Теми статей
Обрати теми

Переведення на іншу посаду: як проводити індексацію?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівника підприємства з 01.12.2022 переводять з посади економіста на посаду бухгалтера. За посадою економіста «базовим» місяцем був січень 2022 року, а за посадою бухгалтера останнє підвищення окладу відбулось у серпні 2022 року. Як проводити індексацію у зазначеному випадку? Чи змінюється «базовий» місяць?

Які є вимоги?

У місяці підвищення окладів значення індексу споживчих цін (далі — ІСЦ) приймаємо за 1 або 100 %. Для проведення подальшої індексації ІСЦ обчислюємо починаючи з місяця, наступного за місяцем підвищення окладів (абз. 1 та 2 п. 5 Порядку № 1078*).

* Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 № 1078.

Право на індексацію зарплати виникає, коли ІСЦ наростаючим підсумком перевищить поріг індексації (103 %). Відповідно «базовим» місяцем для індексації зарплати є місяць, в якому підвищили посадовий оклад за посадою.

Для працівників, переведених на іншу посаду (роботу), передбачені особливі умови при індексації зарплати. Так, для працівників, переведених на інше підприємство, на іншу роботу на тому самому підприємстві, обчислення ІСЦ для проведення індексації проводиться з місяця, що настає за місяцем підвищення окладу за посадою, яку обіймає працівник (п. 102 Порядку № 1078). Тобто для них орієнтуємося на місяць останнього підвищення окладу за обійманою посадою.

Тож у ситуації, що розглядається, для працівника при індексації зарплати «базовим» місяцем буде місяць останнього підвищення окладу за посадою бухгалтера (за новою посадою). Тобто орієнтиром для нарахування поточної індексації буде серпень 2022 року. Причому не має значення, яка сума індексації була за попередньою посадою. При переведенні жодних порівняльних розрахунків з метою визначення права на індексацію не проводимо.

У грудні 2022 року працівник має право на індексацію зарплати від «базового» серпня 2022 року. Оскільки приріст ІСЦ наростаючим підсумком цього місяця перевищив поріг індексації 103 % (1,019вересень х 1,025жовтень х 100 = 104,4 % > 103 %), відповідно у грудні зарплату працівника слід проіндексувати на коефіцієнт 4,4 %. Сума поточної індексації становить 118,10 грн (2684 грн х 4,4 %) за умовами повністю відпрацьованого часу.

Чи зберігається індексація-різниця?

Хоча у запитанні читача не сказано про право працівника на індексацію-різницю, вважаємо за потрібне зазначити про цей момент.

Справа у тому, що для переведених працівників Порядком № 1078 не передбачено збереження індексації-різниці, яку вони отримували на попередній роботі (посаді).

ВАЖЛИВО!

Якщо працівник до переведення мав право на індексацію-різницю, то після переведення він втрачає на неї право.

Такий працівник матиме право тільки на поточну індексацію зарплати. А «базовим» для нього, як ми вже зазначили, буде місяць останнього підвищення окладу за обійманою посадою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі