Теми статей
Обрати теми

Об’єднаний звіт: показуємо виплати працівникам-солдатам та тероборонівцям

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Майже на кожному підприємстві, установі, організації наразі є працівники, які пішли боронити нашу країну від російського агресора. А також ті, які пішли добровольцями до тероборони. Роботодавці щодо цих працівників виконують трудові гарантії. Зокрема, зберігають середній заробіток. Які є нюанси при відображенні в Об’єднаному звіті виплат цим працівникам, зараз розглянемо.

Оплатні гарантії

Нагадаємо, що оплатні гарантії щодо працівників, які за призовом або за контрактом вступили на військову службу, встановлені в ч. 3 ст. 119 КЗпП. Роботодавці, у яких вони працювали на момент вступу на військову службу, зобов’язані за весь період такої служби зберігати робоче місце, посаду і середній заробіток*.

* Як оформити таку службу, що є підставою для цього, які є нюанси, а також як розрахувати середній заробіток, читайте у статтях «Гарантії від роботодавця працівникам, які тримають оборону держави», «Працівник пішов на військову службу: найгарячіші питання», «Розрахунок середньої за час військової служби» // «ОП», 2022, № 6.

Оплатні гарантії щодо добровольців тероборони, які уклали відповідний контракт і згідно з ним виконують державні і громадські обов’язки, встановлені в ч. 1 ст. 119 КЗпП. Її норма зобов’язує роботодавців зберігати місце роботи (посаду) і середній заробіток на час виконання таких обов’язків**. Саме на цю підставу посилаються фахівці Мінекономіки на своєму сайті в роз’ясненні щодо збереження середньої працівникам-тероборонівцям від 05.03.2022.

** Як розрахувати середній заробіток, якщо обов’язки в теробороні працівник виконує декілька годин на день, ми розповідали у статті «Розрахунок середньої працівнику, який пішов у тероборону» // «ОП», 2022, № 6.

Отже, як бачите, маємо різні підстави для збереження заробітку працівникам-солдатам та працівникам-тероборонівцям. Відображення виплат цим працівникам у додатках Податкового розрахунку також має певні відмінності.

Податковий розрахунок

При відображенні виплат працівників-солдатів, а також тероборонівців заповнення Податкового розрахунку відбувається за загальними правилами і не містить нюансів.

Нагадаємо, що ці категорії працівників ураховуємо в обліковій кількості штатних працівників (ОКШП) та середньообліковій кількості штатних працівників (СКШП), якщо вони є основними працівниками. Якщо ж такі працівники є внутрішніми сумісниками, то в ОКШП ураховуємо їх лише один раз як одну особу***.

*** Які категорії працівників ураховувати в ОКШП та в СКШП, допоможе розібратися стаття «ОКШП та СКШП: правила розрахунку» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 27.

Отже, не забувайте відобразити їх у дотабличній частині Податкового розрахунку в рядку 101 (102, 103 відповідно) та 105.

У табличній частині Податкового розрахунку нарахована середня зарплата як працівника-тероборонівця, так і працівника-солдата відображається в загальній сумі нарахованої зарплати за загальними правилами (розділи 1 та 2). Окреме її виділення не передбачене.

Відповідно за загальними правилами потрібно відображати і нарахований на середню зарплату ЄСВ (розділ 3).

Д5 Податкового розрахунку

Події, які відображають у Д5, — це укладання/розірвання трудового договору, договору ЦПХ, переведення/призначення на іншу постійну посаду, переміщення між структурними підрозділами, початок/закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років.

Роботодавець повинен увільнити працівника на період військової служби і за весь її час зберігати середній заробіток. Увільнити не означає звільнити. Це різні поняття, вони мають різні значення і різні наслідки. Тому в період військової служби працівника трудові відносини з ним не перериваються. Вони і надалі тривають.

Отже, якщо працівник звичайного підприємства, установи, організації був призваний / вступив на військову службу, то його роботодавець початок/закінчення такої військової служби в Д5 не відображає! Адже серед подій, які показують у Д5 звичайні роботодавці, така подія як початок/закінчення військової служби, не зазначена.

Що ж стосується такої події, як «особа вперше вступила на військову службу або закінчила проходження військової служби…», то вона виключно для силових структур (відомств).

Не відображаємо в Д5 також початок/закінчення часу залучення працівника до обов’язків добровольця тероборони.

Д1 Податкового розрахунку

Працівник-солдат. Середній заробіток, що зберігається за працівником, який вступив/призваний на військову службу, включають до бази нарахування ЄСВ. Причому якщо такий працівник працевлаштований за основним місцем роботи і не є особою з інвалідністю, то потрібно дотримуватися вимоги про сплату мінімального ЄСВ-внеску.

Тобто якщо місячний заробіток цього працівника (середній заробіток або зарплата + середній заробіток) нижче МЗП, слід розрахувати додаткову базу нарахування ЄСВ і сплатити з неї ЄСВ.

До речі, спрощенці — ФОПи груп 2 і 3, а також юрособи, які належать до групи 3 платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України. Ця норма передбачена в новому п. 920 розд. VIII Закону про ЄСВ, який доданий Законом № 2120****.

**** Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 № 2120-IX.

Поряд із цим нараховувати заробіток працівникам-солдатам, розраховувати ЄСВ і відображати в Податковому розрахунку роботодавці-спрощенці зобов’язані. І цю тему ми розглянемо окремо.

А в цій статті йтиметься про середній заробіток працівника-солдата звичайного роботодавця, який не належить до спрощенців. Покажемо, як його відобразити в Д1.

У табличній частині Д1 Податкового розрахунку середній заробіток працівника-солдата відображаємо в окремому рядку з кодом категорії застрахованої особи (графа 08):

— «47» — якщо це звичайний працівник, до бази нарахування якого застосовували ставку ЄСВ 22 %;

— «66» — якщо це працівник з інвалідністю, до бази нарахування якого застосовували ставку 8,41 %.

Якщо весь місяць за працівником-солдатом зберігається середній заробіток і виникла потреба в донарахуванні ЄСВ до мінімального страхового внеску, то суму ЄСВ-різниці відображаємо в Д1 в окремому рядку з кодом типу нарахувань «13» у графі 9 і кодом категорії застрахованої особи «47» у графі 8.

Працівник-тероборонівець. Оскільки середній заробіток за працівником, який залучений до виконання обов’язків у теробороні, зберігається на підставі ч. 1 ст. 119 КЗпП, то такий заробіток у Д1 відображаємо як звичайну зарплату. У загальному випадку застосовуючи код категорії застрахованої особи (графа 08):

— « — якщо це звичайний працівник, до бази нарахування якого застосовували ставку ЄСВ 22 % (для держслужбовця — «25»);

— « — якщо це працівник з інвалідністю, до бази нарахування якого застосовували ставку 8,41 % (для держслужбовця — «32»).

У разі необхідності визначення додаткової бази (для основного без інвалідності працівника-тероборонівця) в Д1 її відображаємо за загальними правилами. Окремим рядком з кодом типу нарахувань «13» у графі 9 і кодом категорії застрахованої особи «1» («25») у графі 8.

Додаток 4ДФ

Середню зарплату працівникові, який вступив/призваний на строкову військову службу або був залучений до лав тероборони, оподатковують ПДФО і ВЗ у загальному порядку.

Увага! Якщо призвані/прийняті на військову службу працівники користувалися ПСП, то до їх середнього заробітку її застосовувати не можна. Оскільки відповідно до п.п. 169.2.3 ПКУ ПСП не застосовують до зарплати, яку платник податків протягом звітного місяця отримував одночасно з доходами у вигляді грошового або майнового (речового) забезпечення військовослужбовців, виплачуваними з бюджету.

При заповненні форми 4ДФ зверніть увагу на рядок 04 дотабличної частини. У ньому потрібно зазначити всіх працівників, які працювали за трудовими договорами (контрактами) у відповідному місяці звітного кварталу і яким здійснювалося нарахування доходу з ознакою «101». Тут також зазначаємо тих працівників, які фактично не працювали, при цьому трудовий контракт не розірваний, і їм нараховувався зарплатний дохід (ознака «101»). Тобто до кількісного показника цього рядка враховуємо працівників-солдатів і працівників-тероборонівців.

У розділі 1 табличної частини 4ДФ Податкового розрахунку середній заробіток працівника-солдата (працівника-тероборонівця) відображаємо з ознакою доходу «101» у графі 6 як звичайну зарплату.

У разі коли в місяці звітного кварталу працівнику були нараховані, наприклад зарплата за відпрацьований час та середній заробіток, то загальну суму доходу відображаємо одним рядком за місяць також з ознакою доходу «101».

Розглянемо приклад відображення заробітку працівника-солдата за 1 квартал 2022 року в Д1 та 4ДФ Податкового розрахунку.

Нагадаємо: якщо ми дотягуємо базу нарахування ЄСВ до розміру мінзарплати, то сума додаткової бази нарахування ЄСВ, яку відображаємо в Д1, не є доходом працівника. Тому її не відображаємо в 4ДФ.

Приклад. Заробіток працівника (основний, без інвалідності, не держслужбовець, з 01.01.2022 зайнятість повна), мобілізованого з 24.02.2022, становить:

— за січень 2022 року — 6500,00 грн (ЄСВ — 1430,00 грн, ПДФО — 1170,00 грн, ВЗ — 97,50 грн);

— за лютий 2022 року — 6238,40 грн (ПДФО — 1122,91 грн, ВЗ — 93,58 грн). У тому числі за відпрацьовані дні — 5525,00 грн (ЄСВ — 1215,50 грн) і за дні військової служби — 713,40 грн (ЄСВ — 156,95 грн). Додаткова база нарахування ЄСВ за лютий — 261,60 грн (ЄСВ — 57,55 грн);

— за березень (за весь місяць військової служби нараховано середній заробіток) — 5231,60 грн (ЄСВ — 1150,95 грн, ПДФО — 941,69 грн, ВЗ — 78,47 грн). Додаткова база нарахування ЄСВ за березень — 1268,40 грн (ЄСВ — 279,05 грн).

Зарплату виплачено своєчасно.

Як відобразити у звітності такі виплати, покажемо на рис. 1 та 2.

img 1

Рис 1. Заробіток мобілізованого працівника за 1 квартал 2022 року в Д1

img 2

Рис 2. Заробіток мобілізованого працівника за 1 квартал 2022 року в 4ДФ

завантажити файл

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі