Теми статей
Обрати теми

Прийнято в перший робочий день місяця: як розрахувати відпускну компенсацію

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Працівника прийнято на роботу 02.05.2022. А 05.12.2022 він звільняється. На підприємстві — 5-денний робочий тиждень із двома вихідними днями — субота та неділя. Яку кількість календарних днів травня 2022 року включати до розрахунку середньої при обчисленні відпускної компенсації?

Цікавинка цієї ситуації в тому, що працівник був прийнятий на роботу в перший робочий, але не в перший календарний день місяця. Як це вплине на розрахунок відпускної середньої?

Нагадаємо, що при розрахунку середнього заробітку для визначення суми відпускної компенсації слід керуватися нормами Порядку № 100*.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Відповідно до цього документа у загальному випадку обчислення відпускної середньої зарплати проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю звільнення (п. 2 Порядку № 100).

Але в нашій ситуації працівник пропрацював на підприємстві менше 1 року. Тож розрахунковим періодом для нього буде фактичний час роботи (з 1-го числа місяця після оформлення на роботу до 1-го числа місяця, в якому він звільняється). Тобто до уваги беруться лише повні місяці (абзац другий п. 2 Порядку № 100).

А як бути, якщо працівника прийнято на роботу не з 1-го числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця? Тоді цей місяць враховується до розрахункового періоду як повний.

Тобто навіть якщо працівник прийнятий на роботу 02.05.2022 (понеділок), а 05.12.2022 він звільняється, то розрахунковим періодом для нього є травень — листопад 2022 року. Оскільки 1 травня 2022 року не є робочим днем. Це вихідний (неділя).

Нагадаємо: у період дії воєнного стану норми ст. 73 КЗпП не застосовуються (ч. 6 ст. 6 Закону № 2136*). Отже, 1 травня 2022 року — не є святковим. Відповідно до графіка підприємства, це звичайний вихідний день.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

До речі, у розрахунковому періоді нашого працівника є й інші «святкові» дні. Це:

— 9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні;

— 12 червня — Трійця;

— 28 червня — День Конституції;

— 28 липня — День Української Державності;

— 24 серпня — День захисників та захисниць України.

Відповідно до п. 7 Порядку № 100 такі дні (святкові та неробочі дні, передбачені ст. 73 КЗпП) виключають із розрахункового періоду. Проте в період воєнного стану вони є звичайними днями (робочими чи вихідними згідно з графіком роботи підприємства). Тому виключати їх з розрахункового періоду не потрібно.

Припустимо, що травень — листопад 2022 року працівником відпрацьовано повністю, тоді кількість календарних днів у розрахунковому періоді, що візьме участь у розрахунку, складе:

31травень + 30червень + 31липень + 31серпень + 30вересень + 31жовтень + 30листопад= 214 к. дн.

Наостанок хочемо попередити: не плутайте розрахунок середньої відповідно до Порядку № 100 та розрахунок середньої для оплати днів тимчасової непрацездатності (визначають згідно з Порядком № 1266*).

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

Так, у загальному випадку розрахунковим періодом для обчислення непрацездатної середньої є також 12 повних календарних місяців роботи (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю настання страхового випадку (п. 25 Порядку № 1266).

Водночас Порядком № 1266 не передбачено можливості включення у розрахунковий період повністю відпрацьованого місяця при перебуванні у трудових відносинах не з першого календарного дня такого місяця.

Тому якщо працівника прийнято на роботу з першого робочого, але не з першого календарного дня місяця, при розрахунку лікарняних такий місяць не включається до розрахункового періоду (п. 25 Порядку № 1266).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі