Теми статей
Обрати теми

е-Лікарняний & остаточний розрахунок при звільненні

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Запроваджена з 1 жовтня 2021 року «відстрочка» для оплати лікарняних призвела до нових ситуацій, в яких багатьом бухгалтерам не зрозуміло, що робити. Наприклад, працівник написав заяву з проханням звільнити його 13 жовтня 2021 року. При цьому з 4 по 8 жовтня 2021 року він хворів. На порталі ПФУ лікарняний готовий до сплати тільки 16 жовтня 2021 року. Як провести остаточний розрахунок із таким працівником?

Нагадаємо, що МОЗ своїм наказом від 28.09.2021 № 2086 (набув чинності 01.10.2021) підкоригував нормативну базу для функціонування електронних лікарняних та електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність.

Як результат, тепер листок непрацездатності може мати в Реєстрі такі статуси:

• «Закритий»;

• «Готовий до сплати (виданий)»;

• «Помилково сформований»;

• «Недійсний»;

• «Оплачений».

Перший із них (статус «Закритий») е-лікарняний отримує вже при його формуванні. Адже в ньому відразу зазначається і дата відкриття (початок періоду непрацездатності), і дата закриття (планова дата одужання або дата наступного огляду).

А ось виданим (готовим до сплати) електронний лікарняний лист стає тільки через сім днів, після того, як він буде закритий (п. 3 розд. II Порядку № 1234*).

* Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затверджений МОЗ від 17.06.2021 № 1234.

Виняток — е-лікарняний з причиною непрацездатності «Вагітність та пологи».

Він вважається виданим через сім днів після його відкриття.

Для чого це зроблено? Для того, щоб у цей період до медвисновку, на підставі якого сформований е-лікарняний, можна було внести зміни. Наприклад, якщо в ньому виявлені будь-які технічні неточності або недостовірна інформація (п. 9 розд. IV Порядку формування медвисновків**).

** Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

Відповідно оплачувати лікарняний лист раніше зазначеного строку не можна.

У нашому випадку е-лікарняний був сформований 4 жовтня 2021 року. Дата його закриття — 8 жовтня 2021 року. Відповідно готовим до сплати (виданим) він стане лише з 16 жовтня 2021 року (див. рисунок).

img 1

Коли е-лікарняний стає готовим до сплати

Але заковика в тому, що наш працівник звільняється трохи раніше, ніж його електронний лікарняний лист стане готовим до сплати і підприємство зможе стати до процедури оплати тимчасової непрацездатності (дата звільнення — 13 жовтня 2021 року). Як бути?

Відразу попередимо: якщо працівник бажає розірвати трудовий договір, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні (на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП), то роботодавець зобов’язаний у день звільнення провести з ним повний (остаточний) розрахунок.

Увага! Утримувати працівника роботодавець не має права.

Зволікати з проведенням остаточного розрахунку до моменту, доки лікарняний отримає статус «Готовий до сплати (виданий)», роботодавцеві теж не можна. Інакше за такі вільності йому доведеться заплатити:

• середній заробіток працівникові за весь час затримки по день фактичного розрахунку (ст. 117 КЗпП);

• штраф згідно зі ст. 265 КЗпП за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам.

Тому відкладати остаточний розрахунок точно не варто.

Може, тоді оплатити лікарняний раніше (безпосередньо в день звільнення — 13 жовтня)? Адже перші п’ять днів непрацездатності все одно оплачує роботодавець. А період непрацездатності нашого працівника якраз становить 5 днів (з 4 по 8 жовтня 2021 року).

Теж ні. Річ у тому, що підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий в установленому порядку листок непрацездатності (ч. 1 ст. 31 Закону про соцстрахування). І неважливо, оформлений такий лікарняний лист у паперовій формі чи в електронній.

У нашому випадку е-лікарняний вважатиметься виданим (готовим до сплати) 16 жовтня 2021 року. Тому й ставати до процедури оплати періоду тимчасової непрацездатності роботодавець зможе тільки із зазначеної дати, тобто з 16 жовтня 2021 року (після дня звільнення).

Але хіба у такому разі не будуть порушені вимоги ст. 116 КЗпП?

Адже роботодавець не виплатить при остаточному розрахунку належну працівникові суму лікарняних.

Ні. Адже в день звільнення працівника в підприємства ще не буде підстав для нарахування і виплати лікарняних. Тому й порушення як такого не буде.

Але тільки-но лікарняний лист отримає статус «Готовий до сплати (виданий)», підприємство зобов’язане буде нарахувати і виплатити колишньому працівникові лікарняні у встановлені строки.

Нагадаємо, що сума лікарняних, нарахована колишньому працівникові (після його звільнення), не є базою нарахування ЄСВ*. Оскільки це виплати за невідпрацьований час, які нараховані вже після припинення трудових відносин. Роботодавець у цьому випадку вже не несе обов’язку страхувальника, а відповідно, й платника страхових внесків (лист ДФСУ від 04.07.2017 № 956/6/99-99-13-02-01-15/ІПК).

* Деталі ви знайдете в статті «Лікарняний нарахований після звільнення: як оподатковувати податками й показати у звітності» // «ОП», 2021, № 2.

А ось ПДФО і військовий збір утримується із суми лікарняних у загальному порядку у складі інших оподатковуваних доходів (п.п. 164.2.20 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі