Теми статей
Обрати теми

Відпустка для переселенців: з якої дати рахувати 90 днів?

Кучерова Оксана, юрист
Працівниця виїхала за кордон 1 квітня й одразу ж оформила відпустку за свій рахунок на період карантину. Чи обов’язково їй тепер оформлювати нову безоплатну відпустку тривалістю 90 к. дн. як особі, яка виїхала за кордон, або ж можна продовжити перебувати у «карантинній» відпустці? З якої дати тоді рахувати ці 90 к. дн.: із дня оформлення чи фактичного виїзду за кордон?

З 19.07.2022 маємо новий вид відпустки без збереження зарплати. Підстава для її надання — ч. 4 ст. 12 Закону № 2136*. Ним передбачено:

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Важливо

у період дії воєнного стану роботодавець зобов’язаний надати відпустку за свій рахунок працівнику, який виїхав за межі України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи (ВПО)

Як бачимо, поряд із звичайними безоплатними відпустками на період воєнного стану (ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки**) та на період карантину (ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки), які можуть надаватися всім працівникам, з’явилася ще одна безоплатна відпустка, але вже тільки для певних категорій працівників. Мова йде про переселенців (як внутрішніх, тобто тих, які перемістилися в межах країни, так і зовнішніх, тобто осіб, які виїхали за кордон). Тому нову відпустку умовно називатимемо відпусткою для переселенців.

** Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Як розрізняти ці відпустки — дивіться в статті «Зміни в трудовому законодавстві: як тепер надавати відпустки» // «ОП», 2022, № 14.

Головне, що їх об’єднує, — те, що вони надаються за заявою працівника. Примусово відправляти у такі відпустки працівників не можна. Та й сам працівник не повинен оформлювати нову відпустку для переселенців тільки через те, що він перебуває за кордоном. Він має право в рівній мірі як оформити цю відпустку, так і піти у старі «карантинну» чи «воєнну» відпустки за свій рахунок.

Те, що в ч. 4 ст. 12 Закону № 2136 прописано, що така відпустка надається в обов’язковому порядку, говорить тільки про те, що за наявності бажання працівника піти у таку відпустку роботодавець не може відмовити у її наданні. Фактично нова відпустка була введена, перш за все, для захисту працівників, які виїхали до більш безпечного місця України або за кордон, а керівники відмовляють продовжувати «карантинну» чи «воєнну» відпустку за свій рахунок, які надавались на підставі ст. 26 Закону про відпустки.

Виходячи із умов запитання, працівник вже оформив «карантинну» відпустку і бажає її продовжити, адже карантин в Україні діє до 31.08.2022, тож примусово відправляти його у відпустку для переселенців не можна.

Водночас роботодавець може відмовити працівнику продовжити «карантинну» відпустку. Тоді працівник має або вийти на роботу, або вимагати відпустку, у наданні якої роботодавець не зможе відмовити. Саме в такій ситуації в нагоді буде новий вид відпустки.

Як її оформити? Працівник має у своїй заяві (див. приклад нижче) вказати, що він хоче оформити відпустку на підставі ч. 4 ст. 12 Закону № 2136, а також надати докази того, що він перебуває за кордоном (наприклад, копію дозволу на проживання чи копію паспорта з відміткою про перетин кордону) або копію довідки ВПО.

img 1

Приклад заяви на відпустку для переселенців

Це, звісно, в ідеалі. У такій ситуації роботодавцю доведеться її надавати.

Хоча формально у Законі немає прямої такої вимоги щодо документального підтвердження свого статусу працівником. Тож якщо йому довіряєте, то можете надати відпустку тільки на підставі заяви, в якій він вкаже про свій особливий статус.

Тим паче, що основна відмінність нової відпустки в тому, що час перебування в такій відпустці не зараховується до відпускного стажу.

Якої тривалості її надавати? У своїй заяві працівник має вказати бажану тривалість відпустки, але не більше дозволених законодавством 90 календарних днів протягом дії воєнного стану.

Чи можна поділити таку відпустку на частини? Так, заборони немає. З цим погоджується і Мінекономіки у своєму роз’ясненні від 19.07.2022. Проте загальна кількість днів відпустки, що поділена на такі частини, не повинна перевищувати 90 днів.

З якої дати можна оформити такі відпустку? Вона з’явилася завдяки Закону № 2352, який набрав чинності 19.07.2022. Відповідно саме з цієї дати працівники мають змогу її оформити. З цим погоджується і Держпраці у своєму роз’ясненні.

Майте на увазі! Цю відпустку надають лише на період дії воєнного стану і лише в межах цього періоду.

З якої дати рахувати 90 днів? З дати, зазначеної працівником у заяві про надання відпустки, але не раніше 19.07.2022. Якщо раніше працівники перебували у «карантинній» чи «воєнній» (ст. 26 Закону про відпустки) безоплатних відпустках, то ці дні не враховуються у тривалість нової «воєнної» відпустки для переселенців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі