Теми статей
Обрати теми

Надбавка за вислугу років в ОМС

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівникам органів місцевого самоврядування (ОМС) передбачена виплата надбавки за вислугу років. Чи всі працівники ОМС мають на неї право? Який порядок і розміри встановлення «вислужної» надбавки? Відповіді на ці запитання ви знайдете у статті.

Посадові особи ОМС

Розмір виплати. Посадовим особам ОМС «вислужна» надбавка виплачується у відсотках до посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг (спеціальне звання) і залежно від стажу державної служби, служби в ОМС (п.п. 4 п. 3 постанови № 268*).

* Постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

Відсотковий розмір надбавки за вислугу років залежно від стажу наведений у таблиці.

Розмір надбавки за вислугу років

Стаж роботи

Розмір надбавки, %

Стаж роботи, років

Розмір надбавки, %

Понад 3 роки

10

Понад 15 років

25

Понад 5 років

15

Понад 20 років

30

Понад 10 років

20

Понад 25 років

40

Тепер розглянемо, як підрахувати стаж для встановлення відповідного розміру надбавки.

Стаж посадових осіб ОМС. Порядок обчислення стажу служби в ОМС визначено у ст. 22 Закону № 2493**. Інформацію про стаж містить трудова книжка та інші підтверджуючі документи. Отже, до стажу служби в ОМС зараховується період роботи:

** Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III.

1) на посадах, на які поширюється дія цього Закону. Класифікація посад в ОМС чітко окреслена в ст. 14 Закону № 2493 і має сім категорій. Зауважте: дія Закону № 2493 не поширюється на службовців і обслуговуючих робітників;

2) на посадах і в органах, час роботи в яких зараховується до стажу державної служби. Які періоди роботи входять до стажу держслужби, ми розглядали у статті «Надбавка за вислугу років в держорганах» // «ОП», 2021, № 10.

Порядок виплати. «Вислужна» надбавка є складовою заробітної плати працівників ОМС і має виплачуватись в обов’язковому порядку.

Коли встановлювати наступний відсотковий розмір надбавки в разі настання у посадової особи права на її підвищення всередині місяця, законодавчо не врегульовано. Ми вважаємо, що як і в аналогічному випадку з держслужбовцями, застосовувати новий розмір «вислужної» надбавки потрібно з дня настання права на її встановлення або підвищення.

Службовці ОМС

Розмір виплати. «Вислужна» надбавка виплачується керівникам, спеціалістам і службовцям органів виконавчої влади та інших державних органів залежно від стажу роботи (п. 2 Положення № 1049*).

* Положення про порядок і умови виплати щомісячної надбавки за вислугу років працівникам органів виконавчої влади та інших державних органів, затверджене постановою КМУ від 20.12.93 р. № 1049.

Розмір надбавки за вислугу років установлюється у відсотках до посадового окладу (без урахування інших надбавок і доплат) у порядку, визначеному цим Положенням. Відсоткові значення розміру надбавки такі ж самі, як і наведені вище значення для посадових осіб ОМС.

Перейдемо до визначення «надбавочного» стажу роботи службовців ОМС для визначення розміру надбавки.

Стаж службовців ОМС. До стажу роботи, який дає право на одержання надбавки за вислугу років службовцям ОМС, відповідно до пп. 3 та 4 Положення № 1049 зараховується:

• загальний стаж роботи в органах виконавчої влади та інших державних органах, передбачених у п.1 цього Положення;

• стаж роботи в Апараті Верховної Ради України, Верховної Ради і Ради міністрів Автономної Республіки Крим, міністерствах та комітетах Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування, органах прокуратури, судових органах України, відповідних органах колишнього СРСР і країн Співдружності Незалежних Держав;

• період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, з 3 до 6 років (за медвисновком);

• час військової служби у Збройних Силах та інших військових формуваннях;

• час підвищення кваліфікації з відривом від роботи, якщо до направлення на підвищення кваліфікації працівник працював в органах виконавчої влади та інших державних органах;

• час роботи за кордоном за направленням органу виконавчої влади та інших державних органів, якщо до направлення за кордон працівник працював у таких органах і протягом трьох місяців після повернення з-за кордону, не враховуючи часу на проїзд, поступив на роботу в органи виконавчої влади та інші державні органи.

Порядок виплати. Працівникам, прийнятим на роботу на конкурсній основі, надбавка за вислугу років виплачується з дня прийняття на роботу у разі наявності стажу роботи, який дає право на одержання надбавки, а працюючим — з дня їх атестації. Особам, які працюють за сумісництвом, надбавка за вислугу років не виплачується (п. 6 Положення № 1049).

Службовцям ОМС, у яких протягом календарного місяця виникло право на підвищення надбавки за вислугу років, розмір надбавки змінюється з наступного місяця (п. 8 Положення № 1049).

Наприклад, якщо право на вищий розмір надбавки у працівника виникло 5 травня 2021 року, то підвищуємо відсоток надбавки тільки з 1 червня 2021 року.

У разі виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників щомісячна надбавка за вислугу років обчислюється з посадового окладу за основною посадою.

Конкретний перелік посад із правом на «вислужну» надбавку (доплату) містять профільні нормативні документи.

Робітники, які обслуговують ОМС

Надбавка за вислугу років установлюється не всім особам, які працюють в ОМС. Наприклад, водіям, прибиральникам, сторожам тощо надбавку за вислугу років не виплачують.

Умови оплати праці «обслуговуючих» робітників закріплені наказом № 609** (наступник наказу від 02.10.96 р. № 77). Його нормами затверджені схеми посадових окладів, доплати, надбавки, заохочення тощо. А от надбавки за вислугу років не передбачено.

** Наказ Мінекономіки «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 23.03.2021 р. № 609.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі