Теми статей
Обрати теми

Дистанційка з-за кордону: освітянам можна!

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Заборона дистанційної роботи для працівників держпідприємств збентежила багатьох, зокрема і працівників державних закладів освіти. Чи насправді вони мали повернутись з-за кордону під загрозою втрати роботи? Маємо офіційну відповідь.

Із 28.04.2022 Кабмін постановою № 481* заборонив працювати дистанційно з-за кордону працівникам, членам виконавчого органу та керівникам суб’єктів господарювання державного сектору економіки. На період воєнного стану вони можуть працювати за межами України, лише перебуваючи в оформленому за всіма правилами службовому відрядженні. Детальніше про це читайте в матеріалі «Дистанційка для держпідприємств: як працювати під час війни?» // «Оплата праці», 2022, № 9.

* Постанова КМУ «Деякі питання організації роботи працівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки на період воєнного стану» від 26.04.2022 № 481.

Цей документ дуже збентежив освітян. Адже багато вчителів та викладачів рятують своє життя за кордоном і звідти продовжують дистанційно викладати.

Керівники деяких закладів освіти державної власності оперативно відреагували на «заклик» Кабміну: проінформували своїх працівників про необхідність повернутись до України та можливість накладення дисциплінарного стягнення на порушників.

Але не все так просто.

На своїй сторінці в соцмережі Facebook Освітній омбудсмен Сергій Горбачов зауважив: постанова № 481 не стосується вчителів та вихователів закладів освіти комунальної форми власності. Аргумент простий — такі заклади не є суб’єктами господарювання держсектору. Із цим висновком не посперечаєшся.

До зазначених суб’єктів господарювання належать (ч. 2 ст. 22 Господарського кодексу України від 16.01.2003 № 436-IV):

— суб’єкти, що діють на основі лише державної власності;

— суб’єкти, державна частка у статутному капіталі яких перевищує 50 %;

— суб’єкти, державна частка у статуті яких забезпечує державі право вирішального впливу на їх госпдіяльність.

Тож із комунальними закладами освіти все зрозуміло. А от як бути із закладами освіти державної форми власності? Пан Горбачов пообіцяв розібратися, надіславши запит до Кабміну.

І от, на сайті Освітнього омбудсмена з’явився лист Мінекономіки від 14.05.2022 № 3211-07/24215-01 із коментарем до нього.

ВАЖЛИВО!

Практично всі заклади дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої, позашкільної освіти не є суб’єктами господарювання державного сектору економіки.

Головний акцент зроблено на Переліку суб’єктів господарювання державного сектору економіки (державних підприємств, їх об’єднань, дочірніх підприємств та господарських товариств, державна частка у статутному капіталі яких перевищує 50 % (далі — Перелік). Його оприлюднено на сайті Фонду державного майна України.

Цей Перелік містить лише два заклади освіти: Державне підприємство «Державний позашкільний навчальний заклад «Перспектива» (м. Київ) та Київський університет права Національної академії наук України.

Є ще деякі держпідприємства, пов’язані зі сферою освіти. Це, наприклад, навчально-науково-методичні центри, інститути, спеціалізовані видавництва, науково-виробничі, торговельно-промислові підприємства, підрозділи закладів освіти та інші підприємства. Їх засновниками є МОН, місцева влада або відповідний заклад освіти. Серед таких держпідприємств, зокрема, Інститут прикладної хімії Міністерства освіти і науки України, Торговельно-промислове підприємство Дніпропетровського національного університету, Державне підприємство «Український державний центр міжнародної освіти».

УВАГА!

Якщо вашого закладу освіти немає у Переліку, то постанова № 481 на вас не поширюється.

Фахівці МОН теж не лишилися осторонь. Вони надали аналогічні роз’яснення у своєму листі від 24.05.2022 № 1/5500-22, опираючись на лист Мінекономіки від 14.05.2022 № 3211-07/24217-03 (ср. ).

Отже, фахівці МОН так само зробили висновок: всі юридичні особи, інформація про яких розміщена в Переліку, є суб’єктами господарювання державного сектору економіки.

Вочевидь, це також слід розуміти так: якщо закладу немає у Переліку, він не є суб’єктом господарювання держсектору, а отже, постанова № 481 на нього не поширюється.

Також фахівці освітнього міністерства зауважили на ст. 23 Закону про освіту**. Згідно з її приписом держава гарантує академічну, організаційну, фінансову і кадрову автономію закладів освіти. При цьому безпосереднє управління закладом освіти здійснює його керівник. І він же несе відповідальність за освітню, фінансово-господарську та іншу діяльність закладу. Повноваження (права і обов’язки) та відповідальність керівника закладу освіти визначаються законом та установчими документами закладу освіти (ст. 26 Закону про освіту).

** Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

Це є додатковим «щитом» для захисту працівників закладів освіти в питанні, що розглядаємо.

Отже, робимо узагальнений та оптимістичний для освітян висновок: працівники закладів освіти можуть продовжувати працювати дистанційно з-за кордону. Звісно, якщо це дозволяють специфіка роботи та наявні технічні можливості.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі