Теми статей
Обрати теми

Квітнева індексація: чи нараховувати бюджетникам?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Для більшості працівників бюджетної сфери з 1 грудня 2021 року та з 1 січня 2022 року були підвищені посадові оклади. Яка ситуація складається у зв’язку з цим з індексацією зарплати у квітні 2022 року? Відповідь на це запитання — у нашій статті.

Коефіцієнти та суми індексації зарплати у квітні 2022 року

Категорія працівників

«Базовий» місяць

Коефіцієнт індексації

Сума індексації, грн

Працівники з оплатою праці за ЄТС

Грудень 2021 року

Не індексується

Держслужбовці

Січень 2022 року

Не індексується

Патронат та працівники з обслуговування

Січень 2022 року

Не індексується

Робітники, які обслуговують держоргани

Грудень 2021 року

Не індексується

Робітники, які обслуговують ОМС

Грудень 2021 року

Не індексується

Посадові особи та службовці ОМС

Червень 2020 року

16,5 %

409,37

Серпень 2021 року

3,5 %

86,84(1)

86,84 + індексація-різниця(2)

(1) Для тих, у кого зарплатне підвищення у серпні 2021 року перекрило суму можливої індексації.

(2) Якщо серпневе підвищення не перекрило можливу індексацію (див. журнал «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 30, с. 29-31).

Далі розглянемо приклади проведення індексації в окремих ситуаціях. Вони переважно стосуються працівників ОМС, адже лише в них у квітні 2022 року є право на індексацію (за певних умов). Але й для інших категорій бюджетників вони також будуть цікавими, оскільки вже наступного місяця у багатьох із них може з’явитися право на поточну індексацію.

Індексація-різниця

У «базовому» місяці слід порівняти суму зарплатного підвищення за конкретною посадою із сумою індексації за цією посадою, на яку б мав право працівник, якби не було підвищення (далі — можлива індексація). І тут можуть бути такі варіанти:

варіант 1 — у місяці збільшення окладу право на поточну індексацію не настало. У такому випадку у працівника просто змінюється старий «базовий» місяць на новий;

варіант 2 — у місяці збільшення окладу право на індексацію є. При цьому сума зарплатного підвищення перевищує суму можливої індексації. У цьому випадку індексація не нараховується. Старий «базовий» місяць змінюється на новий. Далі, у разі настання права на індексацію і до наступного підвищення окладу (тарифної ставки) працівника, його індексація складатиметься тільки з поточної індексації;

варіант 3 — у місяці збільшення окладу право на індексацію є. При цьому сума зарплатного підвищення не перевищує суму можливої індексації. Тоді у працівника з’являється право на індексацію-різницю вже в «базовому» місяці (абз. 4 п. 5 Порядку № 1078).

Її сума дорівнюватиме різниці двох величин:

1) можливої індексації, що склалася в місяці підвищення окладу,

та

2) суми підвищення зарплати.

Виплачувати індексацію-різницю в розмірі, визначеному в «базовому» місяці, слід до наступного підвищення окладів. Надалі в умовах інфляції до індексації-різниці може додатися поточна індексація (абз. 6 п. 5 Порядку № 1078). І до наступного підвищення окладу загальна сума індексації працівника складатиметься з індексації-різниці і поточної індексації.

Якщо працівник не відпрацював місяць повністю, то, як і поточну індексацію, індексацію-різницю виплачуємо з урахуванням відпрацьованого часу.

Приклад 1. Помічнику міського голови (посадова особа ОМС) у квітні 2022 року має бути нараховано поточну індексацію (коефіцієнт — 3,5 %). Також працівник має право на індексацію-різницю, яка склалася у серпні 2021 року. За повністю відпрацьований місяць її розмір становить 120,56 грн.

Визначимо загальну суму індексації за квітень 2022 року.

ПМПО,

грн

Коефіцієнт поточної індексації, %

Поточна індексація

за повний місяць,

грн (гр. 1 х гр. 2)

Індексація-різниця

за повний місяць,

грн

Загальна сума індексації,

грн (гр. 3 + гр. 4)

1

2

3

4

5

2481

3,5

86,84

120,56

207,40

Як бачимо, у квітні 2022 року загальна сума індексації для працівника складається з поточної індексації та індексації-різниці і дорівнює 207,40 грн.

Майте на увазі: індексація-різниця для кожного працівника розраховується індивідуально. Тому, наприклад, якщо у квітні 2022 року на посаду буде прийнято працівника, а за аналогічною посадою є індексація-різниця, то нараховувати її новоприйнятому працівнику не потрібно. Адже норми Порядку № 1078 такого не передбачають (див. лист Мінсоцполітики від 13.05.2019 № 706/0/206-19).

Також не передбачено збереження індексації-різниці для переведених працівників. Тобто якщо працівник до переведення мав право на індексацію-різницю, то після переведення на іншу посаду він втрачає на неї право.

Простій не з вини працівника

У структурі заробітної плати оплата періоду простою не з вини працівника належить до додаткової зарплати. Така оплата разом із відпускними, оплатою курсів, «донорських» днів тощо входить до складу виплат за невідпрацьований час (п.п. 2.2.12 Інструкції № 5*).

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

Дні простою не будуть фактично відпрацьованими для цілей індексації зарплати. Тому незалежно від розміру їх оплати (з розрахунку 2/3 окладу або середнього заробітку) такі дні виключайте з фактично відпрацьованого часу з метою індексації зарплати.

При цьому якщо місяць був відпрацьований не повністю через перебування працівника у простої, сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу (абз. 6 п. 4 Порядку № 1078).

Приклад 2. У квітні 2022 року начальник відділу ОМС відпрацював 11 днів (з 18 по 30 квітня 2022 року був оформлений простій з оплатою 2/3 окладу). При «базовому» червні 2020 року сума поточної індексації у квітні 2022 року становить 409,37 грн.

Водночас працівник відпрацював місяць не повністю, тому індексацію виплачують пропорційно відпрацьованим дням (див. таблицю нижче).

Період

Індексація (повна зайнятість),

грн

Роб. дн.

(план)

Роб. дн.

(факт)

Фактична сума індексації, грн

(гр. 2 : гр. 3 х гр. 4)

1

2

3

4

5

Квітень-2022

409,37

21*

11

214,43

* Норма робочого часу з урахуванням вимог ч. 6 ст. 6 Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX (24 квітня — звичайний вихідний день, а 25 квітня — робочий день).

Працівник-новачок

Для працівника, прийнятого на роботу (новоприйнятого працівника), обчислення ІСЦ для проведення індексації здійснюємо з місяця, наступного за місяцем підвищення окладу, за посадою, яку він обіймає (п. 102 Порядку № 1078). Тобто в цій ситуації орієнтуємося на місяць останнього підвищення окладу за обійманою посадою.

Аналогічним чином визначається «базовий» місяць для працівників, переведених на іншу роботу в цій самій установі (до іншої установи), а також тих, які вийшли з відпустки для догляду за дитиною.

Приклад 3. Посадову особу ОМС прийнято на роботу 1 квітня 2022 року. Оклад за цією посадою востаннє підвищувався в червні 2020 року.

У цьому разі червень-2020 — «базовий». Тож у квітні 2022 року працівник має право на індексацію в сумі 409,37 грн за умови повністю відпрацьованого місяця.

Установлення надбавки/доплати

Збільшення зарплати працівника за рахунок установлення або підвищення інших постійних зарплатних складових (надбавок, доплат, премій тощо) без збільшення посадового окладу не впливає на зміну «базового» місяця. Тобто працівникові продовжують виплачувати суми індексації, обчислені залежно від останнього підвищення посадового окладу.

Приклад 4. Із 1 квітня 2022 року в спеціаліста ОМС настало право на встановлення надбавки за вислугу років. Останнє підвищення розміру його окладу відбулося в серпні 2021 року. Отже, цей місяць став «базовим». При цьому сума підвищення зарплати за повний місяць перевищила суму можливої індексації.

У цьому випадку встановлення працівнику надбавки за вислугу років не впливає на зміну «базового» місяця. «Базовим» залишається серпень-2021 — місяць, у якому сталося останнє підвищення посадового окладу.

Сума індексації, яку потрібно виплатити працівнику за повністю відпрацьований робочий час у квітні 2022 року, становить 86,84 грн.

Середня солдатам установи

Чи потрібно індексувати середній заробіток, який нараховується працівнику за час військової служби?

Ні, середня солдата установи індексації не підлягає.

Про це говорить норма абз. 3 п. 3 Порядку № 1078: виплати, що обчислюються виходячи із середньої зарплати, не належать до об’єктів індексації.

При цьому зауважте: якщо до вступу на службу (призову) працівник частину місяця відпрацював, то тут слід застосовувати «пропорційний підхід».

Тобто слід нарахувати індексацію з урахуванням відпрацьованого часу.

Строковий трудовий договір

Для працівників, прийнятих на основне місце роботи за строковим трудовим договором, зарплату індексують на загальних умовах. Тобто порядок індексації такий самий, як і для працівників, прийнятих на роботу за безстроковими трудовими договорами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі