Теми статей
Обрати теми

Щорічна відпустка: черговість надання

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
При виборі дати надання щорічної відпустки завжди потрібно враховувати інтереси двох сторін: як працівника, так і роботодавця. Тобто використовувати відпустку, коли надумається, працівник не має права. Ось тільки, щоб погодити, коли і кому йти у відпустку, спочатку доведеться скласти графік. Як це зробити — розповімо в цій статті.

Складаємо графік

Черговість надання відпусток установлюється графіком. Такий графік (у довільній формі) зобов’язані складати всі роботодавці, у тому числі ФОП, які мають найманих працівників (ч. 4 ст. 79 КЗпП, ч. 10 ст. 10 Закону про відпустки).

Його щорічно (не пізніше 5 січня поточного року) затверджує роботодавець за погодженням із профспілкою або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом. Після чого доводять до відома всіх працівників.

Зверніть увагу: зазвичай у графіку відпусток конкретні дати початку відпусток не зазначають, а відображають місяць надання відпустки. Конкретний період надання щорічних відпусток у межах місяця погоджується між працівником і роботодавцем.

Важливо! Обов’язковість складання графіка відпусток передбачена лише для щорічних (основних і додаткових) відпусток. Водночас у ньому можна передбачити і такі додаткові відпустки, як відпустка на дітей, чорнобильська, бойова тощо.

А ось навчальні, творчі відпустки і відпустки для участі в спортивних змаганнях до графіка не включаємо (їх не можна запланувати).

І не забудьте включити до графіка щорічні відпустки, не використані за минулі робочі роки. Адже за загальним правилом заборонено ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом 2 років підряд (ст. 80 КЗпП).

Графік складено і затверджено? Тоді для надання відпустки працівнику буде достатньо:

1) письмово повідомити його про дату початку відпустки згідно з графіком — не пізніше ніж за 2 тижні до встановленого графіком строку (ч. 5 ст. 79 КЗпП і ч. 11 ст. 10 Закону про відпустки). Зробити це можна:

• або склавши і вручивши працівнику повідомлення про дату початку відпустки (у довільній формі);

• або ознайомивши працівника з наказом (розпорядженням) про надання відпустки під підпис.

Важливо! Якщо працівник у встановлений строк не буде письмово попереджений про дату початку щорічної відпустки, то він може вимагати перенесення відпустки на інший період;

2) оформити наказ (розпорядження) про надання відпустки (форму затверджено наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489).

Строки для видання наказу законодавчо не встановлені. Але з огляду на те, що відпускні слід виплатити не пізніше ніж за 3 календарних дні до початку відпустки, а також те, що їх ще потрібно розрахувати і нарахувати, наказ бажано оформити хоча б за тиждень до початку відпустки. А якщо наказ виконуватиме функцію повідомлення про початок відпустки — не пізніше ніж за 2 тижні до початку відпустки.

Що стосується заяви на відпустку, то:

а) в ній немає необхідності, якщо працівники йдуть у відпустку суворо за графіком, у якому зазначені конкретні дати початку відпусток;

б) вона обов’язково знадобиться, якщо:

• працівники йдуть у відпустку згідно з графіком, у якому зазначені лише місяці їх надання. Тоді конкретну дату початку відпустки працівник повинен зазначити в заяві;

• якщо відпустка працівнику знадобилася в інший час, ніж передбачено графіком.

До речі, є категорії працівників, яким надано право на підставі заяви йти в щорічні відпустки в будь-який зручний для них час.

Відпустка в будь-який час

Піти в щорічну відпустку в будь-який зручний для них час можуть такі категорії працівників:

• працівники віком до 18 років;

• працівники з інвалідністю;

• жінки перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї;

• жінки, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;

• одинокі матері (батьки), які виховують дитину без батька (матері);

• опікуни, піклувальники або інші одинокі особи, які фактично виховують одну (чи більше) дитину віком до 15 років за відсутності батьків;

• дружини (чоловіки) військовослужбовців;

• ветерани праці й особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;

• ветерани війни, особи, що мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також особи, на яких поширюється дія Закону України від 22.10.93 р. № 3551-XII (ср. );

• батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу.

До речі, законодавство може передбачати й інші випадки обов’язкового надання щорічних відпусток у зручний для працівника час.

Наприклад, особам, які належать до 1 і 2 категорій потерпілих від Чорнобильської катастрофи.

Крім того, є декілька категорій працівників, яким відповідно до Закону про відпустки щорічні відпустки надають в особливий час (див. таблицю нижче).

Період щорічних відпусток у деяких категорій працівників

Категорія працівників

Час надання щорічних відпусток

1. Керівні, педагогічні, наукові, науково-педагогічні працівники, спеціалісти навчальних закладів*

У період літніх канікул.

Причому зазначені категорії працівників мають право на щорічну відпустку повної тривалості в цей період незалежно від часу їх прийняття на роботу (ч. 14 ст. 10 Закону про відпустки)

* У тому числі керівні, педагогічні, наукові, науково-педагогічні працівники навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ та закладів.

2. Працівники, які навчаються в навчальних закладах без відриву від виробництва

Щорічні відпустки за їх бажанням приєднують до часу проведення настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів, часу підготовки і захисту дипломного проекту та інших робіт, передбачених навчальною програмою (ч. 15 ст. 10 Закону про відпустки)

3. Працівники, які навчаються в середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) школах, класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвітніх школах

Щорічні відпустки за бажанням працівників надаються з таким розрахунком, щоб вони могли бути використані до початку навчання в цих закладах (ч. 16 ст. 10 Закону про відпустки)

4. Працівники художньо-постановочної частини і творчі працівники театрів

У літній період наприкінці театрального сезону. Причому зазначені працівники мають право на щорічну відпустку повної тривалості в цей період незалежно від часу їх прийняття на роботу

Також роботодавець має право передбачити в колективному або індивідуальному трудовому договорі додаткові категорії працівників, які матимуть право на щорічну відпустку в будь-який зручний для них час (п. 10 ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі