Теми статей
Обрати теми

Щорічна відпустка: ділимо на частини

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Щорічну відпустку можна не лише продовжити або перенести, а ще й поділити. Звичайно ж, з дотриманням певних правил. Про них і поговоримо в цій статті.

Щорічна відпустка на прохання працівника може бути поділена на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна частина такої відпустки становитиме не менше 14 календарних днів (ч. 6 ст. 79 КЗпП, ч. 1 ст. 12 Закону про відпустки).

При цьому не обов’язково використовувати таку частину відпустки першою. Головне, щоб одна з частин, на які поділена щорічна основна відпустка працівника, становила не менше 14 календарних днів (лист Мінсоцполітики від 05.07.2013 р. № 290/13/116-1).

Приклад. Свою щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарних дні працівник вирішив поділити так: 5 + 5 + 14 календарних днів. Проти такого дроблення роботодавець не заперечує.

Послідовність використання частин, на які буде поділена щорічна відпустка, працівник погоджує з роботодавцем. Тому можливі такі варіанти:

1) спочатку працівник іде у відпустку тривалістю 14 календарних днів, а потім — бере дві відпустки по 5 календарних днів (14 + 5 + 5);

2) працівник бере спочатку дві відпустки по 5 календарних днів, а потім відпустку на 14 календарних днів (5 + 5 + 14);

3) працівник іде у відпустку на 5 календарних днів, потім на 14, а потім знову на 5 (5 + 14 + 5).

Проте, перш ніж ділити щорічну відпустку на частини, зверніть увагу на важливі моменти.

1. Поділ щорічної відпустки на частини відбувається на прохання працівника і за згодою роботодавця. Інакше кажучи, роботодавець може і не погодитися поділити відпустку так, як того бажає працівник, а запропонувати свої умови поділу або не ділити відпустку взагалі.

2. Невикористана частина щорічної відпустки має бути надана працівнику зазвичай до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка (див. ч. 7 ст. 79 КЗпП і ч. 2 ст. 12 Закону про відпустки).

3. Невикористана частина щорічної відпустки може бути надана з будь-якого дня тижня, незалежно від того, в який з днів тижня закінчилася попередня використана її частина (листи Мінпраці від 26.02.2008 р. № 87/13/84-08 і від 13.05.2010 р. № 140/13/116-10).

Тож якщо працівник захоче залишок невикористаної відпустки «розкидати» на вихідні дні (суботу і неділю), то він має право це зробити. Головне, щоб роботодавець не заперечував.

Зверніть увагу: ділити на частини, за умови, що основна безперервна частина становитиме не менше 14 календарних днів, можна як основну, так і додаткову щорічну відпустку (ч. 6 ст. 79 КЗпП, ч. 1 ст. 12 Закону про відпустки).

Так, наприклад, якщо на підприємстві передбачена відпустка за ненормований робочий день 6 календарних днів, то працівник, якому належить така додаткова відпустка, може взяти 11 календарних днів основної відпустки і 3 дні відпустки «за ненормованість».

У цьому випадку «14-денна» умова буде виконана. Інші частини основної і додаткової відпусток він зможе догуляти потім.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі