Теми статей
Обрати теми

«Лікарняна довідка» в обліку та звітності

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівниця принесла після тривалої хвороби дитини лікарняний по догляду за хворою дитиною та довідку з лікарні (ф. № 138/0) про тимчасове звільнення від роботи для догляду за хворою дитиною. Як показувати в табелі та в Д1 дні, протягом яких працівниця не працювала саме за довідкою за хворою дитиною?

Офіційними документами, які засвідчують необхідність догляду за хворою дитиною, є листок непрацездатності, довідка для догляду за хворою дитиною (ф. № 138/0).

У загальному випадку згідно з п. 3.3 Інструкції № 455* для догляду за хворою дитиною віком до 14 років листок непрацездатності видається на період, протягом якого дитина потребує догляду, але не більше 14 календарних днів. Якщо дитина продовжує хворіти, то особі, яка здійснює догляд за хворою дитиною, після закінчення максимального строку лікарняного, передбаченого законодавством України, видається довідка за формою, встановленою МОЗ України (ф. № 138/0).

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатності громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Єдиною підставою для призначення і виплати допомоги для догляду за хворою дитиною є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності (п. 1 ст. 30 Закону про соцстрахування).

Тому дні відсутності працівника, які підтверджені довідкою для догляду за хворою дитиною, оплаті не підлягають.

Водночас «лікарняна довідка», як і лікарняний, є підтвердженням поважної причини відсутності працівника на роботі на зазначений у ній строк.

Розглянемо, що з такою довідкою робити роботодавцю і на що вона вплине в майбутньому.

Табель обліку робочого часу. Якщо на момент заповнення табеля документів, що підтверджують причину відсутності працівника, немає, у ньому робіть відмітку про неявки з нез’ясованих причин «НЗ» («28»). Коли працівник надасть довідку для догляду за хворою дитиною, внесіть до табеля відмітку про неоплачувану непрацездатність «НН» («27»).

Додаток Д1 Податкового розрахунку (Д1). Відсутність працівника на роботі у зв’язку з необхідністю догляду за дитиною обов’язково знаходить відображення у Д1. Порядок його формування і подання регулює Порядок № 4.

Лікарняні мають певні нюанси відображення у звітності. Їх показують у Д1 з розбивкою за місяцями, на які вони припадають. При цьому вказують не тільки суми лікарняних, а й кількість календарних днів тимчасової непрацездатності (гр. 12).

Неоплачувані дні догляду за хворою дитиною за «лікарняною довідкою» також відображайте у гр. 12 «кількість календарних днів тимчасової непрацездатності» Д1. Порядок № 4 дозволяє внесення днів тимчасової непрацездатності за відповідний місяць і без обов’язкового заповнення сумових показників.

Вплив на розрахунок «середньої». Далі, якщо період неоплачуваної непрацездатності за довідкою ф. № 138/0 увійде до розрахункового періоду:

• при розрахунку відпускних — він виключається з розрахунку як час, протягом якого працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток (п. 2 Порядку № 100);

• при розрахунку лікарняних — він виключається з розрахунку як тимчасова непрацездатність, що підтверджена документально (п. 3 Порядку № 1266).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі