Теми статей
Обрати теми

Середня зарплата: із служби знову на службу

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівник пішов на військову службу за контрактом. Цей контракт закінчився, але працівник одразу уклав новий контракт на проходження військової служби з 28 грудня 2021 року. За період першого контракту за працівником зберігалося місце роботи, посада та виплачувався середній заробіток. У період між обома контрактами працівник до роботи не приступав.Середньоденна зарплата, яка зберігалася за працівником за першим контрактом — 370,74 грн. Оклад працівника у грудні 2021 року — 6133 грн.Чи потрібно за другим контрактом розрахувати нову середню зарплату? Як її розрахувати?

Гарантії від роботодавця

На час проходження працівником військової служби за контрактом, укладеним під час дії особливого періоду*, роботодавець зобов’язаний зберігати за ним місце роботи, посаду та середній заробіток (ч. 3 ст. 119 КЗпП та ч. 2 ст. 39 Закону № 2232**).

* Особливий період, який діє в Україні з 17.03.2014, продовжується і сьогодні.

** Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII.

Зауважте, такі гарантії зберігаються за працівником не тільки у період військової служби за призовом, а й у разі, якщо працівник добровільно уклав контракт на її проходження. Про це прямо йдеться у ч. 3 ст. 119 КЗпП (…у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби…).

При цьому зазначені гарантії роботодавець повинен зберігати до закінчення особливого періоду або до фактичного звільнення з військової служби у тому числі у зв’язку із закінченням строку дії контракту.

Із закінченням строку дії відповідного контракту на проходження військової служби припиняється збереження гарантій. Тобто дія кожного окремого контракту має свої часові рамки, свою кадрову історію (підстава, наказ тощо) та свою оплатну частину (середня зарплата).

Середня зарплата

Стара чи нова середня? У наведеній ситуації, і за першим, і за другим контрактом потрібно зберігати за працівником середню зарплату. Та чи буде вона однаковою? Давайте розбиратися.

По-перше, гарантія щодо збереження середнього заробітку підв’язана під період дії відповідного контракту. Отже, перший контракт закінчився (відбулося звільнення із служби) — припинилась і виплата середньої зарплати, яка зберігалася на місці роботи протягом дії цього контракту. Але розпочався другий контракт — починаємо виплату середнього заробітку за період його дії. Відповідно буде новий розрахунок середньої зарплати, орієнтиром якого буде місяць початку військової служби за другим контрактом.

У наведеному випадку не йдеться про продовження контракту.

При розрахунку середнього заробітку, який зберігається за увільненим від роботи працівником у зв’язку із вступом на військову службу за контрактом, керуємося Порядком № 100 (ср. ).

Розрахунок середньоденної зарплати. Середньоденну зарплату визначаємо виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують місяцю початку військової служби. Якщо протягом цих двох місяців працівник не працював, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи (абз. 4 п. 2 Порядку № 100). У наведеній ситуації працівник не працював останні 4 місяці, оскільки служив і за ним зберігався середній заробіток.

У такому разі середньоденну зарплату розраховуємо за правилами абз. 21, 22 п. 4 Порядку № 100. Тобто

ЦИТАТА

якщо в розрахунковому періоді у працівника не було заробітної плати, розрахунки проводяться з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу. Але не нижче МЗП на час розрахунку.

Отже, середньоденну зарплату розраховуємо виходячи з окладу працівника, встановленому на час початку військової служби — на грудень 2021 року (початок другого контракту). Але не менше за МЗП (у грудні 2021 року — 6500 грн).

Розрахунок середньоденної зарплати (СЗП) проводимо за формулою:

СЗП = О (МЗП) х 2 : РД,

де О (МЗП) — оклад (місячна тарифна ставка) або МЗП, якщо оклад (тарифна ставка) менший за МЗП;

2 — кількість місяців в умовному розрахунковому періоді;

РД — загальна кількість робочих днів в умовному розрахунковому періоді.

Припустимо, що графік роботи працівника з наведеної ситуації — стандартна п’ятиденка. Розрахуємо його середньоденну зарплату для обчислення середнього заробітку за другим контрактом.

Його оклад 6133 грн виявляється менше за мінімалку (6500 грн). Тоді в розрахунку візьме участь розмір МЗП.

Умовний розрахунковий період жовтень — листопад 2021 року. У ньому 42 робочих дні (20 у жовтні + 22 у листопаді).

Розрахунок буде таким:

6500 х 2 : 42 = 309,52 (грн).

Поряд з цим у ситуації, що розглядається, є ще один важливий нюанс, який іноді ігнорують.

Спецнорма Порядку № 100. При розрахунку середньої заробітної плати працівникам, які були звільнені в запас з військової служби і повторно призвані (прийняті) на військову службу під час дії особливого періоду, враховуємо вимоги абз. 24 п. 4 Порядку № 100. А саме:

ВАЖЛИВО!

Якщо розрахована середньоденна зарплата виявиться нижчою за середньоденну зарплату, яка зберігалася за працівником протягом попереднього періоду військової служби, для розрахунку слід брати попередню «середню».

Отже, за умовами ситуації, що розглядається попередня середньоденна зарплата працівника становить 370,74 грн, а середньоденна зарплата для виконання гарантій на час його нового контракту — 309,52 грн.

Таким чином, у розрахунку середнього заробітку за час нового військового контракту буде брати участь стара середньоденна зарплата — 370,74 грн. Оскільки вона виявилася вищою за нову «середню».

І такі ситуації мають місце, оскільки нова середньоденна зарплата розраховувалася виходячи з окладу. А в обчисленні старої «середньої» брали участь виплати, які були нараховані працівнику у розрахунковому періоді для її обчислення (оклад + доплати та надбавки).

Виходить, у наведеній ситуації середньоденна зарплата за час збереження заробітку за обома випадками військової служби (старим і новим контрактами) буде однакова.

Розрахунок за кожний місяць збереження заробітку проводимо множенням середньоденної зарплати (370,74 грн) на кількість робочих днів за графіком роботи відповідного місяця.

До закінчення цього контракту середньоденна зарплата залишиться незмінною. Кожен місяць перераховувати або коригувати її при підвищенні окладів не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі