Теми статей
Обрати теми

Щомісячна премія раз на рік: чи включати в денний заробіток?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівник підприємства (оклад — 8000 грн) 28 та 29 липня 2022 перебував у відрядженні. Згідно з наказом керівника від 27.07.2022 йому нараховано премію за липень у розмірі 2000 грн. Положенням про преміювання передбачено щомісячну премію, але через відсутність фінансових можливостей її протягом 2022 року не виплачували. Доплат і надбавок працівнику не встановлено. Чи враховувати зазначену премію при розрахунку денного заробітку працівника для проведення порівняльних розрахунків із метою оплати періоду відрядження?

Загальні правила

Оплата праці відряджених працівників здійснюється відповідно до трудового або колективного договору. При цьому розмір такої оплати не може бути нижчим середнього заробітку відповідного працівника. Такі вимоги передбачено ч. 4 ст. 121 КЗпП.

Таким чином, для правильного розрахунку оплати днів відрядження слід:

1) визначити денний заробіток;

2) розрахувати середньоденну зарплату;

3) порівняти ці два показники.

Якщо в результаті обчислень сума середньоденної зарплати перевищує суму денного заробітку, то робочі дні у відрядженні оплачуємо виходячи з середньоденної зарплати. Якщо навпаки, тоді оплату здійснюємо відповідно до трудового договору як за звичайні робочі дні.

Такого правила повинні дотримуватися всі роботодавці, крім держорганів. Оскільки для держслужбовців ч. 5 ст. 42 Закону про держслужбу* встановлено особливий порядок оплати робочих днів за період відрядження. Для них такий період оплачується як звичайні робочі дні. Жодних порівняльних розрахунків проводити не потрібно (див. лист Мінсоцполітики від 08.11.2016 № 1584/13/84-16).

* Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII.

Як визначити денний заробіток?

Денний заробіток розраховують виходячи з повністю відпрацьованого місяця, в якому працівник перебував у відрядженні. Цей показник обчислюємо виходячи із зарплати працівника та кількості робочих днів за нормою робочого часу в місяці перебування у відрядженні.

Для визначення денного заробітку (ДЗ) використовуємо таку формулу:

ДЗ = ЗП : РДгр,

де ЗП — загальна сума зарплати, яка б була нарахована працівнику за повністю відпрацьований місяць, на який припадає відрядження;

РДгр — кількість робочих днів згідно з графіком роботи працівника в місяці, на який припадає відрядження.

При визначенні денного заробітку враховують усі елементи заробітної плати, які працівник отримає згідно з умовами трудового, колективного договору в місяці відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії, що не носять разового характеру, суми індексації тощо (див. листи Мінсоцполітики від 24.04.2013 № 4566/0/14-13/13 та від 05.03.2012 № 204/13/184-12).

Нарахування липневої премії працівникові в ситуації, що розглядається, здійснено згідно з умовами трудового, колективного договору. Адже зазвичай положення про преміювання, розроблене на підприємстві, є додатком до колдоговору. У такому положенні прописують порядок, показники та умови преміювання працівників, розміри та види премій.

Якщо «преміювальним» положенням передбачено виплату премії щомісячно, проте на підприємстві у зв’язку з фінансовими труднощами місячна премія була виплачена лише в одному місяці, то, на наш погляд, її слід враховувати в порівняльних розрахунках. Адже така премія не належить до одноразових.

Аналогічні роз’яснення, але щодо включення такої премії при розрахунку середньої зарплати надали фахівці Мінсоцполітики в листі від 04.10.2016 № 1374/13/8416 (ср. ). Вважаємо, що зазначене можна застосовувати й до нашого випадку. Тобто премію, нараховану працівникові в липні 2022 року, слід ураховувати при обчисленні денного заробітку з метою порівняння його із середньоденною зарплатою.

У зазначеній ситуації загальна сума зарплати працівника в липні 2022 року (за умовами повністю відпрацьованого місяця) дорівнює 10000 грн (8000оклад + 2000премія).

Кількість робочих днів згідно з графіком роботи в липні 2022 року — 21 роб. дн.

Відповідно денний заробіток дорівнює:

10000 грн : 21 роб. дн. = 476,19 грн.

Як розрахувати «середню»?

При обчисленні середньоденної заробітної плати необхідно керуватися Порядком № 100.

У загальному випадку розрахунковий період, за який обчислюється «середня» за час відрядження, дорівнює 2 календарним місяцям роботи, що передують місяцю, в якому працівник був направлений у відрядження. Це встановлює абз. 3 п. 2 Порядку № 100.

Середньоденну зарплату (ЗПсер) розраховуємо за такою формулою:

ЗПсер = ЗПф : РДф,

де ЗПф — зарплатні виплати, які нараховані за розрахунковий період і відповідно до Порядку № 100 включаються до розрахунку середньоденної зарплати;

РДф — кількість робочих днів, фактично відпрацьованих працівником у розрахунковому періоді.

Перелік виплат, які беруть участь при розрахунку «середньої», можна знайти в п. 3 Порядку № 100. Це всі ті виплати, які безпосередньо пов’язані з відпрацьованим часом: оклад, надбавки, доплати, індексація, виробничі премії тощо. Виплати, які не враховуються при обчисленні цього показника, наведено в п. 4 цього Порядку.

У ситуації, що розглядається, зарплата працівника за розрахунковий період (травень — червень 2022 року) становить 16000 грн (8000травень+ 8000червень).

Кількість робочих днів, фактично відпрацьованих працівником у розрахунковому період, — 44 роб. дн. (22травень + 22червень).

Відповідно середньоденна зарплата дорівнює:

16000 грн : 44 роб. дн. = 363,64 грн.

Порівнюємо цей показник із денним заробітком за липень 2022 року. У нашому випадку перемагає денний заробіток, адже він виявився більшим за середньоденну зарплату (476,19 грн > 363,64 грн). Відповідно працівникові за період відрядження має бути нарахована зарплата за умовами трудового договору.

До речі, про те, як враховувати премію, яка нарахована працівникові в місяці відрядження, у подальшому при розрахунку відпускних (інших виплат за Порядком № 100), ви можете прочитати в статті «Премія & відрядження в розрахунку «середньої» // «Оплата праці», 2021, № 22.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі