Теми статей
Обрати теми

Перехідне відрядження: одна «середня»

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Завідувач господарства дитячого садка перебував у відрядженні з 31 жовтня по 2 листопада 2021 року. 31 жовтня він виїхав до місця відрядження. Оклад працівника — 4112 грн. Щомісячна доплата за складність — 1233,60 грн (30 % від окладу), сума індексації — 80,89 грн, доплата до МЗП — 573,51 грн. Графік роботи — стандартна п’ятиденка. За 31 жовтня (вихідний за графіком роботи) працівнику буде наданий вихідний в інший день (3 грудня 2021 року). Середню зарплату для оплати цього відрядження треба обчислювати виходячи з розрахункового періоду серпень — вересень чи вересень — жовтень 2021 року?

Загальні правила

Перш ніж надати відповідь, звернемося до КЗпП, який регулює трудові відносини між роботодавцем і працівником. Проте в цьому документі не охоплені більшість нюансів щодо відрядження.

Бюджетникам у вирішенні цих питань допомагає Інструкція № 59*.

* Інструкція про службові відрядження в межах України і за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 № 59.

А от госпрозрахункові підприємства не зобов’язані дотримуватися правил Інструкції № 59. Вони керуються власним внутрішнім Положенням про службові відрядження, яке має бути складене з урахуванням вимог КЗпП. Але у ньому можна застосувати правила, які викладені в Інструкції № 59: як скопіювати їх повністю, так і скористатися лише деякими з них.

Виходячи з умов, наведених у запитанні, відрядження працівника:

а) починається з вихідного дня (за графіком роботи працівника);

б) є перехідним.

Для наочності покажемо умови ситуації на рисунку (див. нижче).

А потім розглянемо нюанси цього відрядження по черзі.

img 1

Перехідне відрядження з вибуттям у вихідний день

Вибуття у відрядження у вихідний

Нагадаємо, що у вихідний день працівник не працює згідно з графіком роботи підприємства (індивідуальним графіком роботи або графіком змінності). У ситуації, що розглядається, за вихідний день працівника, у який він відбув у відрядження, йому наданий інший день відпочинку після повернення. Саме таке правило містить п. 10 Інструкції № 59 (ср. ).

Додатково такий день не оплачується.

Нагадаємо, що в табелі обліку використання робочого часу робочі дні перебування працівника у відрядженні позначають так: у верхньому рядку вказують кількість відпрацьованих годин згідно з графіком роботи за основним місцем роботи (наприклад, 8) незалежно від того, скільки годин цього дня працівник виконував службове доручення за місцем відрядження, у нижньому рядку — умовне позначення відрядження «ВД» (07).

День відрядження, що припадає на вихідний день, відображають так: у верхній комірці — прочерк або залишають її незаповненою, у нижній — «ВД» (07).

А якщо працівнику, який їде у відрядження, надають інший день відпочинку за день від’їзду/приїзду, то його табелюють так: у верхній комірці — прочерк або залишають її незаповненою, у нижній — код «ІН» («22»).

Інший день відпочину, у наведеному випадку, працівнику буде надано 3 грудня 2021 року. Зауважте, законодавство не визначає терміну для його надання. Працівник його обирає сам, висловлюючи своє бажання у заяві, і узгоджує з роботодавцем.

До речі, додатковий вихідний у грудні не повинен зменшити заробітку працівника, оскільки норма його робочого часу буде зменшена на 1 день.

Оплата за дні відрядження

У разі направлення працівника у відрядження на нього поширюється режим роботи, встановлений на підприємстві, до якого його відряджено (ч. 7 ст. 60 КЗпП).

А от оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку (ч. 4 ст. 121 КЗпП).

Такого правила повинні дотримуватися роботодавці всіх сфер, крім держслужби. Держслужбовцям дні відрядження оплачують як звичайні робочі дні.

Це правило застосовуємо до наведеної ситуації за такими кроками:

img 2Розраховуємо середньоденну зарплату згідно з Порядком № 100. Розрахунковим періодом будуть два місяці, які передують місяцю початку відрядження.

Важливо!

Для відрядження, яке припадає на декілька місяців, розраховуємо одну «середню».

Перший день відрядження — 31 жовтня 2021 року. Отже, у розрахунку «середньої» візьмуть участь серпень і вересень 2021 року. 31 жовтня не оплачується, оскільки припадає на вихідний день працівника. Попри те, що оплачені як відрядження будуть тільки 1 та 2 листопада, відправним моментом для визначення розрахункового періоду при розрахунку «середньої» все одно буде перший день вибуття працівника у відрядження.

Припустимо, що у серпні і вересні 2021 року працівник відпрацював 43 робочих дні (всі дні за графіком роботи). Нарахована зарплата за ці місяці склала 12000 грн. Середньоденну зарплату розраховуємо шляхом ділення нарахованої зарплати за два місяці розрахункового періоду на кількість відпрацьованих днів у цьому періоді:

12000,00 : 43 = 279,07 (грн).

img 3Розраховуємо денну зарплату за листопад 2021 року. Для цього беремо планову зарплату за листопад (включаючи всі постійні виплати і не враховуючи разові виплати та виплати, які оплачені за середнім заробітком) і ділимо на кількість робочих днів за графіком роботи працівника. При цьому не звертаємо уваги на фактичне відпрацювання працівником норми робочого часу цього місяця.

За умовами наведеного запитання розрахунок денної виплати листопада буде такий:

(4112,00 + 1233,60 + 80,89 + 573,51) : 22 = 272,73 (грн).

img 4Порівнюємо середньоденну зарплату з денним заробітком за листопад і визначаємо суму зарплати за період відрядження за листопад. Отже, перемагає середньоденна зарплата (279,07 грн). Адже вона виявилася більшою за денну (272,73 грн).

img 5Розраховуємо оплату за два робочі дні відрядження працівника за листопад 2021 року шляхом множення середньоденної зарплати на два робочих дні:

279,07 х 2 = 558,14 (грн).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі