Теми статей
Обрати теми

Щодо індексації зарплати

Міністерство соціальної політики України
Лист від 09.04.2021 р. № 2144/0/290-21/51

Директорат стратегічного планування, координації політики та євроінтеграції Міністерства соціальної політики розглянув лист редакції газети «Оплата праці» щодо індексації заробітної плати та повідомляє.

Відповідно до пункту 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (зі змінами) (далі — Порядок), визначено, що значення індексу споживчих цін приймається за 1 або 100 відсотків у місяці підвищення тарифних ставок (посадових окладів). Обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифних ставок (посадових окладів).

Сума індексації у місяці підвищення тарифних ставок (посадових окладів) не нараховується, якщо розмір підвищення заробітної плати перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу.

Якщо розмір підвищення заробітної плати не перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення тарифних ставок (посадових окладів), сума індексації у цьому місяці розраховується як різниця між сумою індексації і розміром підвищення заробітної плати. У разі коли відбувається підвищення тарифних ставок (посадових окладів) у місяці підвищення враховуються всі складові заробітної плати, які не мають разового характеру.

У разі зростання заробітної плати за рахунок інших її складових, без підвищення тарифних ставок (посадових окладів), сума індексації не зменшується на розмір підвищення заробітної плати.

Враховуючи викладене, лише зростання посадового окладу впливає на початок обчислення індексу споживчих цін при нарахуванні індексації.

Таким чином, якщо у квітні 2021 року відбулося зростання посадового окладу, то значення індексу споживчих цін у цьому місяці мало прийматися за 1 або 100 відсотків. Обчислення приросту індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації здійснюється з травня 2021 року.

Порівняння суми підвищення заробітної плати із сумою індексації здійснюється в умовах місяця, у якому відбулося таке підвищення.

Тобто визначення суми підвищення доходу для його порівняння із сумою індексації, яка склалася на квітень 2021 року, має відбуватися з урахуванням посадового окладу до (станом на березень 2021 року) та після його підвищення та всіх складових заробітної плати, які були встановлені на квітень 2021 року.

Одночасно повідомляємо, що пунктом 5 Порядку передбачено, що працівникам підприємств і організацій, які перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв’язку із зростанням рівня інфляції провадиться у порядку, визначеному у колективних договорах, але не нижче норм, визначених Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» та положень Порядку.

Також зазначаємо, що листи Мінсоцполітики не є нормативно-правовими актами, вони носять інформаційний, рекомендаційний характер і не встановлюють нових правових норм.

Заступник генерального директора Директорату — керівник експертної групи з питань рівня життя та соціальних стандартів Ніна ПІДЛУЖНА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі