Теми статей
Обрати теми

Медогляд від військкомату: як оформити та оплатити?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівник бюджетної установи направлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦКСП) на проходження медогляду. Як оформити його відсутність? Чи оплачувати працівнику такий період? Яку позначку ставити в табелі?

Які гарантії?

Проходження медогляду за направленням ТЦКСП підпадає під дію ст. 119 КЗпП (виконання державних і громадських обов’язків). Роботодавець зобов’язаний у цей період зберегти за працівником:

— місце роботи (посаду);

— середній заробіток.

Аналогічні вимоги містить ч. 2 ст. 21 Закону № 2232*.

* Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII.

Середню зарплату обчислюйте згідно з Порядком № 100 виходячи з виплат за останні 2 місяці роботи, що передують місяцю, на який припадає початок медобстеження.

Як оформити?

Повістка з ТЦКСП буде для роботодавця підставою видати наказ про увільнення працівника від роботи на час проходження обстеження. При його складанні не забуваємо дотримуватись вимог, установлених ДСТУ 4163:2020 (див. статтю «Новий ДСТУ 4163:2020 щодо оформлення документів: огляд нововведень» // «ОП», 2021, № 18/1, с. 25 — 29). Приклад оформлення такого наказу дивіться на рисунку нижче.

Майте на увазі: особі, яка проходить обстеження в лікувально-профілактичних установах за направленням ТЦКСП, видають довідку довільної форми. Вона має бути засвідчена підписом завідувача відділення і печаткою такої установи. Про це зазначено в п. 2.18 Інструкції № 455**. Така довідка підтвердить факт проходження медогляду.

** Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 № 455.

Що в табелі?

Ведення табельного обліку регламентується наказом № 489***.

У Табелі обліку використання робочого часу дні відсутності працівника у зв’язку з проходженням медогляду відображайте літерним кодом «ІН» або цифровим «22» — інший невідпрацьований час, передбачений законодавством.

*** Наказ Держкомстату «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 № 489.

img 1

Приклад оформлення наказу про увільнення працівника від роботи на час проходження медогляду

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі