Теми статей
Обрати теми

У табелі позначка «НЗ»: що писати в Об’єднаному звіті?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівниця з 24 лютого відсутня на роботі. Відомо лише те, що вона перебуває за кордоном. У табелі дні відсутності позначено як «НЗ». За лютий їй нараховано зарплату в розмірі 6300 грн. Як відобразити лютий та березень 2022 року в Об’єднаному звіті?

У запитанні описано досить розповсюджену сьогодні ситуацію. Рятуючись від війни, працівники тікають у безпечні місця, у тому числі за кордон. Є багато варіантів оформлення їх відсутності на роботі. Серед них відпустки, простій, дистанційка. Але якщо жоден не підходить, то є ще варіант — неявки з нез’ясованих причин. У табелі обліку використання робочого часу такі дні відображають позначкою «НЗ». Також використовують позначку «І» (інші причини неявок). Коли працівник повернеться, слід запропонувати йому надати пояснення щодо причин відсутності. Імовірніше, у період війни причина відсутності буде поважною.

ВАЖЛИВО!

Період, позначений у табелі обліку робочого часу «НЗ», оплаті не підлягає.

Заповнення Об’єднаного звіту в описаній ситуації розглянемо на прикладі.

Приклад. Працівниця Гомоненко Вікторія Олегівна (основне місце роботи, повна зайнятість, ставка ЄСВ — 22 %) з 24.02.2022 відсутня на роботі. Зарплата за лютий становить 6300 грн (ПДФО — 1134 грн, ВЗ — 94,50 грн, ЄСВ — 1386 грн). Дохід виплачено, податки сплачено своєчасно.

Заповнення Об’єднаного звіту почнемо з додатка Д1 за лютий 2022 року. Тут на працівницю слід заповнити два рядки:

— перший — на суму фактично нарахованої зарплати (6300 грн у графах 16 і 17) та відповідно суму ЄСВ із неї (1386 грн у графі 20);

— другий — на різницю між МЗП та фактичною зарплатою і донарахованою до мінімального внеску сумою ЄСВ. У графі 09 зазначаємо код типу нарахувань «13», у графі 18 — 200 грн (різницю між фактичною та мінімальною зарплатою), а у графі 20 — 44 грн (ЄСВ із різниці). Зверніть увагу: у прикладі виходимо з того, що працівниця трудиться за основним місцем роботи (повна зайнятість) і не має інвалідності (ЄСВ нараховується за ставкою 22 %), а також перебувала у трудових відносинах увесь місяць (поки немає пояснень причин відсутності). А отже, маємо справу з ЄСВ з МЗП.

Дні неявок з нез’ясованих причин, позначені у табелі як «НЗ», в додатку Д1 жодним чином не виокремлюємо. До з’ясування причин відсутності працівника вони є днями перебування у трудових відносинах. Тож у першому рядку (зарплатному) у графі 14 зазначаємо 28 календарних днів лютого-2022.

УВАГА!

У жодному разі не позначайте період неявки як відпустку без збереження зарплати та не зазначайте його дні у графі 13.

Адже фонди соцстрахування використовують дані з Д1 для обчислення середньої зарплати для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соцстрахуванням (непрацездатна допомога, виплати на випадок безробіття тощо). При цьому відпустка без збереження зарплати належить до поважних причин, які виключаються з розрахункового періоду (див. Порядок № 1266). Водночас нез’ясовані неявки до таких причин не віднесені. Отже, дні такої відсутності залишаються в розрахунку середньої зарплати.

У березні 2022 року на працівницю формуємо рядок із кількістю днів у трудових відносинах («31» у графі 14) і без сумових показників.

Приклад заповнення додатків Д1 за лютий та березень наведено на рис. 1.

img 1

Рис. 1. Фрагменти додатків Д1 за лютий та березень 2022 року

У 4ДФ за лютий-2022 на працівницю формуємо один рядок. Зазначаємо в ньому суму зарплати (6300,00 грн) та утримані/перераховані з неї ПДФО (1134,00 грн) і військовий збір (94,50 грн). Ознака доходу — «101».

За березень жодних виплат немає, тож у додатку 4ДФ ця працівниця не засвітиться.

Приклад заповнення додатка 4ДФ наведено на рис. 2.

img 2

завантажити файл

Рис. 2. Фрагмент додатка 4ДФ за лютий 2022 року

У додатку Д5 жодним чином не фіксуємо початок і закінчення періоду неявок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі