Теми статей
Обрати теми

Виплату середньої зарплати за час військової служби скасують

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Верховна Рада вирішила послабити навантаження на роботодавців і скасувати виплату середнього заробітку «працівникам-солдатам». Таке послаблення передбачене Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» (законопроєкт від 05.04.2022 № 7251) (далі — Закон). Наразі його направлено на підпис Президенту.

Суть зміни

Роботодавці не повинні зберігати працівникам, які проходять військову службу, середній заробіток за місцем роботи. Така гарантія виключена з ч. 3 ст. 119 КЗпП. У таблиці проаналізуємо цю норму до та після змін.

Норма ч. 3 ст. 119 КЗпП до та після набрання чинності Законом

За «старою» редакцією

З урахуванням змін

За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб — підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»

За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи і посада на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб — підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»

Отже, після набрання чинності Законом роботодавець буде зобов’язаний зберігати за працівником, який пішов на військову службу, лише місце роботи і посаду.

З якої дати застосовувати

Змінену норму застосовуватимемо з дня набрання чинності Законом. Тобто з дня, наступного за днем його опублікування (п. 1 Прикінцевих та перехідних положень Закону).

Працівник на військовій службі до набрання чинності Законом

Якщо працівник перебуває на військовій службі і роботодавець за ним зберігає місце роботи, посаду і середній заробіток відповідно до наказу (розпорядження), то чи переривати виплату середньої?

Так, таку виплату слід припинити з дати набрання чинності Законом.

Як і встановлювали виплату, переривати виплату середньої радимо на підставі наказу (розпорядження). Його можна як видати окремо на кожного «працівника-солдата», так і узагальнити відразу на всіх таких працівників. При цьому місце роботи і посаду зберігатимемо їм і надалі.

А як бути з працівниками, військова служба яких розпочалася до набрання чинності Законом, але роботодавець про це дізнається після набрання ним чинності?

Вважаємо, що за такими працівниками потрібно зберігати місце роботи, посаду і середній заробіток з початку військової служби і до застосування нової норми. І з дня набрання чинності Законом зберігати місце роботи і посаду, без збереження середнього заробітку. Такий механізм можна прописати в одному наказі (розпорядженні).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі