Теми статей
Обрати теми

Відпускна компенсація: чи можна виплатити без звільнення?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Державний службовець у березні 2022 року використав 24 к. дн. щорічної основної відпустки. На початку травня він написав заяву з проханням виплатити йому грошову компенсацію (без звільнення) за решту невикористаних днів цієї відпустки. Чи можна здійснити таку виплату під час дії воєнного стану?

Держслужбовцям надають щорічну основну відпустку більшої тривалості порівняно з іншими категоріями працівників. Відповідно до ст. 57 Закону про держслужбу* її тривалість становить 30 календарних днів. Проте в порядку виплати компенсації за таку відпустку діють загальні норми, передбачені Законом про відпустки та КЗпП. Тож проаналізуємо їх з урахуванням запитання, що розглядається.

* Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII.

У яких випадках можлива заміна?

Зазвичай відпускну компенсацію працівнику нараховують і виплачують при звільненні. Але в окремих випадках отримати грошову компенсацію за невідгуляні дні відпустки можуть працівники, які не збираються звільнятися. Для цього мають бути дотримані певні умови.

По-перше, заміна відпустки грошовою компенсацією без звільнення можлива лише для повнолітніх працівників. Адже в ч. 5 ст. 24 Закону про відпустки зазначено, що особам до 18 років заміна будь-якого виду відпустки на компенсацію не допускається.

По-друге, без припинення трудових відносин компенсувати грошима можна частину щорічної відпустки (основної та додаткових), що належить працівнику за відпрацьований робочий рік. При цьому тривалість наданих працівникові відпусток має бути не менше 24 календарних днів (ч. 4 ст. 24 Закону про відпустки).

Тобто 24 календарних дні працівник обов’язково повинен використати для відпочинку у відпустці. А ось решту днів (якщо такі є), за його бажанням, можна компенсувати грошима.

ВАЖЛИВО!

Виплатити компенсацію можна тільки після того, як працівник використає дні щорічної відпустки за відпрацьований робочий рік.

Тобто не можна спочатку виплатити працівнику грошову компенсацію за частину відпустки, а потім надати йому саму відпустку (див. лист Мінсоцполітики від 25.06.2014 № 248/13/116-14).

Які відпустки можна замінити компенсацією?

За бажанням працівника замінити грошовою компенсацією можна тільки дні щорічної (основної і додаткової) відпустки. Зверніть увагу: тут на перший план висувається бажання працівника, а не роботодавця.

Нагадаємо, що до щорічних додаткових відпусток належать відпустки (ст. 76 КЗпП, ст. 4 Закону про відпустки):

— за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці;

— за особливий характер праці;

інші відпустки, передбачені законодавством (зокрема, додаткова відпустка держслужбовцям за стаж служби).

До відпусток, які не підлягають грошовій компенсації без звільнення, належать: додаткова відпустка «на дітей», відпустка при народженні дитини, навчальна, чорнобильська та відпустка учасникам бойових дій.

Чи можна виплачувати під час воєнного стану?

Щорічна основна відпустка в період дії воєнного стану не може перевищувати 24 календарні дні. Таке обмеження встановлено в ч. 1 ст. 12 Закону № 2136**. І воно поширюється також і на держслужбовців. Ми писали про це у статті «Відпустки держслужбовцям під час війни: скільки днів надавати?» // «Оплата праці», 2022, № 7.

** Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Тож до закінчення війни тривалість щорічної основної відпустки, яка надається працівникам, обмежена 24 календарними днями. При цьому якщо тривалість такої відпустки становить більше 24 календарних днів, невідгуляні дні не пропадають. Їх можна буде використати після закінчення дії воєнного стану.

УВАГА!

Норма ст. 24 Закону про відпустки в період воєнного стану продовжує діяти в загальному порядку.

Не слід її плутати із вищезазначеною нормою ч. 1 ст. 12 Закону № 2136 (ср. ). Хоча на перший погляд плутаниця можлива, адже в обох фігурує згадка про 24 календарних днів відпустки. Але за своєю суттю вони зовсім різні, тож застосовувати їх слід окремо (незалежно одна від одної).

Отже, підсумуємо. У ситуації, що розглядається, тривалість щорічної основної відпустки держслужбовця становить 30 к. дн. Він фактично використав за відповідний робочий рік щорічну відпустку тривалістю 24 к. дн. Тому за 6 к. дн. йому можна виплатити грошову компенсацію (30 к. дн. - 24 к. дн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі