Теми статей
Обрати теми

Відпускні: відображаємо в Об’єднаному звіті

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Відпустка — така жадана і бажана… Але лише для того, кому вона надається, а от для бухгалтера це не тільки «принади» розрахунку відпускних, а ще й нюанси оподаткування та відображення їх в Об’єднаній звітності, які ми зараз розглянемо.

ЄСВ з відпускних

«Перехідні» відпускні можуть бути нараховані «місяць у місяць» або в місяці початку відпустки за весь її період.

Суму відпускних виплачують не пізніше ніж за три календарних дні до початку відпустки однією сумою незалежно від того, припадає відпустка тільки на один місяць чи «зачіпає» два, а можливо, й більше місяців.

Відпускні включаються до бази нарахування ЄСВ. Адже такі виплати належать до фонду оплати праці (п.п. 2.2.12 Інструкції № 5).

Нарахування внеску відбувається в межах максимальної величини ЄСВ за місяць (ч. 3 ст. 7 Закону про ЄСВ). Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 1 цього Закону вона становить 15 розмірів МЗП, визначеної законом. У 2021 році максимальна величина бази нарахування становить з 1 січня — 90000 грн (6000 грн х 15), а з 1 грудня — 97500 грн (6500 грн х 15).

Також суму відпускних ураховують при порівнянні бази нарахування ЄСВ з мінімальною зарплатою. Адже сума нарахованого ЄСВ не може бути менше мінімального страхового внеску, визначеного як добуток МЗП і розміру ЄСВ, установленого законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ).

Ця норма стосується тільки працівників (без інвалідності), які працюють за основним місцем роботи, та внутрішніх сумісників, ставка ЄСВ для доходу яких становить 22 % і які перебували в трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювали всі дні за графіком роботи.

Для працівників — осіб з інвалідністю, зовнішніх сумісників, а також у загальному випадку в місяці прийняття та звільнення (якщо не відпрацьовані всі робочі дні за графіком роботи) норма п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ не застосовується і ЄСВ нараховується на фактичну базу.

Мінімальний страховий внесок у січні — листопаді 2021 року становить 1320 грн

(6000 грн х 22 % : 100 %),

а з грудня цього року — 1430 грн

(6500 грн х 22 % : 100 %).

Важливо!

Для цілей порівняння з максимальною і мінімальною величиною бази нарахування ЄСВ суми відпускних у складі зарплати необхідно розподілити за місяцями, за які вони нараховані.

ПДФО і ВЗ з відпускних

Відповідно до п.п. 2.2.12 Інструкції № 5 оплата щорічних відпусток належить до фонду додаткової заробітної плати. До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (п.п. 164.2.1 ПКУ).

Виходить, що до відпусток потрібно застосовувати ті ж ПДФО-правила, що й до зарплати. Отже, сума відпускних включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу і підлягає оподаткуванню ПДФО.

Поряд із цим платник податку має право на зменшення оподаткованого доходу від одного роботодавця у вигляді зарплати шляхом застосування ПСП (п. 169.4 ПКУ). І відпускні у складі заробітку за місяць ураховуються при визначенні граничного розміру доходу, який дає право на отримання ПСП, але за особливими правилами.

Відповідно до абзацу 3 п.п. 169.4.1 ПКУ «перехідні» відпускні, якщо ви нараховуєте їх наперед, відносять до місяців, ЗА які вони нараховані.

Зауважте: при виплаті відпускних (а вони виплачуються за три календарних дні до початку відпустки) ПСП не застосовуємо та утримуємо ПДФО з фактично нарахованої суми. І ось чому. ПСП застосовується до загальної суми зарплати за місяць. А на момент виплати відпускних зазвичай загальна сума заробітку за місяць ще невідома.

Пліч-о-пліч з ПДФО «іде» військовий збір (ВЗ). Його також утримуємо з суми нарахованих відпускних. Це випливає з п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

Зауважте: при визначенні бази оподаткування ВЗ суму відпускних не зменшують на суму утриманих з неї ПДФО, інших платежів, а також ПСП (за наявності права на неї). Тепер перейдемо до відображення відпускних в Об’єднаному звіті.

Відпускні в Об’єднаному звіті

Правила відображення відпускних в Об’єднаному звіті встановлені Порядком № 4.

Суми відпускних звичайні роботодавці відображають у розділі І основної частини Податкового розрахунку і двох додатках до нього, а саме:

• у додатку 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» (далі — Д1);

• у додатку 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі — 4ДФ).

Відпускні в Д1

У Д1 суми відпускних відображаються по-особливому. Тут є три важливих моменти, які варті уваги.

1. Відпускні в Д1 показуємо в місяці їх нарахування в бухгалтерському обліку, незалежно від того, в якому місяці була виплата. Тобто якщо в бухобліку відпускні нараховані в червні за липень 2021 року, то їх треба показати в Д1 за 2 квартал 2021 року в червні.

2. Розподіляємо відпускні за місяцями, за дні відпусток яких вони нараховані. Тобто в разі нарахування в червні 2021 року відпускних за дні «перехідної» відпустки, яка починається в червні та закінчується в липні 2021 року, відпускні відображаємо в Д1 за червень 2 кварталу 2021 року, але з розбивкою за місяцями, на які припадає відпустка, — відповідно за червень і липень 2021 року.

3. Показуємо відпускні в окремих від зарплати рядках. Тобто для відпускних на працівника в Д1 заповнюємо стільки рядків, скільки місяців чіпляє «перехідна» відпустка. При цьому:

• у графі 08 проставляємо код категорії застрахованої особи. Він буде такий же, як у рядку із зарплатою, нарахованою такій особі (у загальному випадку за звичайними працівниками — «1», за особами з інвалідністю, які працюють у звичайних юросіб і ФОП, — «2»);

• у графі 09 — код типу нарахувань «10»;

• у графі 10 — місяць і рік, за які нараховані відпускні;

• графу 14 за рядком із відпускними поточного місяця заповнюємо тільки в разі, якщо працівнику в такому місяці не нараховувалася зарплата. Якщо, окрім рядка з відпускними, є рядок із нарахованою працівнику зарплатою, то графу 14 заповнюємо в «зарплатному» рядку, залишаючи її порожньою в рядку з відпускними. Адже дні перебування у трудових відносинах потрібно зазначати саме в рядку із зарплатою.

Якщо в Д1 за поточний місяць формуємо рядок із відпускними наступного місяця, то графу 14 (кількість календарних днів у трудових відносинах) за цим рядком заповнюємо тільки в тому випадку, якщо відпустка припала на весь такий місяць;

• у графах 16 і 17 зазначаємо загальну суму відпускних і ту, яка ввійшла до бази нарахування ЄСВ після її порівняння з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ, відповідно;

• у графі 20 — суму ЄСВ, нарахованого на суму відпускних;

• графи 21 — 24 заповнюємо в загальному порядку.

Нараховуючи відпускні, не забуваємо про вимогу щодо сплати ЄСВ з мінімальної заробітної плати. У разі якщо фактична база нарахування ЄСВ за ставкою 22 %, визначена за основним працівником, за місяць, на який припадає щорічна відпустка, виявилася нижче мінзарплати, розраховуємо різницю між цими двома величинами і донараховуємо на неї ЄСВ.


У Д1 за той місяць, за який визначаємо таку різницю, відображаємо її суму окремим рядком. При цьому зазначаємо:

• у графі 09 — код типу нарахувань «13»;

• у графі 18 — суму різниці між фактичним нарахуванням зарплати за місяць та МЗП;

• у графі 20 — нарахований на отриману різницю ЄСВ.

Зауважте: в разі нарахування «перехідних» відпускних вимоги щодо сплати ЄСВ з МЗП за майбутні місяці в поточному місяці не передбачено.

Відпускні в 4ДФ

Відпускні відображаємо в 4ДФ, сформованому за той місяць звітного кварталу, в якому вони були нараховані та/або виплачені. І, на відміну від Д1, суму відпускних окремо не виділяємо. Вона «сидітиме» в загальній сумі зарплати в тому місяці, в якому проведені нарахування (без розбивки за місяцями «перехідних» відпускних).

Отже, якщо відпускні нараховані в тому місяці, в якому і виплачені, то всю суму нарахованих і виплачених відпускних та утриманих/перерахованих ПДФО та ВЗ відображаємо в 4ДФ за такий місяць у складі зарплати, навіть якщо відпускні нараховано за дні наступного місяця. При цьому стандартно заповнюючи графи 3 та 3а, 4 та 4а, 5 та 5а, в графі 6 (ознака доходу) проставляємо «101» — зарплатна ознака.

Податковий розрахунок

У розділі І Податкового розрахунку відпускні показуємо у складі зарплати (окремо не виділяємо) у тому місяці, в якому вони нараховані в бухобліку та відображені в Д1 без розбивки за місяцями, за які вони нараховані.

У розділі І Податкового розрахунку відпускні у складі зарплати показуємо у відповідному місяці кварталу, зазначаючи між іншим:

• у рядку 1 — фактично нараховані відпускні;

• у рядку 2 — суму відпускних у межах максимальної бази нарахування ЄСВ, яку формуємо з підрядків 2.1 — 2.5 (відповідно до ставок єдиного внеску);

• у рядку 3 — суму ЄСВ, нараховану на відпускні і сформовану з підрядків 3.1 — 3.6 (відповідно до ставок внеску);

• у рядках 7 і 8 — суму нарахованого ЄСВ відповідно за місяцями кварталу та загальну суму за квартал.

А тепер закріпимо вищезгадане на прикладі. Розглянемо ситуацію з «перехідними» відпускними, які нараховані в тому місяці, в якому вони виплачуються.

Приклад. Працівнику (основний, без інвалідності, ПСП не користується) надано щорічну основну відпустку на 24 календарних дні з 22 червня по 16 липня 2021 року. Відпускні в сумі 4406,88 грн (1468,96 грн за 8 днів червня та за 2937,92 грн за 16 днів липня) нараховані в бухобліку в червні 2021 року. Виплачені 18 червня 2021 року.

За 14 робочих днів червня працівнику нарахована зарплата в сумі 4200,00 грн (2541,70 — частина окладу + 1658,30 — доплата до МЗП). У квітні і травні 2021 року нарахована заробітна плата становить по 6000,00 грн за кожний місяць.

Нарахування працівнику за червень зведемо в таблицю (див. нижче).

Нараховано працівнику у червні 2021 року

Виплата / база нарахування

Нараховано, грн

ПДФО 18 %, грн

ВЗ 1,5 %, грн

ЄСВ 22%, грн

Зарплата за 14 робочих днів

2541,70

457,51

38,13

559,17

Доплата до МЗП

1658,30

298,49

24,87

364,83

Відпускні за 8 днів червня

1468,96

264,41

22,03

323,17

Додаткова база нарахування ЄСВ (6000,00 - 5668,96) = 331,04 грн

72,83

(331,04 х 22 %)

Усього за червень

5668,96

1020,41

85,03

1320,00

Відпускні за 16 днів липня

2937,92

528,83

44,07

646,34

Усього нараховано у червні 2021 року

8606,88

1549,24

129,10

1966,34

Заробіток працівника за червень 2021 року (зарплата + відпустка за дні червня) становить 5668,96 грн, і це на 331,04 грн (6000,00 - 5668,96) менше за МЗП. Зауважте: у цьому випадку доплата до мінімалки нарахована пропорційно до відпрацьованого часу.

А от ЄСВ за червень потрібно сплатити з розміру МЗП. І для відображення в Д1 Податкового розрахунку показуємо фактичну базу і розрахункову додаткову базу нарахування внеску. На відпускні за липень 2021 року ЄСВ нараховуємо на фактичну суму.

Перейдемо до Об’єднаного звіту.

На рис. 1 зображений фрагмент заповнення Податкового розрахунку.

img 1

Рис. 1. Фрагмент звітного Податкового розрахунку за 2 квартал 2021 року

Таблична частина Податкового розрахунку заповнюється на підставі додатка Д1, фрагмент якого зображено на рис. 2.

img 2

Рис. 2. Фрагменти звітних додатків Д1 за квітень, травень та червень 2021 року

Припустимо, що зарплата за всі місяці 2 кварталу була виплачена в строк. На рис. 3 продемонструємо, як заповнити 4ДФ за 2 квартал за умовами наведеного прикладу.

img 3

Рис. 3. Фрагмент звітного 4ДФ за 2 квартал 2021 року

Прикріплені файли
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі