Теми статей
Обрати теми

Донараховану індексацію показуємо в Об’єднаній звітності

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Право на індексацію зарплати у працівників, оклади яких останній раз були підвищені у січні 2021 року, виникло у червні. Деякі бухгалтери занадто розслабилися і випустили цей момент із виду. Помітивши помилку і донарахувавши індексацію, пізніше перед ними постало запитання: як відобразити таке донарахування в Об’єднаній звітності? Щоб ви могли з легкістю орієнтуватися у подібних ситуаціях, розглянемо основні моменти відображення донарахованої за минулі місяці індексації у додатках до Податкового розрахунку.

Наслідки донарахування індексації

Ситуація з донарахуванням «забутої» індексації досить поширена. Але нічого страшного. Виправитись у цьому випадку дуже просто. Донараховуємо індексацію працівникові та виплачуємо її.

А ось як донараховану індексацію відобразити у відповідних додатках до Податкового розрахунку, зараз покажемо на числовому прикладі.

Приклад. Працівнику (основний, без інвалідності) не нараховували з червня по серпень 2021 року індексацію. Помилку виправили у вересні 2021 року. Йому донарахували індексацію за червень — 77,18 грн, за липень і за серпень — по 80,89 грн (разом — 238,96 грн).

З 20.09.2021 по 03.10.2021 він перебував в основній щорічній відпустці. За 14 календарних днів йому нарахували відпускні у сумі 2795,80 грн (2196,70 — за 11 днів вересня (ЄСВ — 483,27 грн ) і 599,10 грн — за 3 дні жовтня (ЄСВ — 131,80 грн)). За 13 відпрацьованих днів вересня йому нараховано 3631,01 грн (у тому числі індексація за вересень — 47,80 грн).

Чи потрібно «розкидати» за місяцями донараховану індексацію у Д1 та 4ДФ?

Розглянемо порядок відображення донарахованої індексації в Об’єднаній звітності.

Д1 Податкового розрахунку

Сума індексації входить до фонду оплати праці та є виплатою за відпрацьований час, тобто є зарплатою. І якщо нарахування зарплати працівникові здійснюється за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу чи виявленням помилок, то нараховані суми включаються до зарплати того місяця, в якому були здійснені нарахування (п.п. 2 п. 2 розд. IV Інструкції № 449*).

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449.

Отже, при формуванні Д1 за 3 квартал 2021 року нараховану у вересні 2021 року суму індексації за червень — серпень 2021 року показуємо в додатку за вересень 2021 року. Її відображаємо однією сумою разом із нарахованою зарплатою, яка складе 3869,97 грн (3631,01 + 238,96), ЄСВ — 851,39 грн. Тут «самодіяльністю не займаємося» і заповнюємо зарплатний рядок за загальними правилами.

Перехідні відпускні у Д1 за вересень показуємо окремо від зарплати двома рядками (відповідно за вересень і жовтень).

Майте на увазі, що відпускні потрібно обчислити з урахуванням донарахованої за червень — серпень 2021 року суми індексації. Припустимо, що у наведеному прикладі відпускні обчислені саме так.

Додаткової бази нарахування ЄСВ за вересень немає, оскільки загальна сума доходу за цей місяць (зарплата + донарахована індексація + відпускні за вересень) становить більше мінімальної бази ЄСВ (6000 грн).

Фрагмент Д1 зображений на рис. 1.

img 1

Рис. 1. Приклад відображення донарахованої у вересні 2021 року індексації в Д1

Зверніть увагу: порядок відображення донарахованої індексації працівнику, який працює на момент її нарахування, і звільненому працівнику відрізняється. Щодо працюючого працівника донараховану зарплату відносимо до місяця, в якому відбулося таке донарахування (див. рис. 1), а щодо звільненого донараховану суму розкидуємо по місяцях, за які відбулося таке донарахування.

При цьому у Д1 місяця фактичного нарахування на звільненого працівника формуємо стільки рядків, за скільки місяців робимо донарахування. У графі 9 (КТН) кожного рядка зазначаємо «1», оскільки подаємо інформацію щодо звільненого працівника. У графі 10 зазначаємо місяць, за який донараховуємо зарплату. Графу 14 не заповнюємо. Решта граф заповнюється за загальними правилами.

Важливим нюансом при донарахуванні зарплати звільненому працівнику є ще те, що у місяцях, за які проводимо донарахування, може бути ситуація, коли в них була відображена додаткова база для нарахування ЄСВ і внесок на неї. В такому разі прийдеться поморочитися і, крім донарахувань, в окремих рядках за відповідні місяці зробити сторнування додаткової бази та ЄСВ з неї через КТН «3» у графі 9.

Перейдемо до заповнення додатка 4ДФ.

4ДФ Податкового розрахунку

У 4ДФ донараховану суму індексації відображаємо в загальній сумі із зарплатою у розділі 1 одним рядком з ознакою доходу «101» у тому місяці звітного кварталу, в якому вона нарахована в бухобліку за загальними правилами. При цьому ніяких додаткових рядків або зайвих показників не заповнюємо.

Зауважте: перехідні відпускні на відміну від відображення їх у Д1 (окремо від зарплати та з розбивкою за місяцями), в 4ДФ показуємо також у загальній сумі із зарплатою в місяці їх безпосереднього нарахування і в повній сумі їх нарахування, без розбивки за місяцями.

За умовами прикладу, у вересні 2021 року у 4ДФ на працівника заводимо один рядок, в якому показуємо нарахований за вересень дохід у сумі 6665,77 грн (3631,01 (зарплата) + 2795,80 (відпускні) + 238,96 (донарахована індексація)), ПДФО — 1199,84 грн, ВЗ — 99,99 грн. Припустимо, що виплата пройшла вчасно.

Приклад заповнення 4ДФ наведемо на рис. 2.

img 2

завантажити файл

Рис. 2. Приклад відображення доходу вересня 2021 року в 4ДФ

Такий принцип відображення доходу застосовуємо для працюючого працівника. А от якщо індексацію довелося донараховувати вже звільненому працівнику, то тут є нюанси.

Суму донарахованої індексації звільненому працівнику відображаємо однією сумою в місяці її нарахування (навіть, якщо вона нарахована більше ніж за один місяць) без розбивки за місяцями, за які вона донарахована. Але ознаку доходу у графі 6 зазначаємо «127». Цю інформацію, як і по працюючому працівнику, відображаємо у звітному 4ДФ Податкового розрахунку, уточнюючий за «старі періоди» не подаємо. Усю суму виплати, нараховану/виплачену колишньому працівникові, відображаємо у тому місяці кварталу, в якому вона була нарахована/виплачена.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі