Теми статей
Обрати теми

Додаток 4ДФ і незарплатні доходи

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Крім зарплатних доходів у 4ДФ, податковий агент повинен відобразити й інші доходи платників податків. Їх видів достатньо багато, але розглянемо найпоширеніші з них.

Нецільова благодійна допомога

Нецільова благодійна допомога працівникам не включається до оподатковуваного доходу, якщо її сума сукупно протягом звітного податкового року не перевищує у 2022 році 3470 гривень (абз. 1 п.п. 170.7.3 ПКУ).

Із суми такої допомоги, яка не оподатковується ПДФО, не утримується й ВЗ (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Сума перевищення допомоги над зазначеним розміром включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку і підлягає оподаткуванню ПДФО і ВЗ (категорія 103.15 ЗІР).

Нагадаємо, що нецільовою благодійною допомогою може бути визнана допомога, яка має разовий характер, надається за виникненням непередбачуваних обставин, одному або декільком працівникам.

Практика показує, що якщо допомога надана більшості або всім працівникам, то податківці не признають її разовість і відносять до фонду зарплати зі всіма наслідками, що випливають. Тому будьте уважні.

У 4ДФ суму як оподатковуваної, так і неоподатковуваної нецільової благодійної допомоги:

— показуємо в окремому від зарплатного рядку;

— відображаємо в одному рядку з ознакою доходу «169».

Якщо сума допомоги вписується в межі 3470 грн (у 2022 році), то графи 4а, 4, 5а і 5 (суми нарахованого та перерахованого ПДФО і ВЗ відповідно) не заповнюємо.

Якщо сума допомоги перевищила неоподатковуваний поріг, то в графах 3а і 3 (сума нарахованого та виплаченого доходу) показуємо всю нараховану суму допомоги, в графи 4а, 4, 5а і 5 ставимо ПДФО та ВЗ тільки з оподатковуваної її частини.

Наведемо приклад відображення в 4ДФ нецільової матдопомоги, наданої працівникові.

Приклад 1. Працівникові (податковий номер — 2933333333, ПСП не користується) в червні 2022 року було нараховано й виплачено:

— зарплату в розмірі 6500 грн (ПДФО — 1170,00 грн, ВЗ — 97,50 грн);

— нецільову благодійну допомогу — 4000 грн. Неоподаткована її частина становить 3470 грн. З оподатковуваної суми в розмірі 530 грн (4000 - 3470) був утриманий ПДФО — 95,40 грн і ВЗ — 7,95 грн.

Приклад заповнення 4ДФ за червень 2 кварталу 2022 року зображений на рис. 1.

img 1

завантажити файл

Рис. 1. Нецільова благодійна допомога в 4ДФ

Нагадаємо: систематична матеріальна допомога, що надана всім або більшості працівників, для цілей оподаткування прирівнюється до зарплати. Її відображаємо в 4ДФ у складі зарплати з ознакою доходу «101».

ЦПД у 4ДФ

Винагорода за цивільно-правовими договорами (далі — ЦПД) не є зарплатою. І для її відображення в 4ДФ існують свої правила. Відображаємо винагороду за ЦПД так:

— її нарахування — у місяці її безпосереднього нарахування в повній сумі;

— її виплату — у місяці її виплати в тій сумі, в якій вона виплачена.

Тобто кожну з подій (нарахування, виплату винагороди (податків із неї)) відображаємо за фактом.

Ознаку доходу в графі 6 проставляємо «102».

До речі, у 4ДФ на кожну фізособу заповнюйте стільки рядків, скільки ознак доходу вона має. Наприклад, винагорода за ЦПД може бути нарахована фізособі, яка також є працівником вашого підприємства, і вона в місяці нарахування винагороди ще має нараховану зарплату за трудовим договором. Тут буде два рядки: один із зарплатним доходом з ознакою доходу «101», а другий — з винагородою та ознакою доходу «102». Розглянемо на прикладі.

Приклад 2. Працівникові (податковий номер — 2933333333) в травні 2022 року було нараховано:

— зарплату в розмірі 6500 грн (ПДФО — 1170,00 грн, ВЗ — 97,50 грн);

— винагороду за договором підряду в сумі 3500 грн (ПДФО — 630 грн, ВЗ — 52,50 грн).

Виплата винагороди за договором підряду відбувалася так:

— у травні був виплачений аванс (1000 грн на руки), до оподаткування (грязними) — 1226,99 (ПДФО — 220,86 грн, ВЗ — 18,40 грн);

— у червні була виплачена решта винагороди, до оподаткування — 2273,01 грн (ПДФО — 409,14 грн, ВЗ — 34,10 грн).

У червні 2022 року працівнику нараховано зарплату також у сумі 6500 грн.

Виплата зарплати проводилася своєчасно.

Приклад заповнення 4ДФ за червень 2 кварталу 2022 року зображений на рис. 2.

img 2

завантажити файл

Рис. 2. Винагорода за ЦПД у 4ДФ

Аліменти

На жаль, майже кожен роботодавець має в штаті аліментника. І стягує аліменти з його доходу за рішенням суду на підставі постанови виконавця або за його особистою заявою. Аліменти перераховує або на рахунок виконавчої служби, або безпосередньо стягувачу аліментів.

У 4ДФ зарплату працівника, з якої утримані аліменти, відображаємо в повністю нарахованій сумі без відрахування аліментів із зарплатною ознакою доходу «101».

Суму утриманих аліментів також треба показувати в 4ДФ із такими особливостями:

— окремим рядком за податковим номером одержувача аліментів, у тому числі й у разі перерахування аліментів на рахунок виконавчої служби (див. роз’яснення з підкатегорії 103.25 ЗІР);

— з ознакою доходу «140».

Розглянемо на прикладі.

Приклад 3. Працівникові (податковий номер — 3333333333) в червні 2022 року було нараховано зарплату в сумі 6500 грн (ПДФО — 1170,00 грн, ВЗ — 97,50 грн). За виконавчим документом він зобов’язаний сплачувати аліменти на дитину (віком до 6 років на момент стягнення аліментів) у розмірі 25 % від свого доходу. Одержувач аліментів — мати дитини (податковий номер — 3434343444). Аліменти в сумі 1308,13 грн були перераховані на рахунок державної виконавчої служби в червні 2022 року. Зарплату виплачено своєчасно.

Приклад заповнення 4ДФ за червень 2 кварталу 2022 року зображений на рис. 3.

img 3

завантажити файл

Рис. 3. Аліменти в 4ДФ

Відшкодування моральної шкоди

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку НЕ включається дохід, отриманий як відшкодування моральної шкоди, в розмірі, визначеному рішенням суду, але не вище чотирикратного розміру МЗП, установленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, або в розмірі, визначеному законом (п.п. а п.п. 164.2.14 ПКУ). У 2022 році неоподатковувана сума моральної шкоди становить 28000 грн (6500 х 4).

У разі якщо виплата немайнової (моральної) шкоди за рішенням суду здійснюється податковим агентом на користь фізичної особи — платника податків у розмірі, що перевищує чотирикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, то сума такого перевищення оподатковується ПДФО та ВЗ на загальних підставах (Індивідуальна податкова консультація від 02.11.2021 № 4152/ІПК/99-00-04-03-03-06).

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати ПДФО та ВЗ із суми такого доходу.

При цьому в 4ДФ Податкового розрахунку дохід у вигляді немайнової (моральної) шкоди, незалежно від його розміру, відображається під ознакою доходу «120» із зазначенням реєстраційного номера облікової картки стягувача.

Тобто в разі, якщо такий дохід вписується в неоподатковувані межі, відображаємо його в графах 3а і 3 в місяці фактичного нарахування та виплати з ознакою доходу «120». Графи 4а, 4, 5а і 5 при цьому будуть порожніми, оскільки ПДФО та ВЗ у такому разі не утримуються. У разі якщо сума такого доходу перевищила встановлені неоподатковувані межі, то все одно її показуємо в одному рядку в місяці нарахування/виплати, проставляючи при цьому фактично утримані/сплачені суми ПДФО та ВЗ із суми оподаткування.

Середня за час затримки виплати зарплати звільненому працівнику

Розглянемо ситуацію, коли в день звільнення працівнику не виплатили належні йому суми зарплати, як цього вимагає ст. 116 КЗпП (ср. ).

Відповідальність за затримку розрахунку при звільненні передбачена ст. 117 КЗпП. Так, у разі невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові сум у день звільнення, при відсутності спору про їх розмір, підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку, але не більш як за шість місяців.

При наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум роботодавець повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування у разі, якщо спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення за суттю спору, але не більш як за шість місяців.

Нарахований фізособі дохід у вигляді компенсаційних виплат за час затримки виплати зарплати вже не є зарплатною виплатою. Його можна класифікувати як інший дохід, який підлягає оподаткуванню ПДФО, з нього також утримується й ВЗ. Згідно з п.п. 168.1.1 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу.

Відповідно такий дохід податковий агент відображає в 4ДФ Податкового розрахунку в тому місяці звітного періоду, в якому фактично здійснені нарахування/виплата такого компенсаційного доходу і, відповідно, утримання/сплата ПДФО та ВЗ.

Відповідно до Довідника ознак доходів інші доходи зазначаються та відображаються податковим агентом у додатку 4ДФ під ознакою доходу «127».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі