№6

Оплата праці, березень, 2022/№ 6 Інші номери журналу ›
  • Нові реалії трудових відносин під час воєнного стану Обмеження конституційного права на працю, спеціальні правила звільнення з роботи, можливість призупинення трудових відносин та виплати зарплати, а також відмова працівнику в наданні відпусток. Усе це новації, передбачені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 №2136-ІХ (далі — Закон про трудові відносини). Це нові воєнно-трудові реалії життя, до яких доведеться підлаштовуватися як працівникам, так і їх роботодавцям. Тож давайте розбиратися.
  • Розрахунок середньої за час військової служби За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, зберігається середній заробіток (ст. 119 КЗпП). Розповімо, як його розрахувати в різних ситуаціях.
  • Гарантії від роботодавця працівникам, які тримають оборону держави Після оголошення Указом Президента України воєнного стану до лав захисників Батьківщини стали не тільки військовозобов’язані, а й чимало добровольців. Які гарантії щодо працівників — захисників України потрібно виконувати роботодавцю, розповімо в статті.
  • Працівник пішов на військову службу: найгарячіші питання У попередній статті (див. статтю «Гарантії від роботодавця працівникам, які тримають оборону держави») ми нагадали про трудові гарантії працівникам, які призвані або вступили на військову службу. У цій статті поговоримо про актуальні питання, які при цьому виникають.
  • Розрахунок середньої працівнику, який пішов у тероборону Працівник записався добровольцем до тероборони. Він залучається до виконання обов’язків з тероборони в різний час та на різну кількість годин. Його оклад становить 4455 грн та він має надбавку за складність та напруженість у роботі 50 % від окладу (2227,50 грн). Як при цьому розраховувати йому зарплату?
  • єПідтримка під час воєнного стану: як отримати 6500 грн? Війна застала нас зненацька. Тому щоб хоч якось допомогти людям, які опинилися у скрутних умовах унаслідок нескінченних бомбардувань та втратили роботу, уряд вирішив надати їм фінансову допомогу. Хто має право на такі виплати та як правильно подати заявку? Відповіді на ці запитання, а також покрокова інструкція дій далі в статті.
  • Кадрові документи в електронному вигляді: позиція НАДС Роз’яснення НАДС від 16.03.2022*
  • Електронна заява від працівника: приймати чи не приймати? Війна змусила подивитися по-іншому на багато речей. Це стосується не тільки життєвих цінностей та пріоритетів, але й змін у поточній роботі. Те, що раніше здавалося неприйнятним, зараз є цілком можливим. Наприклад, ідеться про прийняття заяв від працівників в електронному вигляді через месенджери. Адже під час бойових дій та нескінченних бомбардувань говорити про подання заяв особисто чи направлення їх поштою не доводиться. Тож чи можна приймати такі заяви від працівників?
  • На лікарняному сумісник: рахуємо середню У попередньому номері (див. статтю «е-Лікарняний сумісника: алгоритм дій роботодавця» // «ОП», 2022, № 5) ми розглядали особливості оплати е-лікарняного сумісника. Тепер попрактикуємося в розрахунку лікарняних сумісникам.
  • Розрахунок лікарняних: у розрахунковому періоді були донарахування Працівника прийняли на роботу 29.12.2021. На той момент зарплата за грудень уже була нарахована. Тому за 3 відпрацьованих дні грудня йому нарахована зарплата в сумі 929,36 грн у січні 2022 року. Працівник хворів з 2 по 11 лютого 2022 року (10 к. дн.). Страховий стаж понад 8 років. Протягом останніх 12 місяців страховий стаж більше 6 місяців. Для розрахунку лікарняних донараховану за грудень 2021 року зарплату січня враховувати у виплати січня 2022 року чи відносити до грудня 2021 року?
  • Держслужбовця мобілізовано: що з відпускним стажем? Держслужбовця з 24 лютого 2022 року мобілізували до Збройних сил України. За цей період працівнику виплачується середній заробіток. Чи має він право на щорічну основну та додаткову відпустки (за стаж держслужби) за період мобілізації? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)
  • Дистанційка педагогів: як проводити оплату? Як провадиться оплата праці педпрацівників закладів освіти, в тому числі й сумісників, у воєнний час, зокрема при дистанційній формі навчального процесу? Чи зберігається за ними в цей період доплати за роботу в інклюзивних групах і класах та за перевірку зошитів? (запитання учасника групи Facebook «Спільнота бухгалтерів бюджетних установ»)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі