Теми статей
Обрати теми

Держслужбовця мобілізовано: що з відпускним стажем?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Держслужбовця з 24 лютого 2022 року мобілізували до Збройних сил України. За цей період працівнику виплачується середній заробіток. Чи має він право на щорічну основну та додаткову відпустки (за стаж держслужби) за період мобілізації? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Загальні норми

За працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на строк до його закінчення чи до дня фактичного звільнення зберігається місце роботи і посада. Такий припис містить ч. 3 ст. 119 КЗпП.

Тобто на період мобілізації трудовий договір із працівником не розривають. Отже, період такої військової служби включається до загального трудового стажу, стажу роботи за спеціальністю. Про це прямо зазначено в абз. 2 п. 1 ст. 8 Закону № 2011*. У цій нормі також прописано, що мобілізаційний період зараховують до стажу державної служби.

* Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.91 № 2011-XII.

Щорічна основна відпустка

Її надають у прив’язці до робочого року працівника, який починається з дати прийняття працівника на роботу.

Якщо всі періоди роботи протягом робочого року потрапляють до відпускного стажу, то працівнику надають щорічну основну відпустку повної тривалості. Якщо ж якийсь із періодів не включається до відпускного стажу, то в такому разі тривалість щорічної основної відпустки слід визначати пропорційно відпрацьованому часу.

Періоди роботи, що зараховують до стажу для надання щорічної основної відпустки, наведені в ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки.

ВАЖЛИВО!

Мобілізаційний період зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку

Тут підставою є норма, наведена в п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки. Вона говорить про те, що до відпускного стажу зараховується час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково.

Отже, можна дійти висновку, що за період мобілізації держслужбовцю надається оплачувана щорічна основна відпустка, а у випадку звільнення йому слід виплатити компенсацію за невикористану відпустку.

До речі, свої роз’яснення з приводу включення середнього заробітку за період мобілізації до розрахунку відпускних / компенсації за відпустку надали фахівці Мінсоцполітики в листі від 22.06.2015 № 802/13/84-15.

Про те, що період військової служби мобілізованого працівника зараховується до стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку, зазначають і суди (див. постанову Верховного Суду від 25.07.2019 №2140/1471/18).

Також фахівці Держпраці роз’яснили**, що після демобілізації працівник має право отримати в установі, де він працював на час призову, щорічну відпустку за період військової служби.

** Див. за посиланням rv.dsp.gov.ua Новини Запитуйте — відповідаємо!

Відпустка за стаж

Її надання повністю прив’язане до наявного стажу держслужби.

Так, держслужбовцям, які мають стаж держслужби понад п’ять років, надається додаткова відпустка тривалістю один календарний день. Починаючи із шостого року стажу держслужби ця відпустка збільшується на один календарний день за кожний наступний рік. Тривалість додаткової «стажової» відпустки не може перевищувати 15 календарних днів. Про це зазначено в ч. 1 ст. 58 Закону про держслужбу*** та п. 2 Порядку № 270****.

*** Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII.

**** Порядок надання державним службовцям додаткових оплачуваних відпусток, затверджений постановою КМУ від 06.04.2016 № 270.

До стажу держслужби включають, зокрема (п. 4 Порядку № 229)*****:

***** Порядок обчислення стажу державної служби, затверджений постановою КМУ від 25.03.2016 № 229.

— час перебування на посадах, на яких присвоюються військові та спеціальні звання;

— період, коли держслужбовець не працював з поважних причин, але залишався в трудових відносинах з держорганом.

УВАГА!

Період військової служби за призовом під час мобілізації включається до стажу держслужби.

Додаткова відпустка за стаж держслужби належить до щорічних відпусток (п. 4 Порядку № 270). Тому на надання такої відпустки поширюються правила надання щорічної відпустки. На це вказує ст. 59 Закону про держслужбу. Крім того, у п. 11 Порядку № 270 зазначено періоди, за які додаткова відпустка за стаж держслужби не надається. І серед таких періодів не вказаний період військової служби за призовом під час мобілізації.

Однак фахівці Мінсоцполітики в листі від 16.11.2016 № 691/13/116-16 дійшли висновків, з яких випливає таке: за умови, якщо працівник не працював (не виконував своїх посадових обов’язків) жодного дня на рік, у який він набуває чергового року стажу держслужби (час проходження військової служби, перебування в трудових відносинах з держорганом за відсутності фактичного виконання своїх посадових обов’язків), то додаткова відпустка за держстаж за цей рік йому не надається.

Після демобілізації і повернення до виконання своїх повноважень він матиме право на таку відпустку з урахуванням часу проходження військової служби. Таким чином, держслужбовець має право на додаткову відпустку за держстаж (з урахуванням часу військової служби) лише за умови, що після досягнення відповідного стажу держслужби він хоча б якийсь час буде здійснювати свої посадові обов’язки.

Оскільки законодавством не визначено конкретного періоду часу, протягом якого держслужбовець має виконувати посадові обов’язки в держоргані, щоб мати право на додаткову відпустку за держстаж, можна дійти висновку, що це може бути навіть один відпрацьований день.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі