Теми статей
Обрати теми

Військові збори: оплатні моменти

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
У попередній статті ми з’ясували, що на період навчальних зборів, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, за працівником зберігають місце роботи, посаду, а також середню зарплату (ст. 119 КЗпП). Про нюанси розрахунку і виплати останньої та можливість компенсувати таку виплату з бюджету розповімо в сьогоднішній статті.

Важливий нюанс

В оплати періоду військових зборів є одна особливість: виплата середнього заробітку і суми нарахованого на нього ЄСВ за увесь період зборів здійснюється за рахунок бюджетних коштів у порядку, визначеному КМУ (ч. 13 ст. 29 Закону № 2232*).

* Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII.

Незважаючи на це, розрахувати і виплатити середній заробіток доведеться все ж роботодавцю, в якого працює працівник, із подальшим відшкодуванням таких витрат з бюджету.

Про те, як це правильно зробити, — читайте далі.

Рахуємо «середню»

Суму оплати за період військових зборів (ВЗ) визначити не складно. Для цього достатньо вирахувати два показники:

• середньоденну зарплату (ЗПсер);

• кількість днів військових зборів + днів проїзду на збори і назад, що припадають на робочі дні за графіком роботи працівника на підприємстві, в установі, організації (Дпропущ).

Перемноживши ці показники, знайдемо шукану суму для оплати періоду військових зборів:

ВЗ = ЗПсер x Дпропущ.

Розрахунок першого показника (середньоденної зарплати) проводимо згідно з Порядком № 100. Для цього використовуємо формулу:

ЗПсер = В : Двідпр,

де В — виплати, нараховані за розрахунковий період;

Двідпр — кількість відпрацьованих днів у розрахунковому періоді.

У загальному випадку, розрахунковим періодом для оплати військових зборів є два останніх місяці роботи (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому працівника призвали на військові збори.

Якщо працівника прийнято (оформлено) на роботу не з першого числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця, то цей місяць ураховується до розрахункового періоду як повний.

Виключаємо з розрахункового періоду час, протягом якого працівник згідно з чинним законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково (період відпустки за свій рахунок, відрядження, хвороби і так далі).

Отримане значення і буде шуканим показником Двідпр.

Розглянемо числовий приклад.

Приклад 1. Працівника призвали на військові збори з 11.05.2021 р. У період з 12 по 30 квітня 2021 року працівник перебував у карантинній відпустці за свій рахунок.

Розрахунковий період для нашого працівника: березень — квітень 2021 року.

На цей період припадає 44 робочих дні

(22березень + 22квітень) за графіком п’ятиденки. Виключаємо з нього робочі дні, які припали на період карантинної відпустки.

Кількість відпрацьованих днів у розрахунковому періоді дорівнює:

44 - 15 = 29 роб. дн.

А чи усі виплати братимуть участь у розрахунку «середньої»? Ні.

До розрахунку потраплять суми нарахованої заробітної плати (доходу) за відпрацьований час. Виплати включаємо в розрахунок середньоденної заробітної плати:

• у тому розмірі, в якому вони були нараховані;

• у тих місяцях, за які вони нараховані.

Єдиний виняток із цього правила — премії (винагороди), нараховані за 2 місяці і більш тривалий період (абз. 3 п. 3 Порядку № 100).

Такі виплати розподіляємо по місяцях, за які вони нараховані, і пропорційно відпрацьованим у них робочим дням. Після цього включаємо їх у заробіток у частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді.

Використовуючи все вищесказане, розрахуємо середньоденну зарплату для нашого працівника з прикладу 1.

Приклад 2. Припустимо, зарплата співробітника за відпрацьовані дні березня й квітня 2021 року склала 12522,73 грн (у березні — 9500 грн, у квітні — 3022,73 грн).

Тоді середньоденна зарплата для оплати періоду військових зборів дорівнює:

12522,73 грн : 29 роб. дн. = 431,82 грн.

А що робити:

• якщо протягом останніх 2 місяців працівник не працював (наприклад, хворів або був у відпустці)?

• на військові збори призвали новоприйнятого працівника?

Як діяти в таких нестандартних ситуаціях, покажемо в таблиці нижче.

Визначаємо розрахунковий період у нестандартних ситуаціях

Ситуація

Правила визначення розрахункового періоду

Протягом останніх 2 календарних місяців перед місяцем, в якому працівника призвали на військові збори, він не працював (хворів і був у відпустці)

Попередні 2 місяці роботи (абз. 4 п. 2 Порядку № 100)

Приклад 1. Працівника призвали на військові збори з 11.05.2021 р. У березні — квітні 2021 року він був у відпустці за свій рахунок. У січні — лютому 2021 року він відпрацював 39 днів (19січень + 20лютий). Йому нарахована зарплата по 9500 грн за місяць.

Середню зарплату розраховуємо виходячи з виплат за попередні 2 місяці роботи (січень — лютий 2021 року): (9500 + 9500) : 39 = 487,18 грн

Працівник відпрацював менше 2 календарних місяців

Фактично відпрацьований період у рамках 2 місяців

Приклад 2. Працівник прийнятий на роботу 5 квітня 2021 року, а вже 11 травня його призвали на військові збори. Зарплата за відпрацьовані дні у квітні (20 робочих днів) склала 8636,36 грн, за відпрацьовані дні в травні (3 робочих дні) — 1583,33 грн.

Середню зарплату розраховуємо виходячи з виплат за фактично відпрацьований час у рамках 2 календарних місяців (05.04 — 30.04.2021 р.): (8636,36 : 20) = 431,82 грн

Протягом останніх 4 місяців працівник не працював з поважних причин (був в простої, хворів і був у відпустці)

Розрахунок проводимо виходячи зі встановленої працівникові тарифної ставки, посадового окладу, встановленого на момент розрахунку (п. 4 Порядку № 100). Але! Якщо оклад менше мінімалки, середньоденну зарплату розраховуємо з МЗП, встановленої на момент розрахунку.

Приклад 3. Працівника призвали на військові збори з 11.05.2021 р. У березні — квітні 2021 року він хворів, а в січні — лютому 2021 року перебував у карантинній відпустці. Його місячний посадовий оклад станом на травень 2021 року — 5000 грн.

Середня зарплата складе: (6000 + 6000) : (22березень + 22квітень) = 272,73 грн

Приклад 4. Перший робочий день працівника — 05.05.2021 р. А 11.05.2021 р. він повинен був з’явитися на військові збори. Місячний посадовий оклад працівника — 8000 грн.

Середньоденна заробітна плата складе: (8000 + 8000) : (22березень + 22квітень) = 363,64 грн

Середньоденну зарплату слід розраховувати тільки один раз!

Навіть якщо настав наступний місяць, а працівник все ще на зборах. Для оплати періоду військових зборів у такому місяці беремо показник раніше розрахованої середньоденної зарплати. Множимо його на кількість невідпрацьованих робочих днів у такому місяці і таким чином знаходимо суму середнього заробітку.

Виплачуємо середній заробіток

Тут теж є свої особливості. Так, перед від’їздом працівника на збори йому слід виплатити (п. 8 Інструкції № 80*):

* Інструкція про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів, грошової виплати резервістам, затверджена наказом Міноборони від 12.03.2007 р. № 80.

• не лише зарплату за відпрацьований час до дня припинення роботи у зв’язку з від’їздом,

• але й середню зарплату за перші пів місяця зборів. Тобто оплатити робочі дні, які припадають на 15 календарних днів з дати, зазначеної в повістці.

За час перебування на зборах, що залишився, зарплату виплачуємо у звичайні строки, встановлені на підприємстві, в установі, організації.

Увага! Пунктом 1 Інструкції № 80 передбачена виплата добових військовозобов’язаним і резервістам за кожен день перебування їх на зборах, включаючи дні дороги від військкомату до місця проведення зборів і назад. Такі виплати проводять військові частини, в яких військовозобов’язані проходять збори (п. 4 Інструкції № 80).

Витрати на проїзд до місця проведення зборів і назад до місця проживання їм відшкодовують військкомати (п. 6 Інструкції № 80).

Оподаткування

Середня зарплата за період перебування на військових зборах є зарплатною виплатою, яка належить до фонду додаткової заробітної плати (п.п. 2.2.12 Інструкції № 5).

Тому на неї нараховуємо ЄСВ, утримуємо з неї ПДФО і військовий збір на загальних підставах.

Середній заробіток працівників, призваних на збори, враховуємо при визначенні граничного розміру доходу, який надає право на ПСП. Також до нього у складі зарплати застосовуємо ПСП (за наявності права на застосування пільги).

В об’єднаній звітності середній заробіток відображаємо:

• у додатку 4ДФ — у складі нарахованої зарплати (ознака доходу «101»). Якщо до середнього заробітку застосовувалася ПСП, то обов’язково вказуємо відповідну ознаку;

• у додатку Д1 — загальною сумою в одному рядку разом із нарахованою зарплатою за відпрацьований час до початку зборів (з кодом категорії застрахованої особи в графі 08 — «1»).

Із додатка Д1 сума середнього заробітку працівників, призваних на військові збори, разом із загальною сумою нарахованої зарплати потрапить до Податкового розрахунку (у рядки 1.1 та 1).

У разі призову на військові збори трудові відносини з працівником не припиняються. Тому додаток Д5 не заповнюється.

Отримуємо компенсацію

Середній заробіток працівників, призваних на військові збори, компенсують роботодавцеві (ч. 13 ст. 29 Закону № 2232):

• за рахунок коштів держбюджету на утримання Міноборони та інших центральних органів виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями;

• згідно з порядком, затвердженим постановою № 1644*.

* Постанова Міноборони «Про порядок і розміри грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів, грошової виплати резервістам» від 23.11.2006 р. № 1644.

До речі, для військовозобов’язаних, призваних на військові збори в лави Нацгвардії, діє своя Інструкція № 856**. Вона регулює питання виплати грошового забезпечення та заохочення, в тому числі й призваних на військові збори.

** Інструкція про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів, грошової виплати резервістам Національної гвардії України, затверджена наказом МВС від 14.07.2015 р. № 856.

Порядок отримання компенсації такий:

img 1Роботодавець розраховує і виплачує працівникові середній заробіток за рахунок своїх коштів.

img 2Роботодавець подає документи до військкомату для відшкодування витрат.

img 3Витрати з виплати середнього заробітку відшкодовують роботодавцеві з бюджету.

Термінів для подання документів на відшкодування середнього заробітку не встановлено.

Зверніть увагу: джерело відшкодування залежатиме від підпорядкування військового формування, в якому проводилися збори.

1. Військові збори проходять у ЗСУ.

Для відшкодування витрат роботодавець подає у військовий комісаріат, в якому перебувають на обліку військовозобов’язані:

• рахунки на оплату;

• відомості на виплату середньої заробітної плати, нарахованої військовозобов’язаним, призваним на збори, за формою, наведеною в абз. 2 п. 12 Інструкції № 80 (ср. ).

У відомостях вказують:

• П. І. Б. працівника;

• середню зарплату за місяць;

• період перебування на зборах;

• суму витрат, яка підлягає відшкодуванню за період перебування на зборах (у тому числі ЄСВ).

Роботодавцеві відшкодовують усі витрати, пов’язані з виплатою середнього заробітку, у тому числі і ЄСВ, нарахований на нього.

2. Військові збори проходять в Нацгвардії.

Для відшкодування витрат роботодавець також подає рахунки на оплату, до яких додає відомості на виплату середньої зарплати, нарахованої військовозобов’язаним, призваним на збори (п. 5 Інструкції № 856).

Тільки для цього використовують форму відомості, яка наведена в додатку до Інструкції № 856. У ній (на відміну від форми, наведеної в Інструкції № 80) додатково доведеться розписати:

• ЄСВ, нарахований на середню зарплату (за місяць і за увесь період перебування на зборах);

• суму середньої зарплати (за місяць і за увесь період перебування на зборах).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі