Теми статей
Обрати теми

Розрахунок відпускної компенсації: працюємо над помилками

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
У воєнні часи почастішали випадки звільнень з роботи. При цьому роботодавцю треба потурбуватися про виплату відпускної компенсації. На жаль, через постійні зміни законодавства та екстремальні умови роботи легко помилитися. Сьогодні на практичних ситуаціях ми вам покажемо, де може закрастися помилка при розрахунку відпускної компенсації.

Розрахунок середньої

Правила розрахунку відпускних і відпускної компенсації єдині і містяться в Порядку № 100*. Сума відпускної компенсації розраховується шляхом множення кількості днів невикористаної щорічної відпустки на середньоденну зарплату.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

У загальному випадку для розрахунку середньоденної зарплати (ЗПсд) застосовуємо формулу:

ЗПсд = ЗПрп : (КДрп - СДрп - НДрп),

де ЗПрп — зарплата, нарахована у розрахунковому періоді;

КДрп — кількість календарних днів у розрахунковому періоді;

СДрп — святкові і неробочі дні у розрахунковому періоді;

НДрп — календарні дні, невідпрацьовані з поважних причин.

Розрахунок нескладний, але при визначенні кожного показника може закрастися помилка. Наприклад, неправильно визначили розрахунковий період, неправильно підрахували кількість днів у розрахунковому періоді або суму нарахованої зарплати.

Зупинимося на поширених помилках щодо цього.

Помилилися при визначенні розрахункового періоду

Помилка 1. Немає розрахункового періоду. Працівник, прийнятий на роботу 1 листопада 2022 року на повну зайнятість, звільняється 30 листопада 2022 року. Відпускну компенсацію роботодавець обчислив виходячи з фактично відпрацьованого працівником робочого часу.

А от і не правильно. Чому виникла помилка? Бо буває, плутають визначення розрахункового періоду для обчислення відпускної і лікарняної середньої. Запам’ятайте, механізми розрахунку цих показників урегульовані різною нормативкою.

І у випадку розрахунку відпускної середньої керуємося Порядком № 100.

Якщо працівник у останнього роботодавця пропрацював менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому виплачується компенсація за невикористану відпустку (п. 2 Порядку № 100).

Отже, місяць, в якому виплачується компенсація, — листопад. Повні місяці (з 1-го до 1-го числа), що передують листопаду, у працівника взагалі відсутні.

Виходить, у працівника відсутній розрахунковий період. Тоді середня заробітна плата обчислюється відповідно до абз. 21 — 23 п. 4 Порядку № 100. Тобто розрахунок відпускної компенсації проводиться з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу, але не менше ніж з МЗП на дату нарахування такої компенсації.

Правильно було б провести розрахунок відпускної компенсації працівнику виходячи з його посадового окладу. При цьому, якщо б посадовий оклад був нижчим за мінімалку, то розрахунок треба було б провести з мінімалки.

Помилка 2. Місяць відпрацьовано не повністю. Працівник прийнятий на роботу 2 травня 2022 року (перший робочий день місяця). З 2 по 10 травня йому була нарахована зарплата за відпрацьований час. З 11 травня 2022 року і по 20 вересня 2022 року він перебував у відпустці без збереження зарплати, в останній день якої звільнився. Відпускна компенсація йому була розрахована виходячи з посадового окладу.

Роботодавець вчинив неправильно. Адже розрахунковим періодом у цьому випадку будуть фактичні повні місяці роботи, що передують місяцю нарахування компенсації, вересню. Зверніть увагу, це буде травень — серпень 2022 року. Пояснимо.

Нагадаємо, що травень включаємо до розрахункового періоду тому, що так нам велить робити абз. 2 п. 2 Порядку № 100 (ср. ). Тобто місяць, в якому працівник прийнятий на роботу з першого робочого дня місяця, враховується до розрахункового періоду як повний місяць.

Поряд з цим із розрахункового періоду слід виключити час, протягом якого працівник відповідно до чинного законодавства не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково (абз. 6 п. 2 Порядку № 100). Тобто період відпустки без збереження зарплати (11 травня — 31 серпня) викидаємо.

Залишаються 10 календарних днів травня, за які працівник мав зарплатні нарахування. Зауважте, оскільки травень ураховуємо як повний місяць (з 1-го числа), то виключаючи з його 31 календарного дня 21 день відпустки без збереження зарплати, залишаємо 10. І ще один важливий момент. 1 та 9 травня (святкові дні) залишаємо у розрахунку, адже вони на період воєнного стану втратили статус святкових (неробочих) днів і не підлягають виключенню.

Дні, які виключаємо з розрахункового періоду

Відповідно до абз. 6 п. 2 Порядку № 100 з розрахункового періоду виключається час, протягом якого працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково.

Отже, конкретні періоди нероботи працівника, які підлягають виключенню з розрахунку, цей нормативний документ не окреслює. Тому орієнтуємося на законодавчі підстави такої нероботи, на її неоплату або часткову оплату, а також роз’яснення уповноважених органів.

Перелічимо найпоширеніший час нероботи, який виключаємо з розрахунку:

— перебування у всіх видах відпусток без збереження зарплати (наданих на підставі ст. 25, 26 Закону про відпустки*, ч. 4 ст. 12 Закону № 2136**);

— перебування у простої не з вини працівника, який оплачений частково, наприклад з розрахунку 2/3 окладу (лист Мінекономіки від 08.02.2021 № 4708-06/7891-09);

— дні нероботи при неповному робочому тижні, встановленому за ініціативою роботодавця (див. лист Мінсоцполітики від 25.05.2009 № 294/13/84-09);

— перебування у відпустці для догляду за дитиною до 3 років (6/16/18 років — згідно з медичним висновком);

— призупинення дії трудового договору. Це час, коли працівник не працював згідно із законодавством (ст. 13 Закону № 2136) і за ним роботодавцем заробіток не зберігався.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

** Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Також з розрахункового періоду виключаються святкові і неробочі дні. Але починаючи з 24 березня 2022 року і до закінчення воєнного стану їх, по суті, немає. Тому ураховуйте їх як звичайні дні.

Розглянемо типові помилки, яких припускаються роботодавці при обчисленні відпускної компенсації, якщо в розрахунковому періоді є перелічені періоди нероботи.

Помилка 3. Час простою в розрахунку. Працівник звільняється 2 листопада 2022 року. З розрахункового періоду листопад 2021 — жовтень 2022 (365 днів) роботодавець викинув 4 святкових і неробочих дні (25 грудня, 1 і 7 січня та 8 березня) та 30 днів перебування працівника в простої, який був оплачений за середнім заробітком. І отримав 331 календарний день (365 - 4 - 30).

У чому була його помилка? Ну, звісно! Виключення з розрахункового періоду простою, який був оплачений за середнім заробітком. А це, зауважте, не часткова оплата нероботи, а повна. І цей час має залишитись в розрахунку, адже він не підпадає під виключення відповідно до абз. 6 п. 2 Порядку № 100. З цим також погоджуються фахівці Мінекономіки (див. лист від 04.08.2020 № 3511-06/48200-07).

Кількість календарних днів у розрахунковому періоді мала становити 361 день (365 - 4).

Помилка 4. Неповний робочий тиждень. Працівник звільняється 3 листопада 2022 року. У розрахунковому періоді (листопад 2021 року — жовтень 2022 року) працівник перебував у відпустці без збереження зарплати з 2 травня по 31 липня 2022 року. Також роботодавець за власною ініціативою (ст. 32 КЗпП) встановив для працівника неповний робочий тиждень з 26 вересня 2022 року з робочими днями з понеділка по четвер. При розрахунку відпускної компенсації невідпрацьовані у зв’язку із встановленням неповного робочого тижня дні не були виключені з розрахунку.

На жаль, це досить поширена помилка.

При встановленні неповного робочого тижня саме з ініціативи роботодавця робочі дні, які не були відпрацьовані у зв’язку з зазначеною причиною, треба виключати з розрахунку відпускної середньої зарплати. Водночас при встановленні неповного робочого тижня за ініціативою працівника на підставі його заяви (ст. 56 КЗпП) робочі дні, невідпрацьовані у зв’язку із встановленням такого режиму, залишаємо у розрахунку (див. п. 1 листа Мінекономіки від 05.01.2021 № 4709-06/235-07).

Розрахунок кількості календарних днів у розрахунковому періоді листопад 2021 року — жовтень 2021 року такий:

365 - 4 - 91 - 5 = 265 (к. дн.),

де 4 — кількість святкових та неробочих днів у розрахунковому періоді (25 грудня, 1 і 7 січня та 8 березня);

91 — кількість календарних днів відпустки без збереження зарплати з 2 травня по 31 липня;

5 — кількість робочих днів, що не відпрацьовані з 26 вересня по 31 жовтня у зв’язку з роботою в режимі неповного робочого тижня з ініціативи роботодавця (30 вересня та 7, 14, 21, 28 жовтня).

Помилка 5. Донарахування зарплати. Основна щорічна відпустка працівника становить 26 днів. Працівник використав 24 дні відпустки в квітні 2022 року. А в травні 2022 року за 2 дні невикористаної відпустки отримав компенсацію. У червні 2022 року роботодавець донарахував помилково ненараховану індексацію за квітень і травень 2022 року. Проте не зробив перерахунок відпускної компенсації.

Перерахунок відпускної компенсації в такому випадку зробити треба. Пояснимо.

За правилами абз. 2 п. 3 Порядку № 100, суми нарахованої заробітної плати (крім премій) для розрахунку середньої зарплати враховуються у тому місяці, ЗА який вони нараховані, та у розмірах, в яких вони нараховані, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо.

Тому, донарахувавши будь-яку зарплатну виплату, перевірте, чи не належать такі донарахування до розрахункового періоду, за яким проведені нарахування відпускних/відпускної компенсації. Якщо це так, то відпускні/компенсацію треба перерахувати.

У цьому випадку роботодавець має зробити перерахунок суми відпускної компенсації, яка була нарахована в травні. Адже донарахована за квітень індексація потрапляє у розрахунковий період (травень 2021 — квітень 2022 року) для обчислення такої компенсації.

А от щодо нарахованих у квітні відпускних, то тут все добре, адже донарахована індексація не зачіпає розрахунковий період для обчислення цих відпускних.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі