Теми статей
Обрати теми

Щороку до 1 березня ми… подаємо «інвалідний» звіт

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Забезпечуючи право на працю для осіб з обмеженими фізичними можливостями, держава встановлює роботодавцям норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю. Про виконання цього нормативу треба щорічно звітувати. Коли, куди та яким чином подавати звіт, нагадаємо в цій статті.

Загальні нормативно-звітні запитання

Запитання

Відповідь

Чи всі роботодавці зобов’язані виконувати «інвалідний» норматив і подавати Звіт?

Створювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю зобов’язані всі роботодавці: підприємства, установи та організації (у тому числі підприємства, організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю), а також фізичні особи, що використовують найману працю (підприємці, незалежні професіонали).

З цього правила є два винятки:

• роботодавці, у яких показник середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу (далі ― СКШП) за звітний рік 7 осіб та менше;

• представництва іноземних компаній, що не є юрособами.

Для зазначених осіб норматив не обов’язковий, і Звіт про його виконання вони не подають.

Зверніть увагу: дані про відокремлені підрозділи вказує у своєму зведеному звіті головне підприємство.

Таким чином, якщо СКШП за 2021 рік становить 7 осіб та менше, то Звіт ви не подаєте. За ситуації, коли раніше ви Звіт подавали (наприклад, за 2020 рік), а за 2021 рік у вас СКШП зменшилася (7 осіб і менше), Звіт подавати теж не треба. Але Фонд просить повідомляти його про зменшення СКШП у довільній формі

Який розмір нормативу?

Для роботодавців із СКШП* за 2021 рік від 8 до 25 осіб норматив складає 1 робоче місце для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Для роботодавців із СКШП за 2021 рік 25 осіб і більше встановлений норматив у розмірі 4 % СКШП за рік

* Алгоритм розрахунку показника СКШП визначений п. 3.2 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 № 286. Детальніше про розрахунок СКШП читайте у статті «Працевлаштування осіб з інвалідністю: Звіт заповнюємо правильно, подаємо своєчасно» // Спецвипуск «ОП», 2020, № 2/1, с. 10.

Яких працівників можна зарахувати в рахунок виконання нормативу?

Працівника з інвалідністю можна зарахувати в рахунок виконання нормативу незалежно від встановленої йому групи інвалідності. При цьому одночасно мають бути виконані дві умови:

1) це місце роботи для працівника є основним. Зовнішніх сумісників у норматив не зараховуємо;

2) інвалідність працівника підтверджена одним із документів:

• копією довідки МСЕК про групу та причину інвалідності (форма № 157-1/о, затверджена наказом Мінохоронздоров’я від 30.07.2012 № 577);

• копією пенсійного посвідчення або посвідчення одержувача державної соціальної допомоги, яка виплачується замість пенсії

Чи треба реєструватися у Фонді?

Роботодавці, у яких працює 8 і більше осіб, зобов’язані зареєструватися у відділенні Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю (далі ― Фонд) за місцем їх держреєстрації. Реєструють новачків до 01.02.2022. Детальніше про реєстрацію читайте у статті «Реєстрація у Фонді осіб з інвалідністю: порахуємо працівників?» цього номера

За якою формою подавати Звіт?

Звіт подають за формою № 10-ПОІ, затвердженою наказом Мінсоцполітики від 27.08.2020 № 591 (з урахуванням змін, унесених наказом Мінсоцполітики від 18.12.2020 № 821)*

* Найближчим часом у форму № 10-ПОІ та Інструкцію щодо її заповнення будуть внесені зміни. Вони затверджені наказом Мінсоцполітики від 13.10.2021 № 589 (spo.fpsu.org.ua/images/3283_1.pdf). Правки мають «косметичний» характер.

У який строк треба відзвітувати?

Складають і подають Звіт щорічно не пізніше за 1 березня року, що настає за звітним. Це означає, що Звіт за 2021 рік слід подати не пізніше за 01.03.2022 (вівторок)

Куди подавати Звіт?

До відділення Фонду за місцем держреєстрації роботодавця

Чи можна подати Звіт в електронному вигляді?

На жаль, електронна форма Звіту досі не передбачена ані в Порядку № 70*, ані в Інструкції № 591**. Тому подавати Звіт доведеться як і раніше: на папері особисто або поштою рекомендованим листом.

Датою надходження Звіту, як і раніше, вважається:

• дата подання згідно з позначкою Фонду на бланку ― якщо Звіт подавався особисто;

• дата на поштовому штемпелі ― якщо Звіт відправлений поштою

* Порядок подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 № 70.

** Інструкція щодо заповнення форми звітності № 10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю», затверджена наказом Мінсоцполітики від 27.08.2020 № 591.

Які документи треба подавати разом зі Звітом?

Окремі категорії роботодавців разом зі Звітом подають додаткові документи.

1. Підприємства, установи та організації, у тому числі організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю, які повністю утримуються за рахунок бюджетних коштів, а також неприбуткові організації подають копію рішення про включення до Реєстру неприбуткових установ і організацій.

Важливо! Якщо ви подаєте Звіт особисто, то разом із копією рішення надаєте його оригінал. Якщо ж Звіт відправляєте поштою, то копію рішення треба засвідчити нотаріально.

2. Роботодавці, що мають відокремлені підрозділи, подають зведений Звіт за ф. № 10-ПОІ з урахуванням підрозділів. Якщо кількість підрозділів змінилася, разом зі Звітом треба подати оновлені відомості про підрозділи (додаток до форми № 10-ПОІ).

3. Госпоб’єднання, створені відповідно до ст. 19 Закону № 875* (до складу яких входять підприємства, організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю), разом зі зведеним Звітом за ф. № 10-ПОІ (з даними об’єднання і підприємств, що увійшли до його складу) подають:

• окремі звіти об’єднання і підприємств за ф. № 10-ПОІ;

• Перелік підприємств за формою додатка до ф. № 10-ПОІ;

• копії договорів, що підтверджують розміщення на підприємстві громадської організації осіб з інвалідністю, яке входить до складу госпоб’єднання, замовлення на придбання товарів (робіт, послуг), платіжних доручень за такими договорами, розрахунків витрат на виготовлення товарів (виконання робіт, надання послуг), що підтверджують безпосереднє виготовлення товарів (виконання робіт, надання послуг) підприємством громадської організації осіб з інвалідністю і включення в ці витрати зарплати осіб з інвалідністю, які працюють на вказаному підприємстві.

Іноді на місцях відділення Фонду можуть попросити подати додатково до зазначених документів:

• копії (засвідчені роботодавцем) довідок МСЕК за кожною особою з інвалідністю, які діють протягом звітного року;

• засвідчену копію довідки з ЄДРПОУ з видами діяльності (КВЕД);

• список працюючих осіб з інвалідністю ― штатних працівників, які мали інвалідність і були зайняті в установі протягом звітного року. Форма цього списку на нормативному рівні не затверджена. Стосовно інформації про необхідність його подання та правил оформлення рекомендуємо звертатися у відділення Фонду за місцем реєстрації роботодавця

* Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.91 № 875-XII.

Що буде, якщо не виконати норматив?

За невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю винні посадові особи / ФОП можуть «поплатитися» адмінштрафом у сумі від 170 до 340 грн (ч. 2 ст. 1881 КпАП). При цьому за невиконання нормативу штраф накладають на посадову особу, що має право укладати та розривати трудові договори з працівниками. А за неподання Звіту адмінштраф «світить» посадовим особам, які зобов’язані подавати такий Звіт.

Вищезгадані порушення можуть виявити в ході перевірки інспектори праці. Вони ж і складуть протокол про адміністративне правопорушення. Рішення про накладення адмінштрафу ухвалює суд.

Увага! Якщо норматив не виконаний, але роботодавець своєчасно сплатив адмінгоспсанкції, штраф за ст. 1881 КпАП накладатися не повинен. У цьому випадку вважається, що роботодавець виконав вимоги ст. 20 Закону № 875

Чи можна уникнути адмінгоспсанкцій за невиконання нормативу?

Так, можна. Для цього:

• видайте наказ про виділення (створення) робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю і введіть у штатний розпис (зарезервуйте) посади (професії), на які плануєте працевлаштувати таких осіб;

• подайте до центру зайнятості Звіт за формою № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)». Його подають не пізніше ніж через 3 робочих дні з дати відкриття вакансії.

У Звіті обов’язково зазначте, що на вакантну посаду готові прийняти особу з інвалідністю.

На замітку. У кінці минулого року Мінекономіки представило проєкт наказу про затвердження нового порядку подання і нової форми № 3-ПН*. Стежимо за змінами.

Якщо є бажання, можете вжити ще й додаткових заходів. Наприклад, звернутися з письмовим запитом до громадських організацій осіб з інвалідністю, розмістити оголошення про «інвалідні» вакансії у ЗМІ та на інтернет-ресурсах, активно брати участь у заходах, що проводяться Держслужбою зайнятості для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Для Фонду ці заходи навряд чи здадуться достатніми, щоб не застосовувати адміністративно-господарські санкції. Про що, зокрема, свідчить його лист від 12.09.2016 № 1/6-690/04 (ср. ). Водночас відстояти свою позицію в суді, доводячи, що все можливе для працевлаштування осіб з інвалідністю було зроблено, шанси досить високі

* me.gov.ua/documents/detail?lang=uk-ua&id=72236acb-94a3-4c10-a585-6e1d9b54df3a&title=proektnakazuministerstvaekonomikiukrainiprozatverdzhenniaformi3-pninformatsiiapropopitnarobochusilu-vakansii-taporiadkuyiipodannia

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі