих днів:

12000,00 : 54 = 222,22 (грн).

Суму відпускної компенсації знаходимо множенням середньоденної зарплати на 6 днів невикористаної відпустки:

222,22 х 6 = 1333,32 (грн).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі