Теми статей
Обрати теми

Додаткова «бойова» відпустка: чи надавати під час воєнного стану?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівник підприємства, який має статус учасника бойових дій, звільняється 20 грудня 2022 року. Перед звільненням він хоче використати додаткову оплачувану відпустку. Чи надається така відпустка під час воєнного стану? Чи можна виплатити працівнику компенсацію за невикористану додаткову «бойову» відпустку при звільненні?

Підстави для надання

У запитанні йдеться про додаткову оплачувану відпустку, яка надається відповідно до ст. 162 Закону про відпустки учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначений Законом № 3551**. Тривалість такої відпустки — 14 календарних днів.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

** Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 № 3551-XII.

Майте на увазі: свій статус працівник повинен підтвердити посвідченням учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни. Такі роз’яснення з цього приводу надають фахівці Держпраці у Кіровоградській області.

Період виходу в додаткову «бойову» відпустку встановлюють у графіку відпусток. Але якщо з будь-яких причин там ця відпустка не була зазначена, працівникові достатньо буде подати на ім’я роботодавця відповідну заяву.

ВАЖЛИВО!

Додаткова «бойова» відпустка не належить до щорічних відпусток.

Норми Закону про відпустки, передбачені для щорічних відпусток, на неї не поширюються. Тому, надаючи таку відпустку працівникам, роботодавець зобов’язаний ураховувати деякі особливості.

Перелічимо основні з них. Так, додаткова «бойова» відпустка:

1) надається за календарний рік. Причому право працівника на додаткову відпустку повної тривалості не залежить від відпрацьованого часу в такому календарному році. Так, відпрацювавши один робочий день у поточному календарному році, працівник матиме право на таку відпустку повної тривалості — 14 календарних днів;

2) надається понад щорічні основну та додаткову відпустки;

3) не може бути перенесена або продовжена з причин, зазначених у ст. 11 Закону про відпустки, у тому числі й у зв’язку з хворобою працівника, що збіглася з періодом додаткової відпустки;

4) може бути використана працівником як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, за наявності документів, що підтверджують право на неї (наприклад, посвідчення учасника бойових дій).

Відпустка під час воєнного стану

У період воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток, крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах, віднесених до критичної інфраструктури (ч. 2 ст. 12 Закону № 2136*).

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Якщо ж працівник працює на звичайному підприємстві, яке не віднесено до об’єктів критичної інфраструктури, зазначене обмеження на нього не поширюється. Про це зазначають фахівці Східного міжрегіонального управління Держпраці.

Відповідно такий працівник у період дії воєнного стану, за умови наявності у нього права на додаткову «бойову» відпустку, цілком правомірно може нею скористатися.

Оплата відпустки

На час додаткової «бойової» відпустки за працівником зберігається середня зарплата. Її обчислення проводимо згідно з Порядком № 100*. Розрахунок такий самий, як і для оплати щорічних відпусток: виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Компенсації не підлягає!

Відповідно до ч. 1 ст. 24 КЗпП у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки на дітей. Але, як вже було зазначено, «бойова» відпустка не належить до щорічних.

Тож якщо працівник звільняється, то за невикористані дні додаткової «бойової» відпустки за поточний рік він не може отримати грошову компенсацію (див. лист Мінеокономіки від 01.07.2021 № 4712-06/34435-09).

Але, разом з тим, за заявою працівника перед звільненням йому можна надати таку відпустку за поточний календарний рік. Чинне законодавство цього не забороняє, і воєнний стан, як ми вже з’ясували, для цього також не є перешкодою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі