Теми статей
Обрати теми

Лікарняний у період відсторонення: нюанси оплати

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Кінець 2021 року ознаменувався появою Переліку № 2153*. Цей документ визначив коло працівників, зобов’язаних вакцинуватися від COVID-19.

* Перелік професій, виробництв і організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням, затверджений наказом МОЗ від 04.10.2021 № 2153.

Ті, що відмовилися від вакцинації або не надали підтвердження протипоказань до її проведення, були відсторонені від роботи, а саме:

• працівники навчальних закладів і окремі держслужбовці — з 8 листопада 2021 року;

• соцпрацівники і працівники стратегічних підприємств — з 9 грудня 2021 року.

Але найцікавіше в тому, що період такого відсторонення не підлягає оплаті (лист Мінекономіки від 03.11.2021 № 4706-06/52950-03).

А як бути, якщо працівник захворів до передбачуваного відсторонення або вже після відсторонення? Чи оплачувати йому період непрацездатності?

Тут дуже важливим є той факт, коли саме працівник захворів: до відсторонення від роботи або після. Саме на це акцентують свою увагу фахівці Мінсоцполітики у листі від 09.12.2021 № 6748/0/290-21/45 (див. лист «Щодо виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності за період відсторонення працівника від роботи») та ФСС у листі від 16.12.2021 № 2931-11-1 (див. лист «Щодо оплати лікарняного листа за період відсторонення від роботи»).

У разі якщо працівник захворів до відсторонення — лікарняні виплачуються в загальному порядку за усі дні тимчасової непрацездатності. При цьому день відсторонення від роботи переноситься на робочий день, що йде за одужанням працівника.

Якщо ж працівник захворів після його відсторонення, то лікарняні йому не виплачуються. Обґрунтування таке. Оскільки в період відсторонення від роботи працівника зарплата йому не нараховується, тобто і компенсувати її втрату у вигляді лікарняного не треба (ч. 1 ст. 22 Закону про соцстрахування).

У свою чергу у вичерпному переліку випадків, в яких допомога по тимчасовій непрацездатності не надається (перераховані в ст. 23 Закону про соцстрахування), період відсторонення від роботи не вказаний. Проте, на думку фахівців ФСС і Мінсоцполітики, у цій ситуації норми ч. 1 ст. 22 Закону про соцстрахування пріоритетні.

Розглянемо дві ситуації.

img 1Працівник захворів у період відсторонення.

Приклад 1. Відстороненому працівникові, що відмовився від обов’язкової вакцинації, е-лікарняний відкритий 13 грудня 2021 року. Дата відсторонення — 9 грудня 2021 року.

На момент початку тимчасової непрацездатності хворий працівник уже був відсторонений від роботи (виплата зарплати була припинена). Тобто за дні хвороби, що збігаються з днями відсторонення, він все одно не втратить у зарплаті.

Отже, і на оплату листка непрацездатності за такий період він розраховувати не може (оскільки компенсувати нічого).

img 2Працівник захворів до дня відсторонення.

Приклад 2. Працівникові, що відмовився від обов’язкової вакцинації, е-лікарняний відкритий 7 грудня 2021 року. Дата відсторонення — 9 грудня 2021 року.

Працівник захворів до дня початку відсторонення (коли він ще не був відсторонений від роботи і не був позбавлений зарплати за такий період). Тому:

• перший день відсторонення переносять на перший робочий день після закінчення хвороби;

• а е-лікарняний — оплачують у загальному порядку (за усі дні хвороби).

Можлива і цікавіша ситуація. Що як працівник захворів безпосередньо в день передбачуваного відсторонення? Наприклад, 08.11.2021 або 09.12.2021. Чи оплачувати йому лікарняний?

Фахівці Мінекономіки у своєму листі від 31.12.2021 року № 4712-06/61731-07 (див. лист «Щодо відсторонення від роботи працівника, який захворів у день відсторонення») рекомендують у такій ситуації відштовхуватися від того, чи був хворий працівник ознайомлений з наказом про відсторонення.

При цьому вони наполягають на тому, що з наказом (рішенням) про відсторонення слід ознайомити працівників під підпис не пізніше за день, що передує дню початку відсторонення від роботи.

Тоді навіть якщо в день відсторонення працівник захворіє, він все одно буде відсторонений від роботи з припиненням виплати зарплати за такі дні. Відповідно і дні хвороби, що збігаються з днями відсторонення, йому не будуть оплачені.

Але роботодавець міг і не ознайомити працівників з наказом (розпорядженням) про відсторонення заздалегідь. Припустимо, він вирішив це зробити безпосередньо в день відсторонення.

Тоді працівника, що захворів у день відсторонення, роботодавець вже не має права усунути від роботи і позбавити його зарплати за такий період. Тобто лікарняний лист доведеться оплатити в загальному порядку, а перший день відсторонення перенести на перший робочий день після закінчення хвороби.

Розглянемо ці ситуації на прикладах.

img 3Працівник ознайомлений з наказом до дати відсторонення.

Приклад 3. Працівник, що відмовився від обов’язкової вакцинації, ознайомлений з наказом про його відсторонення заздалегідь — 08.12.2021. Дата відсторонення — 09.12.2021. Цього ж дня працівникові відкритий е-лікарняний.

Оскільки працівник був ознайомлений з наказом про відсторонення 08.12.2021, то 09.12.2021 такий працівник уже вважається відстороненим.

А раз працівник відсторонений від роботи, то дні хвороби, що збігаються з днями відсторонення, йому не оплачуються.

img 4Працівник НЕ ознайомлений з наказом до дати відсторонення.

Приклад 4. Працівник, що відмовився від обов’язкової вакцинації, повинен був ознайомитися з наказом про його відсторонення в день відсторонення — 09.12.2021. Але 09.12.2021 він захворів (йому відкритий е-лікарняний).

Оскільки працівник не був ознайомлений з наказом про відсторонення, то 09.12.2021 роботодавець уже не може відсторонити його від роботи. У цьому випадку е-лікарняний оплачують на загальних підставах (за усі дні хвороби), а перший день відсторонення переносять на перший робочий день після закінчення хвороби.

Увага! 31.01.2022 набуде чинності наказ МОЗ від 30.11.2021 № 2664, який розширить перелік працівників, що підлягають обов’язковій вакцинації. До нього увійдуть працівники ОМС, закладів охорони здоров’я, комунальних підприємств тощо.

Попереджаємо: якщо такі працівники не будуть щеплені від COVID-19 до 30.01.2022, вони будуть відсторонені від роботи без збереження зарплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі