№12

Оплата праці, червень, 2022/№ 12 Інші номери журналу ›
  • Об’єднаний звіт «Звітний» як «Довідковий»: коли подаємо Уже понад рік роботодавці можуть подавати на працівників довідкову зарплатну звітність. І навіть у тих, хто мав справу з поданням такої звітності, частенько виникають запитання. У цій статті розглянемо класичні і нестандартні ситуації подання Об’єднаного звіту з типом «Звітний» як «Довідковий».
  • Установа ліквідується: чи виплачувати вихідну допомогу декретниці? Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. У червні 2022 року установа ліквідується. Чи потрібно виплачувати працівниці вихідну допомогу? Якщо так, то в якому розмірі?
  • Збіг відпустки і декрету: що робити з днем-накладкою? Працівниця перебувала у щорічній відпустці з 26.05.2022 по 08.06.2022. Останній день такої відпустки збігся з датою початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (е-лікарняний створено 08.06.2022). Що робити з невикористаним днем щорічної відпустки?
  • Відрядження дистанційника: із-за кордону за кордон Приводом для написання статті стало запитання нашого читача. Ситуація така. Працівник дистанційно працює за кордоном. Є необхідність направити його в закордонне відрядження до іншої країни. Чи можна це зробити? Як правильно оформити наказ на відрядження, розрахувати добові витрати, виплатити аванс? Як після закінчення відрядження працівник має підтвердити витрати та відзвітувати?
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у червні 2022 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
  • Занизили суму лікарняних: виправляємося У житті треба вміти визнавати свої помилки. А в бухгалтерському житті важливо ці помилки правильно виправити. Сьогодні поговоримо про поширену ситуацію, коли занизили суму лікарняних, згодом знайшли помилку (до перевірки) і виправляємося — донараховуємо лікарняні за минулий період.
  • Простій та «воєнна» відпустка: чи включати до стажу держслужби? Держслужбовець перебував у простої, а потім у відпустці без збереження зарплати на час воєнного стану. Чи включаються зазначені періоди до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років та надання додаткової відпустки?
  • ПСП в умовах війни: нагальні питання Війна змінює життя працівників. Когось вона змусила піти у відпустку без збереження зарплати, когось відправила у простій, а хтось пішов воювати. Як наслідок — зменшення розміру зарплати. А разом із ним завжди постає питання щодо застосування податкової соціальної пільги (ПСП). Як це зробити в нових умовах, розповімо на конкретних прикладах.
  • Щорічна відпустка педагогів: ваші запитання — наші відповіді Педагоги мають право на подовжену щорічну основну відпустку. Від чого залежить її тривалість? Коли та як таку відпустку можна використати? Чи є обмеження на період воєнного стану? Відповіді на ці та інші запитання — у нашій статті.
  • Тривалість щорічної основної відпустки педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників
  • Підвищили тарифний розряд: чи зміниться «базовий» місяць для індексації? Працівнику установи в червні 2022 року за результатами кваліфікаційної атестації підвищили тарифний розряд за ЄТС (з 6-го на 7-й). Чи стане червень «базовим» місяцем для цілей індексації зарплати?
  • Дистанційка з-за кордону: освітянам можна! Заборона дистанційної роботи для працівників держпідприємств збентежила багатьох, зокрема і працівників державних закладів освіти. Чи насправді вони мали повернутись з-за кордону під загрозою втрати роботи? Маємо офіційну відповідь.
  • Новий прожитмінімум із 01.07.2022: на що звернути увагу Із 1 липня 2022 року підвищиться розмір прожиткового мінімуму. На що вплине зростання цього показника? Давайте з’ясуємо.
  • Перехідні відпускні: на що звернути увагу Попри воєнний стан, багато підприємств працюють і надають працівникам відпустки як за графіком, так і «непланові». Як і раніше, при наданні відпустки її початок може припадати на один місяць, а закінчення — на інший. Такі відпустки називають перехідними. Нагадаємо, які є нюанси при їх нарахуванні, виплаті, а також оподаткуванні.
  • Перехідні відпускні в Об’єднаному звіті Правила відображення відпускних в Об’єднаному звіті мають свої особливості. Вони встановлені в Порядку № 4*. У загальному випадку суми відпускних відображаємо в розд. І основної частини Податкового розрахунку і двох додатках до нього — Д1 і 4ДФ. Які при цьому є нюанси, розповімо у статті.
  • Оклад знизили, а згодом підвищили: як індексувати зарплату Останнє підвищення окладу працівника за його посадою було в січні 2022 року на суму, що перевищує суму можливої індексації в цьому місяці. Із 1 січня 2022 року він становив 15000 грн (інших доплат і надбавок немає). Із 1 квітня 2022 року оклад було знижено до розміру 6500 грн. А з 1 червня 2022 року його підвищили до 9000 грн. Як індексувати зарплату?
  • Виконавчий борг з «довоєнної» зарплати: чи стягувати із затримкою? Маємо «довоєнну» постанову виконавця про стягнення з працівника заборгованості (не аліменти, і він не є громадянином РФ). У червні виплачуємо зарплату за лютий 2022 року, яку нарахували на початку березня. Чи потрібно зараз стягувати заборгованість за такою постановою?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі