Теми статей
Обрати теми

Захворів перед відпусткою…

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівнику згідно з графіком відпусток надано щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарних дні з 29 червня 2021 року. Але 24 червня він повідомив, що захворів і прогнозується «затяжний» лікарняний. Відпускні ще не виплачені. Працівник планує отримати відпускні та не згоден поки що на перенесення відпустки. Чи може роботодавець скасувати відпустку?

Запланована відпустка. У загальному випадку відпустки працівників плануються та узгоджуються заздалегідь. Черговість надання відпусток визначається графіком, затвердженим роботодавцем за погодженням з профспілкою / профспілковим представником (за наявності) і доведеним до відома всіх працівників (ч. 10 ст. 10 Закону про відпустки).

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником. Про дату початку відпустки роботодавець зобов’язаний письмово повідомити працівника не пізніш як за два тижні до встановленого графіком строку.

Поряд із цим враховуйте й те, що згідно з ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки за бажанням окремих категорій працівників щорічну відпустку слід надавати в зручний для них час.

Несподівана хвороба. У наведеній ситуації працівник заплановано збирався у відпустку, але захворів до її початку. І частина днів хвороби збігатиметься з днями щорічної відпустки. Але відпустка ще не розпочалася, відпускні не виплачені, а роботодавець лише із слів працівника повідомлений про хворобу останнього (лікарняного листа ще немає). Чи може роботодавець скасувати відпустку працівника?

По-перше, відпустка планується, безпосередній її строк узгоджується між роботодавцем і працівником та фіксується в наказі. Тобто, дізнавшись, що працівник захворів, скасувати працівнику відпустку в односторонньому порядку роботодавець не має права.

По-друге, у разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку, щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена (ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки). Ці дії також передбачають узгодження між працівником і роботодавцем. І, зауважте, перенесення або продовження можливе тільки за наявністю підтверджуючого хворобу документа — листка непрацездатності.

Правильне рішення. У ситуації, що розглядається, дії роботодавця повинні бути такі.

1. Після того як працівник не вийшов на роботу і повідомив про свою хворобу, роботодавець у табелі обліку робочого часу за дні невиходу працівника на роботу за графіком фіксує неявку з нез’ясованих причин — «НЗ», а дні щорічної відпустки відмічає позначкою «В». Адже допоки працівник не надасть роботодавцю листок непрацездатності — хвороба не підтверджена.

2. Відпускні роботодавець виплачує працівнику за три дні до початку відпустки з одночасним перераховуванням податків та внесків.

3. Коли працівник надасть роботодавцю листок непрацездатності, то останній повинен нараховувати працівнику лікарняні (після позитивного протокольного рішення комісії із соцстрахування), внести корективи до табеля обліку робочого часу та сторнувати суму відпускних за дні відпустки, які збіглися з днями хвороби. Тоді щорічна відпустка підлягатиме продовженню або перенесенню на кількість календарних днів хвороби, що припадають на таку відпустку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі