Теми статей
Обрати теми

Об’єднана звітність — 1 квітня все ближче

Об’єднана звітність — 1 квітня все ближче

ГУ ПФУ в Чернівецькій області нагадує*: незабаром роботодавці повинні будуть подавати об’єднану звітність (за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 15.12.2020 р. № 773).

* pfu.gov.ua/cv/406497-ob-yednana-zvitnist-z-pdfo-vz-i-yesv-koly-vpershe-ta-yaka-dolya-shhomisyachnyh-form-zvitnosti-z-yesv/

Вперше подати таку звітність треба буде:

• за I квартал 2021 року;

• не пізніше за 11 травня 2021 року (протягом 40 календарних днів, що йдуть за останнім календарним днем звітного кварталу).

Водночас, як стверджують фахівці вказаного відомства, до 1 квітня 2021 року роботодавці можуть використовувати «старі» форми звітності з ЄСВ, але тільки для виправлення помилок у звітності за періоди до 01.01.2021 р.

Однак електронних форм об’єднаної звітності (як «звітної», так і «довідкової») ще немає. А відправляти її поштою (у паперовому вигляді) не має сенсу. Сподіваємося, до 1 квітня вони з’являться.

«Карантинна» допомога: чергові зміни

Уряд постановою від 10.03.2021 р. № 191 уніс зміни до Порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, затвердженого постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 306.

Завдяки їм:

• допомогу по частковому безробіттю тепер можуть отримувати й пенсіонери;

• установлений розмір «карантинної» допомоги для ФОП, які є застрахованими особами та в яких відсутня база нарахування ЄСВ за рік, що передує року звернення, — з розрахунку 2/3 від середнього розміру місячної бази нарахування ЄСВ за 6 місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності, і з якої ФОП платив ЄСВ.

Крім того, викладено в новій редакції додатки 1, 2, 4 і 5 (з відомостями про осіб (ФОП), щодо яких виконуються вимоги ч. 3 ст. 471 Закону про зайнятість). У них прибрали колонку з інформацією про наявність пенсії.

Заборгованість від ФСС: коли відображати у формі № 3-борг

Держкомстат у листі від 18.02.2021 р. № 05.6-16/113-21 роз’яснив порядок заповнення ряд. 2040 у формі № 3-борг, у випадку якщо заборгованість виникла за лікарняними і декретними за рахунок ФСС.

Суму заборгованості із виплат працівникам у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю як за рахунок роботодавця, так і за рахунок ФСС відображають у ряд. 2040. Причому аналогічно сумі заборгованості з виплати заробітної плати.

Наприклад, якщо протягом грудня 2020 року працівник хворів більше п’яти днів, а інформація ФСС передана в січні 2021 року, то максимальний строк цих виплат — лютий 2021 року.

Якщо ФСС своєчасно не перерахував кошти, то станом на 1 березня ця сума вже вважається заборгованістю і вимагає відображення в ряд. 2040 форми № 3-борг.

Якщо виплати отримано до кінця місяця, в якому була надана інформація у ФСС, такі дані відображати у формі № 3-борг не треба.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі