Теми статей
Обрати теми

Декретний лікарняний: таємниця заповнення графи «Стати до роботи»

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Працівниця надала лікарняний лист у зв’язку із вагітністю та пологами, в якому в графі «Звільнення від роботи» зазначені: дата, з якою працівниця звільняється від роботи, — 06.07.2021 р.; число, до якого (включно) триває така відпустка, — «сто двадцять шість днів». Водночас у графі «Стати до роботи» такого лікарняного також значиться 126-й день декретної відпустки — 08.11.2021 р. Чи можна приймати для оплати такий лікарняний?

Cитуація, коли в лікарняному листі дата закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і дата виходу працівниці на роботу збігаються, непоодинокі. Але чи можна вважати такий листок непрацездатності заповненим правильно?

Якщо йти за логікою, то — ні. Адже не може ж жінка одночасно перебувати і у відпустці, і на роботі. Не кажучи вже про те, що 126-й день декретної відпустки оплачується за рахунок коштів ФСС, а за робочі дні виплачується зарплата.

Крім того, на практиці трапляються випадки, коли у жіночих консультаціях інакше заповнюють декретні лікарняні. А саме: лікарняний закривають 126-м днем, а до графи «Стати до роботи» ставлять 127-й день.

Так який же варіант заповнення правильний?

Звернемося до Інструкції № 455* та Інструкції № 532**. Зверніть увагу: норми Порядку № 1066 (затвердженого наказом МОЗ від 01.06.2021 р.), що діють для е-лікарняних, тут не застосовні. Оскільки до 1 вересня 2021 року декретні лікарняні оформлятимуть виключно в паперовому вигляді.

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

** Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена спільним наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП і ФНС від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

Отже, згідно з:

п.п. 6.1 Інструкції № 455 листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами видається за місцем нагляду за вагітною з 30 тижня вагітності одночасно на 126 календарних днів;

п. 9 Інструкції № 532, при виписуванні листка непрацездатності по вагітності та пологах у його графах:

«Звільнення від роботи» — одним рядком записується сумарна тривалість відпустки (126 днів);

«Стати до роботи» — дата закінчення відпустки.

Виходить, якщо в декретному лікарняному дата в графі «Стати до роботи» і дата закінчення відпустки збігаються, то він заповнений без помилок. А що робити, якщо в графі «Стати до роботи» зазначили 127-й день? Повертати листок непрацездатності працівниці для внесення виправлень?

Не поспішайте! Фахівці ФСС роз’яснюють***:

*** fssu.gov.ua/fse/control/kher/uk/publish/printable_article/85560;jsessionid=C74917B76D05CDAF00D25248BCCF4F3D

1) дата в графі «Стати до роботи» не є датою виходу на роботу, а визначає дату закінчення строку 126 календарних днів. Тому працівниця повинна стати до роботи тільки наступного дня;

2) якщо в графі «Стати до роботи» зазначений 127-й день, то це не помилка.

Отже, кожен з описаних варіантів заповнення декретних лікарняних є правильним, виправленню не підлягає й оплачується у звичайному порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі