Теми статей
Обрати теми

Дата звільнення без нарахувань: у додатку 4ДФ не відображаємо!

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Працівниця звільнилася 19.05.2021 р. за власним бажанням (ст. 38 КЗпП), перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Щорічну відпустку вона відгуляла повністю, тому дохід (компенсацію за невикористану відпустку) у звітному кварталі їй не нараховувався. Чи треба буде відображати в додатку 4ДФ Податкового розрахунку за 2 квартал за нею інформацію з датою звільнення в графі 8?

У додатку 4ДФ «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та ВЗ у ситуації, що склалася, коли доходу за квартал не нараховано і не виплачено, інформацію про звільнену працівницю відображати не треба.

Пояснимо чому. Згідно з п.п. «б» п. 176.2 ПКУ податкові агенти і платники єдиного внеску подають Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за звітний квартал тільки у разі нарахування/виплати доходів на користь фізичних осіб у такому кварталі.

Також у п. 4 розд. IV Порядку № 4 зазначено, що графу 8 «Дата звільнення з роботи» заповнюють тільки по тих платниках податків, які:

• були звільнені у звітному періоді з місця роботи, на якому вони отримували дохід у вигляді заробітної плати або

• звільнені до початку звітного періоду, але отримували зарплату у звітному періоді.

Отже, головна умова для того, щоб дані про платника податків потрапили в додаток 4ДФ, — це наявність нарахованого/виплаченого йому у звітному кварталі доходу та/або нарахованого/сплаченого до бюджету податку.

Оскільки зарплата працівниці у 2 кварталі 2021 року не нараховувалася, то, попри те, що дата її звільнення припадає на цей квартал, заповнювати на неї рядок без сумових показників, але з датою звільнення в графі 8 розділу I додатка 4ДФ не треба.

З цим погоджуються і податківці (див. роз’яснення в підкатегорії 103.25 ЗІР).

Інформацію про звільнення треба відобразити в додатку Д5. У ньому формуйте два рядки:

1) про припинення відпустки до 3 років (категорія особи — 6). При цьому:

• у графі 10 вкажіть дату припинення такої відпустки у зв’язку із звільненням (ставимо дату звільнення — «19052021», заповнюємо без крапок);

• у графі 16 впишіть номер і дату наказу, на підставі якого працівниця звільнена;

2) про звільнення (категорія особи — 1). У ній:

• у графі 10 ставимо дату звільнення — «19052021»;

• у графі 16 повторюємо другий раз номер і дату наказу про звільнення;

• у графі 17 «Підстава для припинення трудових або цивільно-правових відносин» вказуємо основу звільнення ст. 38 КЗпП.

У Д1 за травень заповніть дані про кількість кал.дн. перебування в трудових відносинах (гр.14) — «19» , незважаючи на відсутність нарахувань.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі