№15

Оплата праці, серпень, 2022/№ 15 Інші номери журналу ›
  • Заповнюємо 4ДФ: актуальні запитання щодо зарплатних доходів Сьогодні поговоримо про відображення зарплатних доходів у 4ДФ Податкового розрахунку. Цей додаток передбачає не тільки відображення нарахованого доходу, утриманих із нього ПДФО та ВЗ, а й виплату доходу та сплату до бюджету податків. Тому нагадаємо основні правила заповнення 4ДФ, а також розберемо насущні питання щодо цього додатка на практичних прикладах.
  • Додаток 4ДФ і незарплатні доходи Крім зарплатних доходів у 4ДФ, податковий агент повинен відобразити й інші доходи платників податків. Їх видів достатньо багато, але розглянемо найпоширеніші з них.
  • Індексуємо зарплату в серпні 2022 року На серпневу індексацію впливає індекс інфляції за червень 2022 року. Він становить 103,1 %. Якими будуть коефіцієнти та суми поточної індексації зарплати в серпні 2022 року — дізнаєтеся з нашої статті.
  • Серпнева індексація: нюанси для бюджетної сфери У цьому матеріалі наведемо коефіцієнти індексації для серпня 2022 року та готові суми поточної індексації (для повністю відпрацьованого місяця). Також до вашої уваги — приклади проведення індексації в окремих випадках.
  • Щомісячна премія раз на рік: чи включати в денний заробіток? Працівник підприємства (оклад — 8000 грн) 28 та 29 липня 2022 перебував у відрядженні. Згідно з наказом керівника від 27.07.2022 йому нараховано премію за липень у розмірі 2000 грн. Положенням про преміювання передбачено щомісячну премію, але через відсутність фінансових можливостей її протягом 2022 року не виплачували. Доплат і надбавок працівнику не встановлено. Чи враховувати зазначену премію при розрахунку денного заробітку працівника для проведення порівняльних розрахунків із метою оплати періоду відрядження?
  • Маєте вакансії? Подайте нову форму № 3-ПН Якщо роботодавець має попит на робочу силу (тобто має відкриту вакансію), він подає форму звітності № 3-ПН. Причому від 7 липня цього року — оновлену. Що саме змінилося? Давайте розбиратися разом.
  • Працівник у теробороні: чи зберігати середню Нещодавно відбулися зміни законодавства, зокрема, в частині трудових гарантій для працівників, які захищають Батьківщину. Але для працівників, які залучені до складу добровольчих формувань тероборони, є певні особливості. У статті нагадаємо правові підстави добровольця тероборони, розглянемо гарантії від роботодавця, в тому числі підставу та нюанси для виплати середньої зарплати..
  • Нова посада на підприємстві: як визначити «базовий» місяць? У штатному розписі підприємства було 3 посади маркетолога з посадовим окладом 8000 грн (останнє підвищення окладів було в січні 2021 року). У липні 2022 року було введено ще одну посаду маркетолога з окладом 10000 грн, на яку був прийнятий працівник з 11.07.2022. Як визначити «базовий» місяць для індексації зарплати такого працівника?
  • Бібліотекар-сумісник: чи виплачувати «особливу» надбавку? Бібліотекар працює у закладі загальної середньої освіти (далі — ЗСО) за сумісництвом на 0,5 ставки. Чи має право такий працівник на надбавку за особливі умови праці? Якщо так, то в якому розмірі йому можна її встановити?
  • Виплати померлого працівника в Об’єднаному звіті Працівник (основний, без інвалідності, ПСП не користувався) з 1 березня 2022 року перебував у відпустках без збереження зарплати. У серпні 2022 року роботодавець дізнався (отримано свідоцтво про смерть), що працівник помер 23 червня. У зв’язку з цим видано наказ від 10.08.2022 № 63-ос про припинення трудових відносин 23.06.2022. Працівнику нараховано компенсацію за 10 днів невикористаної відпустки в сумі 3542,00 грн і проведено остаточний розрахунок. Податковий розрахунок за другий квартал 2022 року вже подано. При цьому в додатку Д1 по цьому працівнику за червень відображені 30 днів відпустки без збереження зарплати (графа 13) і 30 днів перебування у трудових відносинах (графа 14). Як виправити ці показники? Як показати переривання у трудових відносинах за минулий період в Д5? Як показати нараховані в серпні виплати померлому працівнику в Д1 і Д4 Податкового розрахунку?
  • Відпустка для переселенців: з якої дати рахувати 90 днів? Працівниця виїхала за кордон 1 квітня й одразу ж оформила відпустку за свій рахунок на період карантину. Чи обов’язково їй тепер оформлювати нову безоплатну відпустку тривалістю 90 к. дн. як особі, яка виїхала за кордон, або ж можна продовжити перебувати у «карантинній» відпустці? З якої дати тоді рахувати ці 90 к. дн.: із дня оформлення чи фактичного виїзду за кордон?
  • Новий трудовий закон: огляд змін, які залишаться після війни У цій статті мова піде про зміни, які запровадив Закон № 2352*. Він набрав чинності з 19.07.2022 і вніс зміни не лише до Закону № 2136**, але й до КЗпП, Закону про відпустки***, а також інших законів. Це означає, що деякі зміни матимуть не тимчасовий, а постійний характер. З ними доведеться працювати не тільки у період війни, але й після її закінчення до тих пір, поки їх не змінять чи не скасують. Тож давайте розбиратися з новими правила трудового життя.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі