Теми статей
Обрати теми

Відсторонення від роботи: оплатні нюанси

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Працівника відсторонили від роботи. Але чи треба оплачувати йому такий період? І якщо так, то в якому розмірі? Давайте розбиратися.

Оскільки заробітна плата виплачується тільки за виконану роботу, період, протягом якого працівник не працював унаслідок відсторонення, оплаті не підлягає (ст. 94 КЗпП).

Водночас у деяких випадках, передбачених законодавством, заробітна плата за період відсторонення все ж зберігається. Перерахуємо такі випадки в таблиці нижче.

Коли період відсторонення оплачується згідно із законодавством

Підстава

Розмір оплати

Якщо роботодавець, порушуючи вимоги ст. 46 КЗпП, за власною ініціативою без законних на те підстав відсторонив працівника від роботи із зупиненням виплати заробітної плати

Середня заробітна плата(2)

У разі припинення провадження у справі про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, у зв’язку з відсутністю події або складу адміністративного правопорушення(1)

Якщо висновок роботодавця про стан алкогольного, токсичного або наркотичного сп’яніння працівника виявився помилковим, і він не підтвердився(1)

За наявності поважних причин для непроходження медогляду у встановлений термін(1)

Не нижче 2/3 тарифної ставки (окладу)

До вирішення питання про звільнення працівника від роботи або від переведення його на іншу роботу, якщо за результатами медогляду він визнаний непридатним для виконання роботи(1)

До успішного складання іспитів або до звільнення на підставі п. 2 ст. 40 КЗпП, якщо за результатами навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної безпеки працівник пройшов перевірку знань незадовільно або не склав відповідний іспит (ст. 113 КЗпП)

На період відсторонення осіб, які є бактеріоносіями і робота яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб(1)

Допомога по тимчасовій втраті працездатності

(1) Про порядок відсторонення від роботи у такому разі читайте в наступному спецвипуску «ОП», 2021, № 20/1.

(2) Розраховується згідно з Порядком № 100.

Важливо! Якщо період відсторонення не був оплачений працівнику, то:

• у разі хвороби за ці дні йому не виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності;

• період відсторонення не зараховується у відпускний стаж працівника.

А чи може відсторонений працівник піти в щорічну відпустку на час відсторонення? Може. Але тільки:

• якщо це передбачено графіком відпусток;

• за згодою роботодавця;

• якщо відсторонений від роботи співробітник належить до категорії працівників, яким відпустка надається у будь-який зручний для них час (перераховані в ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі