Теми статей
Обрати теми

Пункти незламності: організація та функціонування

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
20 грудня 2022 року набув чинності Порядок № 1401*. Цей нормативний документ визначає вимоги щодо розгортання та діяльності пунктів незламності. Коротко проаналізуємо його норми.

* Порядок організації та функціонування пунктів незламності, затверджений постановою КМУ від 17.12.2022 № 1401.

Що таке пункт незламності?

Через масовані удари по критичній інфраструктурі у багатьох населених пунктах України тривалий час відсутні електрика, вода, опалення та зв’язок. Для завчасного реагування на випадки настання надзвичайної ситуації створюються пункти незламності.

Пункти незламності — це приміщення будівлі (споруди), спеціально зведений намет або транспортний засіб, які передбачені для тимчасового перебування людей (п. 2 Порядку № 1401). У таких пунктах мають бути створені і підтримуватися умови, мінімально необхідні для збереження життя і здоров’я населення у разі порушення сталої роботи систем життєзабезпечення.

Відповідно до п. 3 Порядку № 1401 можуть створюватись такі види пунктів незламності:

1) стаціонарний — розміщений у приміщенні будівлі (споруди);

2) мобільний — розгортається на базі намету або транспортного засобу.

Хто контролює та фінансує?

Розгортання та функціонування пунктів незламності організовується міністерствами, центральними органами виконавчої влади, їх територіальними органами, обласними держадміністраціями (військовими адміністраціями), органами місцевого самоврядування (далі — ОМС) тощо. Контроль за цим процесом покладається на керівників відповідних органів.

Фінансування пунктів незламності здійснюється за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, коштів суб’єктів господарювання державної форми власності, а також інших не заборонених законодавством джерел (п. 9 Порядку № 1401).

Як функціонують?

Пункти незламності працюють у цілодобовому режимі або за графіком, визначеним Комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій відповідного рівня. Виняток — пункти незламності, розгорнуті у приміщеннях суб’єктів господарювання приватної форми власності. Їх графік роботи визначається власником або орендарем об’єкта.

Функціонування пунктів незламності здійснюється відповідно до вимог:

— пожежної безпеки;

— санітарно-епідеміологічних норм;

— безпечного користування енергогенеруючими приладами.

Центральні органи виконавчої влади, ОМС та суб’єкти господарювання державної та приватної форми власності (за згодою) організовують цілодобове чергування за функціонуванням пунктів незламності. Про це зазначено у п. 2 Примірної інструкції щодо діяльності пунктів незламності (додаток 1 до Порядку № 1401).

До чергування (роботи) на пунктах незламності можуть залучатися медичні працівники, психологи, соціальні працівники, громадські організації та волонтери.

Зауважимо, що чинне трудове законодавство не містить такого поняття, як «чергування». Своє тлумачення цьому поняттю свого часу надали фахівці Мінпраці в листі від 02.04.2010 № 89/13/116-10. За їх роз’ясненнями, чергування полягає в обов’язку працівника знаходитися на визначеному роботодавцем робочому місці з метою вирішення невідкладних питань, не пов’язаних з трудовими обов’язками цього працівника, а також передачі інформації.

Графік чергування затверджується роботодавцем за погодженням з профспілковим органом. Залучення працівників до чергування провадиться за письмовим наказом (розпорядженням) роботодавця, в якому мають передбачатися дні відпочинку, що надаються працівникам за чергування. При його складанні слід ураховувати, що роботодавець не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором (ст. 31 КЗпП). Тому до чергування можна залучати працівників тільки за їхньої згоди.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі